Slovensko obnoví adopcie do Talianska

Slovensko v krátkom čase podpíše s Talianskom novú zmluvu o medzištátnych adopciách, pravidlá pre túto krajinu nebudú oproti ostatným štátom ničím špeciálne a adopcie sa tak budú môcť riadne obnoviť.

22.11.2013 14:24
Ján Richter Foto: ,
Minister práce Ján Richter je presvedčený, že v novej fáze adopcií nebudú s Talianskom žiadne problémy.
debata (7)

Po štvrtkovom rokovaní s talianskou ministerkou pre integráciu Cecile Kyene to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Je presvedčený, že v novej fáze adopcií nebudú s Talianskom žiadne problémy.

Nová zmluva, ktorú by sme s Talianskom mali uzavrieť do konca mesiaca, prináša striktnú požiadavku. „Bezodkladne a absolútne nemenne trváme na tom, aby jediný partner pre Slovenskú republiku z hľadiska medzinárodných adopcií bola komisia pre medzištátne osvojenia, to znamená ústredný orgán,“ vysvetlil Richter podmienku, ktorú predstavil talianskej ministerke. Na slovenskej strane bude Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže partnerským orgánom, a to pre všetky krajiny. Podľa Richterových slov dalo Slovensko jasne najavo, že nikdy nebudeme mať záujem rokovať s nelicencovanými agentúrami. Platí však, že aj s tými licencovanými chce Slovensko rokovať len prostredníctvom komisie. Podľa Richter agentúry vznikajú a zanikajú, ale ústredné orgány majú dlhodobú pôsobnosť bez ohľadu na politickú zostavu. Taliani túto požiadavku podľa jeho slov budú akceptovať, i keď už ponúkali agentúry, ktoré spĺňali licenčné predpoklady.

Adopcie do Talianska minister pozastavil 19. februára pre množstvo pochybení a zlyhaní ústredného orgánu. Dňa 10. mája ich čiastočne obnovil po tom, ako na Slovensko doručili chýbajúce postadopčné správy, popisujúce stav detí žijúcich na Apeninskom polostrove. K obnoveniu došlo kvôli trom deťom, ktorých cezhraničné osvojenia ešte neboli ukončené. I tak sa len v týchto dňoch završuje ich interakcia s budúcimi rodičmi. Ako ďalej vysvetlila šéfka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Císarová, rodičia prichádzajú na Slovensko, aby si deti prevzali. Nové osvojenia sa budú môcť rozbehnúť až po nových zmluvách. V záverečnej fáze sú momentálne okrem Talianska rokovania s Andorrou, Monakom, Holandskom, Maltou, Nórskom, Španielskom, Nemeckom a Rakúskom, informovala Císarová. Nebudú kvóty, nebudú špecifické deti, nastavujeme rovnaký parameter pre všetky krajiny, odkázala s tým, že sa vždy bude prihliadať na rodičov a na deti tak, aby bol rešpektovaný najlepší záujem dieťaťa. Najbližšie by sa malo do zahraničia dostať asi 15 detí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #adopcie