Kde zmizlo viac ako 170 liekov?

Kam sa stratilo 172 liekov, ktoré chýbajú pacientom? Túto dilemu riešia ich výrobcovia, zdravotné poisťovne, lekárnici aj štát. Odpovede zatiaľ verejnosť nepozná. Rozruch okolo liekov spôsobil zoznam, ktorý zverejnila Slovenská lekárnická komora.

15.11.2013 13:00
lekar Foto:
Z trhu zmiznú niektoré lieky.
debata (4)

V ňom uviedla lieky, ktoré sú nedostatkové a lekárnici majú problém ich zohnať pre pacientov. Denník Pravda naň upozornil túto stredu.

V zozname lekárnikov je 172 liekov na závažné ochorenia ako rakovina, cukrovka, reuma či ochorenie na HIV. Viceprezident komory Ondrej Sukeľ hovorí, že ním chceli upozorniť na skutočnosť, že lieky prácne zháňajú a nie je to ich vina, že nie sú.

Výpadok liekov by mal zachytiť Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten podľa hovorkyne Valérie Pernišovej vykonáva priebežné analýzy dostupnosti liekov na základe vlastnej činnosti, ako aj podnetov lekárov a pacientov. „Pri tejto činnosti využívame internú databázu, ktorá obsahuje všetky údaje potrebné na analýzu dostupnosti liekov, tento systém je schopný sám identifikovať rizikové lieky a upozorniť nás na ich možnú nedostatkovosť,“ uvádza Pernišová. Databáza však problém s nedostatkovými liekmi, ktoré zverejnili lekárnici, nezachytila.

Pernišová upozorňuje, že otázku nedostatkových liekov je možné vyriešiť len v spolupráci so všetkými stranami liekového reťazca. ,„Riešenie je v komunikácii medzi lekárnikmi, Slovenskou lekárnickou komorou, distribútormi a výrobcami,“ konštatuje hovorkyňa. Zoznam už analyzuje aj ministerstvo zdravotníctva. „Preverujeme nedostupnosť uvedených liekov v distribučných spoločnostiach. Ak sa u distribútora potvrdí viac ako 60-dňová nedostupnosť, preveríme situáciu u držiteľa registračného rozhodnutia a zároveň sa voči týmto subjektom začne správne konanie,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Výsledky vyšetrovania vo štvrtok neboli ukončené.

Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv za výpadkom liekov môže stáť viacero dôvodov. „Na základe našich skúseností vieme, že príčin je viacero. Napríklad distribútor dodáva liek len vybraným lekárňam, podľa rôznych kritérií. Tiež sa vyskytla situácia, keď liek nebol dodaný zo strany samotného výrobcu vôbec,“ konštatuje Pernišová. Podľa nej môže byť tiež problém vo vzťahoch medzi distribútorom a lekárňou.

Združenia zastupujúce pacientov s HIV nedostatok liekov už riešili. Sťažovali sa na zdravotných poisťovniach aj na ministerstve. Tí však žiadali, aby sa na nich obrátili samotní pacienti. Prezradenie identity pre nich je nemysliteľné, preto sa s problémom nepohlo ďalej. Iveta Chovancová z občianskeho združenia Odyseus, ktorá sa zaoberá poradňou a pomocou pre pacientov s ochorením HIV/AIDS, uvádza, že výpadok lieku pre človeka s týmto ochorením znamená vážne ohrozenie zdravia v podobe ťažkostí súvisiacich s HIV, ako je poškodenie pečene, obličiek, srdca či vznik rakoviny. „Nedostupnosť liečby ohrozuje životy ľudí s HIV a verejné zdravie, keďže je dokázané, že kvalitná liečba a dodržiavanie liečebného režimu sú účinnou prevenciou šírenia infekcie,“ dodáva Chovancová.

Zoznam obsahuje aj časť liekov, ktoré centrálne nakupujú zdravotné poisťovne. Tie tvrdia, že neevidujú žiadne chýbajúce lieky. Všeobecná zdravotná poisťovňa zo zoznamu centrálne nakupuje šesť onkologických liekov. Jej hovorkyňa Petra Balážová povedala, že doteraz nemajú žiadne hlásenie o tom, že by lieky neboli dodané do lekární.

Podobne reagovala aj zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá zabezpečuje nákup 18 liekov zo zoznamu. Za včasné dodanie liekov sú podľa hovorkyne poisťovne Moniky Šimunovej zodpovedné distribučné firmy. Tie vopred oznamujú aj presný termín rozvozu. „Následne to oznámime príslušnej lekárni, tzv. preberacím protokolom, ktorá potom v ten určený deň liek očakáva a riadne ho aj prevezme. Takže v prípade centrálneho nákupu pacienti neostanú bez liekov, ktoré potrebujú,“ povedala. Ak by vznikol problém v dodávke, poisťovňa tvrdí, že okamžite by kontaktovala distribútora. Takisto ani výrobcovia si nevedia vysvetliť, prečo lieky chýbajú. "Za našu spoločnosť môžem povedať, že lieky sú kontinuálne dostupné a problém s nedostatkom pre slovenských pacientov sme neregistrovali,“ hovorí Roman Russocki zo spoločnosti Novo Nordisk Slovakia.

Výrobca na trh dodáva vyrobené množstvá aj s určitou rezervou práve preto, aby sa predišlo nedostatku pri vyššom záujme o liek. „Zoznam nedostatkových liekov, ktorý bol zverejnený, zostavila Slovenská lekárnická komora a Slovenská asociácia farmaceutických spoločností sa na jeho príprave nijakým spôsobom nepodieľala,“ konštatuje predseda predstavenstva asociácie Peter Musil. Po dodaní lieku do distribučnej siete výrobca nemá kontrolu nad ďalším pohybom lieku. Asociácia je podľa neho pripravená zúčastniť sa na všetkých diskusiách a hľadaní riešení tejto problematiky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #ministerstvo zdravotníctva #liek