Štátne penzie budú v úvode výhodnejšie ako súkromné

Dvaja ľudia s rovnakým platom už nemusia mať od roku 2015 po dosiahnutí penzijného veku rovnaký dôchodok. Rozdiely vzniknú v prípade, že jeden si sporil len v štátnej poisťovni a druhý sa spoliehal aj na druhý pilier, ktorý pri vyplácaní penzie začne vstupovať do hry. Pravidlá vyplácania dôchodku z druhého piliera už rezort práce predstavil.

14.11.2013 20:00
dôchodca, dôchodok, penzia, dôchodcovia, účet,... Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Vyplýva z nich, že v prvých rokoch môžu byť kombinované penzie nižšie ako čisto štátne. Na druhej strane do budúcnosti má druhý pilier dávať ľuďom záruku, že ak by mal štát pri vyplácaní penzií pri starnutí obyvateľstva ťažkosti, majú niečo nasporené na osobnom účte.

Za nasporenú sumu v druhom pilieri sporiteľ dostane časť penzie od súkromnej poisťovne. Jej mesačná výška sa bude odvíjať od zvolených podmienok. Ak si človek vyberie súkromný dôchodok zvyšovaný o infláciu, musí v úvode počítať s nižšou penziou. Na porovnanie štát dnes ľuďom nijako neznižuje dôchodok pre zabezpečenie budúcej valorizácie. Podobne s nižšou penziou z druhého piliera musí v úvode počítať sporiteľ, ktorý si pre prípad smrti vyberie možnosť pozostalostného dôchodku pre blízkych.

„Zakúpenie pozostalostného krytia zníži priznaný dôchodok približne o desať percent,“ povedal Juraj Cenker, riaditeľ odboru dôchodkového sporenia na ministerstve práce. Aj v tomto prípade štát na rozdiel od súkromných poisťovní nijako neznižuje úvodnú hodnotu dôchodku z dôvodu vyplácania pozostalostnej penzie. Navyše pozostalostné dôchodky sa rodine budú z druhého piliera vyplácať maximálne dva roky.

Súkromné dôchodky ponúknu viacero možností vyplácania, na ktorých sa dá zarobiť, ale aj prerobiť v závislosti od dĺžky života. Rezort práce upravil aj možnosť dedenia. „Ľudia si musia uvedomiť, že zdediť sa dajú len peniaze uložené v druhom pilieri, ale súkromné penzie sa už zdediť nedajú,“ upozornil štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Poisťovne budú totiž schopné ponúknuť dôchodky pre dlhšie žijúcich penzistov len vďaka tomu, že im ostanú peniaze nasporené ľuďmi, čo zomreli skôr. Podmienky vyplácania penzií sa idú stanoviť tak, aby si ľudia z nasporenej sumy objednali od poisťovne doživotnú penziu. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode do dôchodku, bude totiž určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého, priebežného, piliera je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur. „Tých ľudí nebude strašne veľa, to si uvedomujeme,“ uviedol vo štvrtok Burian. „Z hľadiska dlhodobej stability dôchodkového systému bolo dôležité väčšinu ľudí nasmerovať do systému doživotných dôchodkov,“ pokračoval.

Vybrať časť úspor z druhého piliera sa podarí len zamestnancom s dlhodobo nadpriemernými platmi, teda niekde na úrovni 1 600 eur za mesiac. „Tiež sme zabezpečili, aby sa k svojim peniazom v druhom pilieri dostali aj ľudia s nízkymi úsporami,“ uviedol Cenker. Ľuďom s úsporami približne do 1 800 eur tak poisťovne ponúknu takzvaný dočasný dôchodok vo výške 15 eur na mesiac a poisťovňa ho penzistovi bude vyplácať desať rokov.

Predstavením anuitnej novely sa posunulo fungovanie druhého piliera do ďalšej fázy. V roku 2015 si tak svoje súkromné dôchodky bude môcť vybrať prvých tritisíc ľudí. Ľudia si zároveň v druhom pilieri už pre priznanie dôchodku nemusia sporiť minimálne desať rokov a jedinou podmienkou je splnenie nárokov na poskytnutie predčasného či normálneho štátneho dôchodku.

Ministerstvom práce predstavený systém vyplácania súkromných dôchodkov má aj podporu opozície. „Anuitnú novelu považujem za dobre pripravenú, v zásade s s ňou súhlasím a teraz by sme sa mali zamerať na ústavný zákon o druhom pilieri,“ povedal poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník. Ústavný zákon by totiž druhému pilieru dokázal zabezpečiť, aby úspory ľudí neboli niekedy v budúcnosti znárodnené, ako sa naposledy stalo v susednom Poľsku alebo Maďarsku. Rezort práce sa už vyjadril, že takýto scenár si nepripúšťa.

Druhý pilier na Slovensku začal fungovať v roku 2005. Pri spúšťaní sa počítalo s tým, že ľudia, ktorí do systému vstúpia, budú z neho môcť vystúpiť až pri odchode do penzie. Vtedajšia druha vláda Mikuláša Dzurindu najväčšiu zmenu v dôchodkovom systéme presadila bez súhlasu vtedy opozičného Smeru. Výsledkom boli tri otvorenia druhého piliera s možnosťou vstúpiť aj vystúpiť, ktoré dvom ľavicovým vládam Roberta Fica priniesli do rozpočtu takmer pol miliardy eur.

Ďalšou významnou zmenou terajšej ľavicovej vlády bolo zníženie odvodov do druhého piliera z deviatich na štyri percentá. S tým, že od roku 2017 sa odvody do druhého piliera začnú dvíhať o štvrť percenta ročne, až v roku 2024 dosiahnu konečnú úroveň šiestich percent. „Pri prijatí ústavného zákona o dôchodkovom systéme by sme mali zaviesť mechanizmus umožňujúci návrat k pôvodným deviatim percentám,“ povedal vo štvrtok poslanec KDH Július Brocka.

Smer zároveň zariadil presun väčšiny ľudí do garantovaných schém, kde im prípadné straty doplácajú dôchodkové správcovské spoločnosti z vlastných peňazí. Odvážnejší sporitelia zároveň majú možnosť investovať svoje peniaze v akciových či indexových fondoch, ktoré momentálne prinášajú najvyššie výnosy, ale v budúcnosti v nich môže prísť aj k veľkým stratám.

Podľa prepočtov Vladimíra Baláža zo Slovenskej akadémie vied dnes na jedného dôchodcu platí penzijné odvody 1,6 zamestnanca. Už v roku 2030 bude tento pomer jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného penzistu. Štátom vyplácané penzie síce nemôžu nikdy klesnúť na nulu, ale pri ustavičnom znižovaní počtu pracujúcich ľudí budú o pár desiatok rokov veľmi nízke. Vlastné úspory sú tak popri prisťahovalectve jednou z dvoch možností, ako zabezpečiť dnešným pracujúcim slušné penzie.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #penzie