Lajčák požiadal Pakistan o informácie k vyšetrovaniu útoku na horolezcov

Pakistan má dodať Slovensku údaje o priebehu a výsledkoch vyšetrovania tragického úmrtia horolezcov Petra Šperku a Antona Dobeša v severopakistanskom regióne Gilgit-Baltistan v júni tohto roku.

13.11.2013 17:18
Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata (2)

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák o to požiadal poradcu predsedu pakistanskej vlády pre národnú bezpečnosť a zahraničné veci Sartaj Azíz. Stretol sa s ním v pondelok 11. novembra na okraj schôdzky ministrov zahraničných vecí Ázia-Európa (ASEM) v indickom Naí Dillí.

„Zaznamenali sme z médií, že niektorí z tých páchateľov boli zadržaní a vzhľadom na to, že sa nás to bytostne týka, tak chceme byť informovaní o tom, aké poznatky vyšetrovanie prinieslo a ako sa vyvíja,“ uviedol.

Keďže Pakistan nemá na Slovensku svoje priame diplomatické zastúpenie, budú poskytovať informácie o tomto prípade prostredníctvom svojho veľvyslanectva vo Viedni.

Lajčák pripomenul, že komunikácia s pakistanskou stranou je o to zložitejšia, že Slovensko nie je diplomaticky prítomné priamo na mieste. „Ak máme veľvyslanectvo, ktoré je v každodennom kontakte s ľuďmi, tak náš dosah a efektivita je neporovnateľne vyššia. Pakistan pokrývame z Teheránu, odkiaľ pokrývame aj Afganistan,“ priblížil.

Pakistanská televízia Geo TV koncom októbra informovala na svojej internetovej stránke o tom, že tamojšia polícia zatkla 18 osôb podozrivých z júnovej vraždy desiatich zahraničných horolezcov a ich miestneho sprievodcu na úpätí hory Nanga Parbat. Policajný dôstojník, ktorý vedie vyšetrovanie, vtedy uviedol, že len štyria zo zatknutých sa priamo zúčastnili na vraždení.

Podozriví prezradili, že horolezcov chceli pôvodne uniesť. „Povedali, že ich plán nevyšiel, lebo jeden z Číňanov kládol odpor, keď sa k nim priblížili,“ uviedol vyšetrovateľ. „Keď sa Číňan začal brániť, jeden z teroristov na neho vystrelil zo svojej zbrane a zabil ho. Teroristi sa potom medzi sebou pobili. Potom začali strieľať na všetkých turistov,“ dodal vyšetrovateľ.

Médiá ešte v septembri informovali o zadržaní predpokladaného organizátora akcie Karíbulláha, ktorý je známy aj pod prezývkou Hasan.

Skupinu 35 militantov vrátane 18 zadržaných vycvičili na severe Vaziristanu. K útoku došlo v noci z 22. na 23. júna, keď militanti prezlečení za policajtov prepadli základný tábor na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat. Okrem dvoch Slovákov ďalší zabití pochádzali z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a jeden člen expedície mal americko-čínske občianstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #teroristi #Nanga Parbat #militanti #slovenskí horolezci