Referendum o manželstve muža a ženy politici skôr odmietajú

Predseda parlamentného výboru pre sociálne veci Ján Podmanický (Smer) je presvedčený, že manželstvo je zväzkom muža a ženy, a myslí si, že by takto malo byť zadefinované aj v slovenskej ústave.

30.11.2013 12:03
láska, manželstvo Foto:
Ilustračné foto
debata (52)

Ako povedal, nie je si však istý, či by takáto otázka mala byť predmetom referenda. Podľa neho je totiž inštitút referenda upravený nešťastne a média budú vytvárať hysterický tlak na ľudí, aby nepodporili takéto riešenie. V nedeľu budú o takejto otázke rozhodovať v referende v Chorvátsku. Voliči budú odpovedať na otázku, či sa má v ústave manželstvo definovať ako spoločenstvo muža a ženy.

Podpredseda KDH Július Brocka by sa k referendu neuchyľoval, ak sme ešte nevyužili všetky možnosti, ktoré môžeme využiť dovtedy. „KDH začalo rokovať s ostatnými stranami o podpore návrhu ústavného zákona o ochrane manželstva. Ďalšia možnosť je, že môže vzniknúť petícia, ktorou by sa zaoberala NR SR. Na túto petíciu stačí 100 000 podpisov, aby bola na programe rokovania parlamentu,“ povedal Brocka. Referendum na Slovensku má podľa neho špecifické postavenie a v histórii bolo úspešné len to o vstupe do Európskej únie. Aj to prešlo veľmi ťažko. „Kým podmienky pre referendum sú takto tvrdo nastavené, považoval by som to za isté riziko. Ak by k tomu referendu neprišlo dosť ľudí, nebola by to hanba pre jeho iniciátorov?“ opýtal sa.

Podľa poslanca NR SR Richarda Vašečku (OĽaNO) by bolo dobré, keby také referendum bolo aj na Slovensku, aby sme sa naučili využívať nástroj referenda na vyjadrenie sa k tak dôležitej otázke ako je rodina, manželstvo muža a ženy. „Obávam sa však, že pri súčasnom nastavení referenda, by mohlo byť neplatné, keďže pre jeho platnosť je potrebná 50-percentná účasť a napriek tomu nie je záväzné,“ povedal. Podľa neho by bolo vhodné inak referendum nastaviť a viac ho potom využívať. „Ľudia v prieskumoch dávajú najavo, že si želajú ochrániť rodinu muža a ženy,“ dodal Vašečka.

Zväzok muža a ženy je podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca taký prirodzený, že si nevie predstaviť, aby sa o niečom takom prirodzenom malo hlasovať v referende. „Je veľa vecí, o ktorých sa dá diskutovať a spoločnosť sa môže posúvať jedným, alebo druhým smerom, ale nepovažujem za správne, ak by sme mali akýmkoľvek smerom posúvať prirodzenosť zväzku medzi mužom a ženou. Je to jedna zo základných hodnôt,“ povedal Štefanec.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter necíti potrebu pre takéto referendum, pretože súčasná vláda pomenovala základný vzťah v programovom vyhlásení vlády, kde je jasne uvedené, že rodina je základná bunka spoločnosti. „Tým dávame odpoveď na všetko, čo sa tejto problematiky týka,“ uviedol Richter.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #registrované partnerstvo #referendum