Zistiť vlastníka lesa? Niekedy je to nemožné

Získať povolenie na vstup do lesa môže byť pre turistu ťažšie, ako sa zdá. Aby sa mohol s jeho majiteľom dohodnúť, musí ho najprv vypátrať a práve tu sa začínajú ťažkosti.

17.11.2013 17:00
les, rodina, jeseň Foto:
Čo bude hroziť návštevníkovi, ktorý pôjde do lesa bez súhlasu jeho majiteľa, ministerstvo pôdohospodárstva nevie povedať.
debata (53)

Denník Pravda vyskúšal nájsť majiteľa lesa na Záhorí. Nepodarilo sa. Zisťovať meno vlastníka bude v budúcom roku asi nevyhnutné. Ministerstvo pôdohospodárstva v novele zákona o lesoch navrhuje novú povinnosť pre turistov. Ak pôjdu do lesa za komerčným účelom, ktorým môže byť aj zber húb, musia na to získať súhlas jeho majiteľa. Ten si bude môcť za to pýtať aj peniaze. Takéto obmedzenia sa môžu dotknúť aj zberačov plodov či fotografov.

Redaktori denníka Pravda si naplánoval výlet do lesa na Záhorí pri Perneku a začali pátranie po jeho majiteľovi. Register s menami vlastníkov lesov u nás chýba, a preto sa bolo treba vyzbrojiť značnou dávkou trpezlivosti. Plánovanie výletu zahŕňalo surfovanie po webe katastra, kde najprv treba vyhľadať číslo parcely, kam sa človek chystá. Podľa čísla by malo byť už ľahké zistiť meno vlastníka.

Lenže redaktori nepoznali číslo parcely, šancou bola preto katastrálna mapa, ktorá je na internete. Problémové už bolo nainštalovanie programu do počítača, vďaka ktorému sa dá mapa prezrieť. V našej redakcii tento program do počítača nakoniec vložili IT technici, bežným odkliknutím to nešlo. Keď si už redaktori na mape našli vyhliadnutý les, zistili, že vlastník je neznámy. Tu pátranie vzdali.

Ani pri pozemkoch neznámych vlastníkov povinnosť získať povolenie neodpadá. V týchto prípadoch treba nájsť správcu lesa, a tým býva väčšinou štát. „No nie vždy je to pravidlom, pretože pokiaľ je vlastník pozemku neznámy a na danom lesnom celku je prevaha súkromných vlastníkov, môžu požiadať o jeho vydanie. Potom ho už ako správcovia obhospodarujú súkromníci,“ vysvetľuje komplikované vzťahy hovorca Štátnych lesov Vlastimil Rezek.

Meno správcu si turista môže zisťovať na pozemkovom a lesnom odbore okresných úradov. Ak ide o pozemkové spoločenstvá je ľahké ich kontaktovať. Ťažšie to bude mať ten, kto natrafí na fyzickú osobu, ktorá nespadá pod nijaký urbariát. V katastri je totiž pri vlastníkovi uvedená len adresa trvalého bydliska a ak nechce posielať žiadosť na vstup do lesa poštou, musí sa ešte potrápiť zháňaním telefonického kontaktu

Dlhoročný turista, ktorý si neželal zverejniť meno, si nevie predstaviť, že by musel pred každým hubárčením získavať povolenie od vlastníka. „Turisti to budú obchádzať, je to nezmysel. My lesy predsa neničíme, ale ich zveľaďujeme. A v rámci demokracie by mal byť slobodný pohyb po horách samozrejmosťou­,“ tvrdí.

Juraj Vanko z Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov pripúšťa, že pre niekoho môže byť postup príliš komplikovaný. „Ale čo je v dnešnom svete jednoduché? Na dedinách to nie je problém, pretože ľudia vedia o tamojších majiteľoch pozemkov. Tým, čo si nevedia rady, veľmi účinnú spoluprácu poskytnú lesné odbory v úradoch,“ odporúča. Získať kontakt na súkromníka podľa neho môže byť trochu problém, ale väčšinu pozemkov u nás vlastnia urbariáty, o ktorých majú všetky informácie okresné úrady.

Celý proces by mohlo zjednodušiť, ak by vstup na lesný pozemok bol označený informačnou tabuľou či oplotením aj s kontaktom na majiteľa alebo správcu. Náš zákon to nepovoľuje. Jediné ohradené pozemky sú vo vojenských lesoch, na ktoré sa využívanie verejnosťou nevzťahuje.

Čo bude hroziť návštevníkovi, ktorý pôjde do lesa a nevypýta si súhlas jeho majiteľa, nevie v tejto chvíli ani ministerstvo pôdohospodárstva. Odôvodňuje to tým, že novela zákona o lesoch ešte nie je schválená, a preto je o sankciách predčasné hovoriť. Ak novela prejde parlamentom, platiť začne od nového roku.

Turisti v zahraničí podobné úskalia podstupovať nemusia. V Česku napríklad stačí, ak organizátor hromadných športových akcií v lesoch upovedomí priamo orgány štátnej správy lesov. Oznámenie musí predložiť najmenej 30 dní pred dňom konania. Ak sa oneskorí a podá ju neskôr, môže zaplatiť až 15-tisíc českých korún, čo je viac ako 550 eur. Podľa českého ministerstva pôdohospodárstva sú známe prípady, keď vlastník lesa svoj súhlas na jeho využije podmienil zaplatením dohodnutej sumy.

To však neplatí pre návštevy za účelom zisku. V Nemecku je povolené vstupovať do lesa bez obmedzení len na účely rekreácie. Vtedy netreba nič platiť ani informovať vlastníkov. Pri komerčných aktivitách je súhlas vlastníka nevyhnutnosťou.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #les #turista #súkromník