Lekári na pohotovosti sú istí iba do Vianoc

Výpovede lekárov zo služieb, ktorým čelí prešovská fakultná nemocnica, nemusia obísť ani ostatné štátne nemocnice. Denník Pravda oslovil všetkých 13 fakultných a univerzitných nemocníc, z nich sa zatiaľ len tri dohodli na službách s lekármi, jedna neodpovedala.

13.11.2013 20:00 , aktualizované: 14.11.2013 08:00
lekár, lekári, nemocnica Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Ak sa vedenia nemocníc s lekármi nedohodnú do konca roka, pacientov na pohotovosti nebude mať kto ošetriť. O ďalšom postupe aj v iných nemocniciach rozhodnú lekárski odborári vo štvrtok.

Vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove nečakane doručilo vedeniu 129 z 350 lekárov zo všetkých oddelení výpovede z pohotovostných služieb. Dôvodom je nespokojnosť lekárov s dodatkami k pracovným zmluvám. Chcú v nich mať presnú citáciu paragrafu zo zákona, ktorý im garantuje vyššie platy, a tá v návrhu nových zmlúv chýba. Preto odmietli slúžiť na pohotovostiach, výpovedné lehoty sa im končia okolo Vianoc. Šéf lekárskych odborov v prešovskej nemocnici Michal Polician upozorňuje, že takto chcú upozorniť nielen na situáciu v Prešove, ale aj v nemocniciach na celom Slovensku. Vedenie nemocnice tvrdí, že s odborármi ešte rokuje.

Nástup lekárov do služieb si podľa zistení denníka Pravda v zmluvách poistili Univerzitná nemocnica v Košiciach a Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave sa ešte majú dohodnúť s desiatimi lekármi z celkového počtu 253.

V Bratislave, Nitre, Trenčíne, Nových Zámkoch, Martine a v Žiline o zmluvách ešte rokujú alebo len začnú. Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký uvádza, že sa s odborármi na tému dodatkov a nadčasov ešte nestretli. „Pripravujeme materiály na rokovanie, nemáme vedomosti o možnom vypovedaní služieb,“ dodáva Valocký. Oslovené nemocnice veria, že sa s lekármi dohodnú. Neoficiálne však niektoré z nich priznali, že majú obavy, aby sa situácia nevyhrotila a protest lekárov sa nerozšíril z Prešova aj k nim.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že zopakovanie scenára z prešovskej nemocnice je reálne aj inde. „Toto sa dá očakávať aj v iných nemocniciach, ale nemyslím si, že by to nabralo nejaké obrovské rozmery, samozrejme, že sa niektorí lekári v iných nemocniciach môžu k takému kroku rozhodnúť,“ povedal.

Upozorňuje, že táto situácia sa opakuje každý rok. „Niektorí z tých lekárov už majú toľko odslúžené, že splnili Zákonník práce, tak právom sa domáhajú dodatkov, že budú robiť za určitých podmienok, ale vždy je to na rokovaní oboch strán,“ dodal Szalay. Pripomenul, že ich odborový zväz to neiniciuje, aktívne je Lekárske odborové združenie, ktoré zastupuje hlavne lekárov.

Lekárske odborové združenia považuje požiadavky prešovských lekárov za legitímne. „O ďalšom postupe budeme dnes rokovať v klube predsedov Lekárskeho odborového združenia v Banskej Bystrici,“ reagoval stroho predseda združenia Peter Visolajský. Situácia v Prešove podľa neho nie je kritická.

Denník Pravda sa pýtal ministerstva zdravotníctva, či je pripravené na to, ak by sa protest lekárov rozšíril aj do iných nemocníc a či má predstavu, ako to bude riešiť. „Máme 30-dňovú lehotu na to, aby sme mohli s lekármi rokovať a dohodnúť sa, všetko, čo im bolo sľúbené, sme aj dodržali a bolo splnené,“ uvádza hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Tento piatok sa ministerka Zuzana Zvolenská plánuje stretnúť so zástupcami lekárskych odborárov.

Situáciu komplikuje aj to, že nemocnice musia lekárom od januára zvýšiť platy, peniaze na ne však nemajú. Vyššie mzdy garantuje lekárom zákon, štátny rozpočet na budúci rok však navýšenie sumy pre zdravotníctvo nepredpokladá. Pokryť ich budú musieť samotné nemocnice, a to buď tým, že si vyjednajú lepšie zmluvy so zdravotnými poisťovňami, alebo začnú šetriť. Aj keď to nemocnice už robia posledné dva roky, stále je to málo.

„Otázkou zvýšenia mzdových nákladov od januára 2014 sa intenzívne zaoberáme, vedenie univerzitnej nemocnice pravdepodobne prijme v tejto súvislosti opatrenia vo viacerých oblastiach,“ konštatuje hovorkyňa bratislavskej nemocnice Petra Stano Maťašovská a dodáva, že platy budú upravovať podľa zákona, čo deklarovali aj v kolektívnom vyjednávaní.

Šéf zdravotníckych odborov Szalay predpokladá, že sa nemocnice a lekári vedia dohodnúť, pretože zamestnávatelia potrebujú túto prácu zabezpečiť. „Znamená to, že musia k tomu zohnať aj finančné prostriedky, donekonečna nejde stále argumentovať, že nemáme peniaze a ak chceme občanom Slovenska zabezpečiť zdravotnú starostlivosť, tak nemôžeme chcieť, aby tam ľudia pracovali na dobré slovo,“ dodáva.

Platy lekárov by sa od januára mali zvýšiť na 2,1-násobok priemernej mzdy u atestovaných a neatestovaných na 1,25-násobok. Od ďalšieho roka by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #pohotovosť #nadčasy