Europeana zbiera spomienky Slovákov na prvú svetovú vojnu

Storočnú knihu pretína šrapnel. Keď nepriateľ vhodil medzi nemeckých vojakov granát, prežil jediný. Ten, ktorý spal s bibliou pri hlave. Jej obrázok si môžete poľahky pozrieť na internetovej stránke projektu Europeana 1914 - 1918.

20.11.2013 14:30
europeana, vojna, Foto:
Zatiaľ jeden z mála príspevkov v projekte Europeana 1914 - 1918, ktoré odkazujú na Slovensko (snímka je z Bratislavy, na tabuli je aj nápis Trenčín, pod fotkou popis - obrázok môjho starého otca - Jakuba Bádovského).
debata (2)

V rámci neho sa po celej Európe zbierajú rodinné spomienky na prvú svetovú vojnu. Možnosť podeliť sa o svoje mementá z tohto obdobia dostanú čoskoro aj Slováci.

Europeana, európske digitálne múzeum, knižnica a archív, v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou organizujú v novembri a decembri zberné dni v troch slovenských mestách. Staré fotografie, listy, denníky, zvukové alebo filmové záznamy či akékoľvek predmety viažuce sa k prvej svetovej vojne môžu ľudia priniesť vždy medzi 9. a 17. hodinou do bratislavskej Univerzitnej knižnice (29. a 30. novembra), do Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach (6. a 7. decembra) alebo do Slovenskej národnej knižnice v Martine (13. a 14. decembra).

„Ľuďom budú v tieto dni k dispozícii profesionáli, ktorí zaznamenajú ich príbeh a zdokumentujú veci, ktoré priniesli. Nemusia mať o ne strach, veľmi opatrne ich nafotíme alebo naskenujeme a ešte ten deň im ich vrátime. Nie je to teda, ako keď nejaký predmet venujú múzeu a potom ho uvidia naživo už len tam,“ vysvetľoval koordinátor projektu na Slovensku Andrej Agricola zo Slovenskej národnej knižnice. Na mieste budú prítomní aj historici a odborníci, ktorí návštevníkom poradia s odhadom historickej hodnoty prinesených predmetov.

Po zdigitalizovaní sa všetky doposiaľ neznáme príbehy nahrajú na webovú stránku europeana1914–1918.eu. Ak niekto nemá možnosť zavítať na určené miesta počas zberných dní, môže svoje pamiatky nahrať na spomenutú stránku aj sám cez internet. ,„Europeana predstavuje nový prístup ku kultúrnej histórii, prepája skutočné príbehy jednotlivcov s oficiálne známymi historickými faktami a ukazuje tak, aké rozmanité stránky môže mať rovnaké historické obdobie,“ uviedla výkonná riaditeľka Europeana Jill Cousinsová.

Odborníci z projektu, ktorý spustili už v roku 2011 v Nemecku, postupne obiehajú celú Európu. Finišovať budú v roku 2014, keď si svet pripomenie storočnicu od vypuknutia konfliktu. Doteraz sa do projektu zapojilo asi 5 500 ľudí a nafotilo sa viac ako 65-tisíc predmetov. K Slovensku sa zatiaľ viažu len dva z nich. Akcia, ktorá prebehne v najbližších týždňoch, má ambíciu tento počet značne rozšíriť. Napokon z územia dnešného Slovenska bolo do rakúsko-uhorskej armády zmobilizovaných 400-tisíc mužov a pamätníky na padlých v prvej svetovej vojne nájdeme takmer v každej slovenskej dedine.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #múzeum #Europeana