Vo viacerých regiónoch Slovenska neprestane snežiť

Pre takmer celé územie krajiny, okrem okresov Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Zvolen platí naďalej výstraha pred vetrom. Meteorologickú výstrahu 1. stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre západné a časť východného Slovenska.

25.11.2013 11:01 , aktualizované: 13:57
pocasie, ochladenie, sneh, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V pondelok do 18. hodiny sa tam miestami očakáva vietor, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 17 až 23 m/s. Pre zvyšok krajiny platí výstraha 2. stupňa. V okresoch Banská Bystrica, Brezno, v Trenčianskom kraji okrem okresu Myjava a Partizánske, v celom Žilinskom kraji, väčšine Prešovského a v Košickom kraji v okresoch Gelnica, Spišská Nová Ves a Košice-okolie sa miestami očakáva vietor s rýchlosťou 25 až 30 m/s.

Okrem toho sa okresy Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves (Košický kraj), celý Žilinský kraj, okresy Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Svidník (Prešovský kraj), ako aj okresy Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov a Trenčín (Trenčiansky kraj) musia pripraviť na sneženie. Do večera by tam malo miestami napadnúť jeden až sedem centimetrov nového snehu.

Rovnako tam hrozí tvorba snehových jazykov a závejov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Vietor na Soroške komplikuje dopravu, prevrátil kamióny

Silný nárazový vietor komplikuje dopravu pre nákladné vozidlá na úseku cesty medzi Moldavou nad Bodvou a Rožňavou, najmä na horskom priechode Soroška. Policajti v oboch smeroch usmerňujú vodičov nákladnej dopravy, ak idú bez nákladu, aby si v danom úseku odplachtovali úložnú plochu. Informovalo o tom Krajské policajné riaditeľstvo v Košiciach.

Hasiči zasahovali dopoludnia na úseku medzi Soroškou a Moldavou nad Bodvou pri troch kamiónoch prevrátených následkom vetra. V kraji na viacerých miestach vrátane Košíc došlo k padaniu stromov, obišlo sa to však zatiaľ bez zranení.

Na horách sneží, fúka silný vietor, hrozba lavín stúpa

V pondelok ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie a takmer všade so snežením, na severnej strane Tatier silným. Prudko sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od –14 do –3°C. Fúkal silný severozápadný vietor, vo vysokých polohách až víchrica s rýchlosťou do 22 m/s (80 km/hod), v nárazoch miestami až 30 m/s (110 km/hod.)

Za uplynulých 24 hodín pripadlo od 3 do 15 cm nového snehu, na severnej strane Tatier (najmä v Poľsku) pripadlo 25 až 40 cm. Nový sneh je vplyvom veľmi silného vetra previevaný z horných partií na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy, kde je ukladaný vo forme snehových dosiek a vankúšov. Tie sú značne nestabilné.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Belianskych a Západných Tatier sa pre silné sneženie a vetra vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Týka sa to najmä svahov s hladkým, trávnatým podkladom a na miestach, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy a menšie lavíny.

Situácia na severnej strane Tatier, najmä v poľskej časti, je horšia, v dolinách pripadlo 20 až 45 cm nového snehu, preto tu trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Viac informácií na Topr.pl. Lavínové nebezpečenstvo pri pretrvávajúcom snežení má stúpajúcu tendenciu.

V Jasnej a na Štrbskom Plese začali so zasnežovaním

Počasie je Tatrancom naklonené, mínusové teploty a očakávaný sneh už dorazili aj do hôr, a tak sa začalo s prvým zasnežovaním. Prvá lyžovačka tak bude možno reálna už počas víkendu na otvorenie zimnej sezóny. „Vo veľkom sa začalo zasnežovanie v Jasnej a na Štrbskom Plese. Vo večerných hodinách z nedele 24. na pondelok 25. novembra sa prvýkrát v lyžiarskych strediskách spustili snežné delá a zasnežovacie systémy,“ informovala PR manažérka Tatry Mountain Resorts, a. s., Zuzana Fabianová.

Či sa bude v Tatrách lyžovať už tento víkend, závisí od počasia, potrebných teplôt, vlhkosti vzduchu, mrazu, od smeru a sily vetra. V Jasnej v Nízkych Tatrách technicky zasnežujú na trase Biela Púť, Koliesko, Priehyba, Luková Chopok a Priehyba Záhradky. „Perinbabe tu pomáha do 100 snežných diel. Na Štrbskom Plese zasnežujú so 16 snežnými delami svahy Interski a Esíčko,“ dodala Fabianová.

Ak teploty klesnú aspoň na mínus tri až mínus štyri stupne Celzia, v Tatranskej Lomnici by sa v najbližších hodinách mohlo spustiť technické zasnežovanie na svahoch Buková hora I., Buková hora západ a na zjazdovke Štart západ.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #sneh #zima