V prvom liste Ježiškovi prišla prosba o korytnačku

Prvý list Ježiškovi zo Slovenska napísalo dieťa, ktorého snom je nájsť pod vianočným stromčekom korytnačku. Práve živé zvieratká sú tento rok medzi najčastejšími detskými želaniami, ktoré sa spolu s prosbami o hračky, mobily či tablety objavujú vo vianočnej pošte.

29.11.2013 13:50
dieťa, posťa, schránka Foto: ,
Deti aj tento rok využili možnosť poslať Ježiškovi svoje priania cez vianočnú poštu.
debata (2)

Úplne prvý list dostal Ježiško začiatkom októbra z Hongkongu a odvtedy si už prečítal vyše 13-tisíc vianočných želaní.

Deti z Rajeckej Lesnej túžia po hračkách z Lega, autách, bábikách, ale aj po mobiloch a tabletoch. „Prosil by som si auto na ovládanie, čo môže jazdiť vo vode aj po piesku,“ povedal 6-ročný Aďko Miko. Deväťročná Zuzka Zbyňovcová ešte nemá jasno v tom, aký darček by chcela dostať od Ježiška tento rok, a tak si želá hlavne zdravie pre celú rodinu. Barborka Zvrškovcová túži po hojdacom koníkovi s hnedým sedlom. „Ja som už Ježiškovi list napísala, želala by som si svietiace nálepky, tablet, veľkého plyšového macka a veľký srdiečkový perník,“ vyrátala 7-ročná Dorotka Miková.

Adresa Ježiško 999 99 sídli v Rajeckej Lesnej, kúsok od vyrezávaného pohyblivého betlehema, už 15 rokov. Za ten čas sem prišlo 1,2 milióna listov od detí aj dospelých. „Z celého sveta každoročne príde v rámci Vianočnej pošty viac ako 80-tisíc listov. Okrem slovenských detí nám píšu aj deti z celého sveta. Často prichádzajú listy zo Severnej Ameriky či z Nemecka,“ informoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Ak je na listoch Ježiškovi uvedená spiatočná adresa, isto im odpíše. Nevidiacim a slabozrakým deťom odpovie v Braillovom písme, deťom do zahraničia v angličtine.

Tento rok sa v pošte ocitol aj špeciálny perníkový list, ktorý vyrobili deti z Rajeckej Lesnej. Včera ho zapísali ako najdlhší perníkový list do Knihy slovenských rekordov. „Je dlhý 113 centimetrov a široký 75 centimetrov. Vyhotovili ho z klasického perníka a na jeho povrchu sú napísané želania detí z miestnej základnej školy. Vytvorili ho štyri ôsmačky zo základnej školy pod odborným dozorom pernikárky,“ potvrdil komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

„Želania na perníkový list vymýšľali žiaci prvých až štvrtých ročníkov. Všetky boli veľmi pekné, chceli by hračky, ale aj pokoj a zdravie pre rodičov,“ hovorí 13-ročná Mária Uhliariková, jedna zo štyroch dievčat, ktorá detskými želaniami zdobila perníkový list. „Zdobili sme ho tri hodiny. Zo začiatku to bolo dosť náročné, ale časom a praxou nám to išlo ľahšie,“ povedala 14-ročná Viktória Vysoká. Na rekordný medovníkový list sa spotrebovalo 2,5 kg múky, 3 kg cukru, 1 kg medu, 31 vajec a 10 balíkov rôzneho korenia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #list #pošta #Vianoce #korytnačka #schránka