Zmeny v hmotnej núdzi schválil parlament v pôvodnom znení

Poslanci opätovne, v pôvodnom znení, schválili nový zákon o pomoci v hmotnej núdzi. Neakceptovali tak pripomienku prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý požadoval z okruhu prác, v rámci ktorých budú plnoleté sociálne odkázané osoby povinné odpracovať si základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,6 eura, vypustiť menšie obecné služby.

26.11.2013 14:59 , aktualizované: 17:32
eurominca, eurozóna, peňaženka Foto:
Ilustračné foto.
debata (32)

V zákone tak chcel Gašparovič ponechať povinnosť odpracovať si túto dávku len v rámci dobrovoľníckej činnosti alebo pri prácach na predchádzanie mimoriadnej situácie a pri odstraňovaní následkov mimoriadnej situácie.

Základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,60 eura tak bude štát podľa schváleného zákona od budúceho roka vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác 32 hodín. Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne. Ak ani jeden z rodičov nevyužije ponuku obce a nebude pracovať, rodina nedostane aktivačné príspevky ani základnú dávku v hmotnej núdzi na rodičov. Rodina však bude mať naďalej nárok na príspevok na bývanie a na dávky na deti. Pri štvorčlennej rodine, kde ani jeden z rodičov nepracuje, by tak suma sociálnych dávok klesla zo 156 eur na 36 eur.

Za schválenie zákona v parlamentnom pléne vystúpil aj podpredseda opozičnej SDKÚ Viliam Novotný. „Cieľom tohto vládneho zákona nie je nikoho nútiť do práce, hovoriť o nútených prácach je scestné. Je veľmi správne rozdeľovať ľudí na tých, čo si nevedia prácu nájsť a na tých, ktorí pracovať nechcú,“ povedal. Ako dodal, je dôležité, aby poslanci našli riešenia dlhodobých problémov, pretože inak otvoria priestor extrémistom. „Tí v praxi nebudú vedieť problémy vyriešiť, ale budú ľudom hovoriť to, čo budú chcieť počuť,“ skonštatoval. „Ľudia musia vedieť, že pracovať sa oplatí,“ podporil ho jeho spolustranník Ľudovít Kaník. Podporu zákonu vyslovil aj líder OĽaNO Igor Matovič a poslanec hnutia a vládny splnomocnenec pre rómsku problematiku Peter Pollák.

Novým zákonom sa tiež ruší poskytovanie príspevku na zdravotnú starostlivosť, ktorý v súčasnosti dosahuje 2 eurá mesačne na každú osobu v hmotnej núdzi. Od budúceho roka sa zavedie osobitný príspevok v sume 63,07 eura pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí pred nástupom do zamestnania poberali pomoc v hmotnej núdzi a začali pracovať. Podmienkou bude, aby ich príjem z práce bol najmenej vo výške minimálnej mzdy a najviac vo výške trojnásobku minimálnej mzdy, a domácnosti, ktorej je zamestnaná osoba členom, sa prestane poskytovať pomoc v hmotnej núdzi.

Príspevok sa bude pri splnení podmienok poskytovať najviac šesť mesiacov. Nový zákon o pomoci v hmotnej núdzi zachováva 17,2-eurový príspevok pre deti, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku. Zákon má okrem toho umožniť zrážky zo sociálnych dávok na zaplatenie pokuty za priestupky pri porušení verejného poriadku, poškodzovaní majetku, alkoholizmu či zdravotnej starostlivosti. Pracujúci ľudia s nízkymi príjmami budú mať nárok na aktivačný príspevok. Ministerstvo práce chce týmto opatrením motivovať ľudí v hmotnej núdzi k uplatneniu sa na trhu práce a zmierniť riziko chudoby pracujúcich ľudí.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotná núdza #Richter #Smer #kolektívne vyjednávanie