Miroslav Kusý sa vzdal členstva v ľudskoprávnej rade vlády

Profesor Miroslav Kusý už nie je členom Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Svoje odstúpenie oznámil na jej stredajšom zasadnutí a dnes svoje rozhodnutie oficiálne zaslal aj e-mailom.

21.11.2013 14:35
Miroslav Kusý Foto: ,
Miroslav Kusý
debata (129)

Dôvodom k takémuto kroku sú jeho osobné výhrady voči ďalšiemu členovi ľudskoprávnej rady profesorovi Pavlovi Mešťanovi. Toho predseda rady a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vymenoval za člena 13. novembra.

„Pre mňa bolo absurdné, že ho menovali práve do tejto rady. To je ako keď do spolku vegetariánov prijmú mäsožravca. Zdá sa mi to neprijateľné,“ uviedol Kusý s tým, že Mešťan bol hlavným ideológom Komunistickej strany Slovenska po roku 1968.

Známy bol svojím angažovaním sa v boji proti Charte 77, ktorá upozorňovala na porušovanie ľudských práv v krajine. „Bol som v istom období jediný chartista na Slovensku a on v podstate zameral svoju celú činnosť proti mne, kvôli nemu som bol často predvolávaný na Štátnu bezpečnosť, vypočúvaný a napokon aj zavretý,“ vysvetlil Kusý.

Ľudskoprávna rada jeho rozhodnutie rešpektuje. „Miroslav Lajčák rozhodne o novom členovi na uvoľnené miesto na základe nominácií zástupcov verejnej správy a občianskej spoločnosti zastúpených v rade vlády,“ vysvetlil ďalší postup šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Kusý #Rada vlády SR #ľudskoprávna rada