Vyrieši Zvolenská parkovanie pred nemocnicami?

Vyberať poplatky za parkovanie pred nemocnicami alebo nie? Túto otázku dnes nemocnice neriešia. Spoplatnenie parkovania funguje takmer vo všetkých fakultných nemocniciach.

04.12.2013 20:00 , aktualizované: 05.12.2013 08:00
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
debata (52)

Výnimku netvoria ani regionálne nemocnice. Rozdiel je len v tom, že niekde si parkoviská spravujú nemocnice vo vlastnej réžii a iné ich zase prenajali súkromníkom. Pacienti však takéto poplatky neschvaľujú. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská tvrdí, že urobí opatrenia, aby sa platené parkoviská pred zdravotníckymi zariadeniami nerozširovali. Väčšina nemocníc príjem z parkovného využíva na opravy chodníkov či nemocničného areálu. V Bratislave, Nových Zámkoch či v Dunajskej Strede prevádzkujú parkoviská súkromné spoločnosti, ktoré platia nájom.

Od začiatku decembra začali poplatky vyberať na dvoch parkoviskách Univerzitnej nemocnice v Bratislave, čo spustilo protesty verejnosti. Vyberanie peňazí od pacientov pred nemocnicou, kde chodí najviac ľudí, je podľa nich nemorálne. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská uvádza, že zmluva so súkromnou spoločnosťou je uzatvorená tak, že v prípade vypovedania by nemocnici hrozila pokuta milión eur.

Ministerka Zvolenská sa k téme platených parkovísk pred nemocnicami vyjadrila na tlačovej konferencií v stredu.

„Ak by nemocnica zmluvu vypovedala bez relevantného právneho dôvodu alebo ju neplnila, vystavila by sa hrozbe platenia škody a straty zisku, ktoré by vysoko prevýšili milión eur,“ tvrdí Zvolenská, čo by podľa nej už tak zadlženú nemocnicu, ktorá má existenčné problémy, paralyzovalo a vážne ohrozilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Riaditeľ univerzitnej nemocnice Miroslav Bdžoch povedal, že využili všetky dostupné právne cesty, ako zmluvu ukončiť. „Celkovo sme vykonali takmer 50 právnych krokov a zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a zo šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná a máme povinnosť ju plniť. Stali sme sa rukojemníkmi súkromnej firmy, jej zrušením sa vystavujeme veľkému finančnému riziku,“ dodáva Bdžoch.

Denník Pravda ešte v júli priniesol informáciu o pripravovanom spoplatnení parkovania pred dvomi nemocnicami, v Petržalke a v Ružinove, ktoré patria do najväčšieho slovenského zdravotníckeho komplexu Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Pozemky ešte v roku 2011 prenajalo vtedajšie vedenie nemocnice súkromnej spoločnosti za takmer milión eur na desať rokov a tá za vstup od začiatku decembra začala aj vyberať peniaze.

Podľa Bdžocha sa nemocnica snažila zmierniť podmienky zmluvy. „Zatiaľ sa nám s koncesionárom podarilo vybaviť, aby aspoň darcovia krvi a personál, ktorý príde do nočnej, mohli parkovať zadarmo, snažíme sa presadiť aj iné možnosti,“ dodáva.

V súčasnosti sa platí jedno euro za hodinu parkovania, pričom prvých 15 minút je zadarmo. Mária Orgonášová z Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov uvádza, že to nie je nijaký ústupok, je to veľmi krátky čas hlavne pre pacienta s ťažkým postihnutím. „Minimálne prvá hodina by mala byť zadarmo,“ konštatuje Orgonášová.

Za parkovanie zaplatia aj pacienti nemocnice v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
cenník, nemocnica, Ružinov, parkovanie Za parkovanie zaplatia aj pacienti nemocnice v bratislavskom Ružinove.

Orgonášová si myslí, že ak ide o zdravie, komercia by mala ísť bokom. „Stojí za úvahu, či si nemocnica ešte dopredu nevedela vypočítať, či to stojí za to, aby znemožnila parkovanie lekárom aj pacientom a obzvlášť ťažko postihnutým občanom,“ uvádza Orgonášová.

Nemocnice po celom Slovensku vyberajú poplatky za parkovanie od pacientov od 0,50 do dvoch eur za hodinu parkovania a väčšina z nich to robí vo vlastnej réžii. Peniaze používajú na modernizáciu areálu, ciest či chodníkov v nemocnici. Bratislavská univerzitná nemocnica, Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch či dunajskostredská nemocnica však parkoviská prenajali súkromným firmám.

Od decembra začala za parkovanie vyberať peniaze aj Nemocnica s poliklinikou v Dunajskej Strede. Vedenie nemocnice uzatvorilo zmluvu so súkromnou spoločnosťou a podľa nej mala na pozemkoch, ktoré patria nemocnici, vybudovať nové parkovisko a zrekonštruovať doterajšie.

Proti zavedeniu poplatkov v dunajskostredskej nemocnici vystúpil poslanec Národnej rady József Nagy (Most-Híd). Zmluva je podľa neho nevýhodná, vedenie nemocnice totiž prenajalo pozemok súkromnej firme zadarmo a ani rekonštrukcia parkoviska neprebehla tak, ako by mala. „Nie je stanovená ani maximálna výška poplatkov, to znamená, že kým sa teraz platí 0,50 eura, plánuje sa, že poplatok bude 1 euro a každý rok sa bude táto suma podľa inflácie valoroziovať, teda bude sa platiť viac,“ konštatuje Nagy.

Primátor mesta Dunajská Streda Zoltán Hájos povedal, že obvinenia poslanca Národnej rady sú neopodstatnené. „O platenom parkovaní pred budovou nemocnice v Dunajskej Strede rozhodne predstavenstvo nemocnice,“ ozrejmil Hájos a dodal, že nie je čo skrývať, o všetkých podrobnostiach budú informovať verejnosť.

Súkromná firma prevádzkuje aj parkovisko vo Fakultnej nemocnici v Nových Zámkoch. „Parkovanie máme riešené na základe nájomnej zmluvy. Do 15 minút je parkovisko zadarmo, hodinový poplatok je 0,50 eura. Pre zamestnancov je parkovanie bezplatné,“ uvádza hovorkyňa novozámockej fakultnej nemocnice Ľubica Juríková a dodáva, že spoplatnenie parkoviska funguje od roku 2001.

Ministerka Zvolenská uvádza, že je snahou ministerstva, aby pacienti mali v budúcnosti čo najlepší prístup k zdravotnej starostlivosti a to zahŕňa aj možnosť bezplatného parkovania. „Použijem na to veľmi jednoduchý spôsob, nevydám súhlas na začatie verejného obstarávania na zabezpečenie parkovísk v blízkosti nemocníc,“ dodala Zvolenská. Či však nariadi riaditeľom štátnych nemocníc, aby poplatky prestali vyberať, to už nekonkretizovala.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #parkovanie #nemocnice #Zuzana Zvolenská