Platy ústavných činiteľov sa na budúci rok nezvýšia

Platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora sa na budúci rok opäť nezvýšia.

03.12.2013 18:28
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Poberať ich budú v takej istej výške, aká bola určená ešte v roku 2011. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorú dnes 127 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Plénum o právnej norme rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Ministerstvo financií predpokladá úsporu výdavkov štátneho rozpočtu v sume 8,2 milióna eur.

Zmrazia sa aj platy sudcov, a to na úrovni roku 2012. Odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zostanú na úrovni roku 2011. Sudca Najvyššieho súdu SR a Špecializovaného trestného súdu bude mať základný plat na úrovni priznaného v roku 2012. Obdobne aj funkčný príplatok. Platové pomery ombudsmana, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov zostávajú zachované vo výške určenej v roku 2011.

Novela podľa ministerstva financií reaguje na vládou schválený návrh rozpočtu na roky 2014–2016, v ktorom je už zohľadnený pozitívny vplyv návrhu zákona. „Neschválením navrhovanej úpravy by došlo k narušeniu stanoveného fiškálneho rámca, čím by bolo ohrozené splnenie deklarovaného cieľa v oblasti verejných financií,“ upozorňuje ministerstvo.

Zmrazenie platov sa opätovne stretlo s nevôľou sudcov. Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska už skôr upozorňovala, že sudcovia na rozdiel od poslancov nemôžu mať iné príjmy. „My sa pýtame, prečo sa neuplatní valorizácia, ak sú ekonomické parametre splnené, ako je nárast HDP. Sudca nemá a nemôže mať politické ambície a svoje práva môže uplatňovať len cez stavovskú organizáciu. Plat je jediným zdrojom nášho príjmu, poslanci sú napr. advokáti, majú firmy, preto je pre nás to porovnávanie s platom poslanca diskutabilné z hľadiska nezávislosti,“ vysvetlila s tým, že je tu riziko porušovania ústavnosti a judikatúry Ústavného súdu SR v súvislosti s nezávislosťou a platmi sudcov.

Opozícia sa pokúsila zákon zmeniť cez viaceré pozmeňujúce návrhy. Časť poslancov navrhovala, aby plat poslanca viac nebol naviazaný na priemerný plat v národnom hospodárstve. Po novom mala byť v zákone uvedená pevná suma 1961 eur, ktorá by sa valorizovala iba o infláciu.

V súčasnosti sa plat poslanca rovná trojnásobku priemernej mzdy. Po novom by to teda bola pevná suma 1961 eur, plus diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom funkcie poslanca vo výške 0,71 násobku platu poslanca, ak má trvalý pobyt v Bratislavskom kraji, a vo výške 0,82 násobku, ak má pobyt mimo tohto kraja. Takýto výpočet by sa mal prvýkrát uplatniť v roku 2015.

Iný spôsob úpravy platov navrhli poslanci OĽaNO. Tí si to predstavovali tak, že platy politikov budú zmrazené na úrovni roku 2011 až dovtedy, kým rozpočet verejnej správy nebude hospodáriť bez straty.

KDH zasa presadzovalo, aby poslanec NR SR v prípade, že vykonáva aj inú funkciu platenú z verejných zdrojov, mohol poberať len plat poslanca. V NR SR je veľa zákonodarcov, ktorí okrem tejto funkcie poberajú aj plat za posty krajských či mestských poslancov, primátorov alebo starostov či predsedov krajov. V parlamente sedia aj riaditelia štátnych nemocníc či šéf Sociálnej poisťovne.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #poslanci #parlament #sudcovia