Lekári opäť vypovedali služby. Tentoraz v Prešove

Lekári opäť hrozia štrajkom a opäť v období pred Vianocami. Až tretina lekárov vo fakultnej nemocnici v Prešove nečakane vypovedala služby. Dôvodom sú pracovné zmluvy, ktoré im v tomto období predlžovalo vedenie nemocnice.

12.11.2013 18:51 , aktualizované: 20:56
sanitka nemocnica Foto: ,
V prešovskej nemocnici dalo výpovede zo služieb 139 z 350 lekárov.
debata (47)

Lekárom sa nepáči, že v zmluvách chýba garancia zvyšovania ich platov od budúceho roka. Ak výpovede nestiahnu, hrozí, že v čase Vianoc, keď na pohotovosti býva najväčší nápor pacientov, ich nebude mať kto ošetriť. Odborári varujú, že k podobnému scenáru môže dôjsť aj v Žiline.

Žilinskí lekári dali hromadne výpovede zo služieb pred rokom v decembri. Ďalší štrajk lekárov počas bývalej vlády, ktorý dospel k vyhláseniu núdzového stavu, sa začal v novembri 2011 a tiež hrozil kolaps počas Vianoc. Motívom protestov lekárov boli tak vtedy ako teraz peniaze. V prešovskej nemocnici dalo výpovede zo služieb 139 z 350 lekárov. Tvrdia, že majú už vyčerpaných 400 hodín nadčasov.

Na ďalšie nadčasové hodiny dávali súhlas, ktorý teraz odvolávajú. Zatiaľ pracujú, výpovedná lehota sa im končí na konci decembra. Podľa predsedu prešovského lekárskeho odborového združenia Michala Policiana lekári nežiadajú nič nad rámec zákona. „Zo zákona vyplýva lekárom povinnosť odpracovať určitý počet služieb, a ak ho prekročia, je len na ich dobrej vôli, či budú slúžiť ďalej, alebo nie,“ povedal Polician.

Ministerka Zuzana Zvolenská tvrdí, že vedenie nemocnice ponúklo lekárom zmluvy, kde sa odvoláva na zákon, ktorý im zvyšuje platy, a preto nechápe ich protest. Podľa nej lekári spochybňujú aj vlastnú legislatívu, ktorej neprijatie podmieňovali ďalšími nátlakovými akciami v nemocniciach a prichádzajú stále s novými požiadavkami.

„Zákon majú – legislatíva je platná, dodatky riaditelia uzavrieť chcú. Napriek tomu lekári Lekárskeho odborového združenia stupňujú napätie v štátnych zdravotníckych zariadeniach a opäť robia obštrukcie, čím narúšajú korektné dohovory,“ uviedol v stanovisko rezort zdravotníctva. Ministerka požiadala zástupcov odborového združenia o vysvetlenie tejto situácie na pracovnom stretnutí v tento piatok.

Šéf združenia Peter Visolajský hovorí, že Zvolenská na diskusie nemala čas tri mesiace a nechápe, prečo to muselo v Prešove dôjsť až do takého štádia. „Nechápem, prečo sa Prešov musí opakovať a prečo riaditeľ nevie komunikovať s ľuďmi. A to isté hrozí aj v Žiline, kde tiež nie sú zmluvy ešte podpísané. My máme zo zákona určitý počet služieb, ak tento počet služieb prekročíme, je na dobrej vôli lekára, či slúži ďalej, alebo nie,“ vraví Visolajský.

Lekárski odborári žiadajú, aby sa do nových pracovných zmlúv doslovne skopírovali časti zákona o novom navýšení platov. Riaditeľstvo prešovskej nemocnice to podľa nich neurobilo.

Zdroj z prešovskej nemocnice, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, prezradil, že riaditeľstvo pripravilo nové zmluvy s klauzulou, že ak sa prijme iný zákon, lekári sa budú musieť vzdať časti platov, a teda pôjdu s nimi dolu. Na tom texte sa vedenie s lekármi podľa neho nemalo dohodnúť. Časť z nich preto dala výpoveď zo služieb.

Ministerka Zvolenská požiadala zástupcov LOZ o vysvetlenie tejto situácie na pracovnom stretnutí v piatok o 11.00 na pôde Ministerstva zdravotníctva SR. Podľa informácií predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského je vypovedanie služieb niektorých lekárov vo FNsP v Prešove iniciatívou Prešovského LOZ. Dodal, že LOZ považuje požiadavky týchto lekárov za legitímne. O ďalšom postupe bude podľa neho rokovať Klub predsedov LOZ 14. novembra v Banskej Bystrici. „Situácia v Prešove nie je kritická a pomerne hysterickú reakciu zo strany ministerky Zvolenskej považujeme iba za snahu prekryť kauzu bielenia zdravotnej karty dojčaťa v Nitre,“ napísal v stanovisku Visolajský.

S ministerkou sa chce stretnúť aj prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. „Myslím, že to nie je len problém prešovskej nemocnice, kde to teraz tak náhle vyplávalo. K tomuto neviem zaujať stanovisko, neviem presne, o čo ide a prečo sa nedohodli,“ podotkol Kollár.

V najbližšej nemocnici, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, zatiaľ o situácii v Prešove nič bližšie nevedia. Podľa hovorkyne nemocnice Ladislavy Šustovej zatiaľ nemajú žiadne informácie o tom, že by u nich lekári chceli hromadne podávať výpovede.

Zvýšenie platov lekárom v tretej etape garantuje zákon, ktorý v apríli tohto roka schválila vláda na návrh ministerstva zdravotníctva. Tretia etapa navyšovania miezd bola na roky 2014 a 2015 rozdelená po dohode ministerstva zdravotníctva s Lekárskym odborovým združením. Podľa nej by lekár so špecializáciou mal v budúcom roku celkovo zarobiť vyše 20-tisíc eur ročne a následne od roku 2015 viac než 22-tisíc eur. Jeho kolega bez špecializácie by nemal ísť v nasledujúcom roku s platom pod 12-tisíc eur ročne.

Pôvodný agentúrny článok sme nahradili autorským novinárskym príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #výpoveď #Prešov #lekári #odborári