Psy, mačky a fretky sa nebudú musieť čipovať

Čipovanie psov, mačiek a fretiek bude od 1. januára 2014 dobrovoľné. Vyplýva to zo zákona o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín, ktorý v piatok podpísal prezident Ivan Gašparovič.

15.11.2013 13:58
mačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Zmeny v čipovaní spoločenských zvierat navrhli v v parlamente v pozmeňujúcom návrhu poslanci Smeru Marián Záhumenský, Tibor Lebocký a Ľuboš Martinák a upravili tak aj zákon o veterinárnej starostlivosti. Povinné čipovanie spoločenských zvierat sa po novom bude vzťahovať len na zvieratá, ktoré sa pohybujú medzi členskými štátmi EÚ a tých, ktoré sa dovážajú do únie z tretích krajín mimo nej, čo vyplýva z pravidiel Európskej únie.

Každý majiteľ čistokrvného psa bez preukazu pôvodu, kríženca, mačky či fretky bol povinný dať svoje zviera do 30. septembra začipovať. Informovala o tom na svojej internetovej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR). Majiteľov zvierat upozorňovala, že ak tak neurobia, hrozí im od veterinárnej správy pokuta do 300 eur.

Záhumenský vysvetlil, že dobrovoľné čipovanie navrhol preto, lebo povinné označovanie nevyžaduje ani Európska únia, ak zvieratá necestujú do iného štátu. Zákon o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín stanovuje podmienky uvádzania pomocných prípravkov v ochrane rastlín na trh, podmienky ich používania, skúšania ich účinnosti, podmienky kontroly a dohľadu nad dodržiavaním zákona a sankcie za porušenie povinností ustanovených zákonom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #mačka #čipovanie #fretka