Niektoré cesty pod Tatrami uzavreli, kalamitný stupeň trvá

Väčšina ciest v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča, ktoré sú v pôsobnosti Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja sú prevažne zjazdné.

07.12.2013 09:24 , aktualizované: 20:58
pocasie, ochladenie, sneh Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Dva úseky ciest, Poprad – Spišské Bystré a Poprad – Hranovica, ktoré museli pre zlé počasie uzavrieť sú už prejazdné, informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva policajného zboru Prešov.

Vernársky kopec je približne od 19.45 uzavretý. Aj napriek uzavretiu tohto priechodu pre kamióny tam večer uviazol kamión a cesta je neprejazdná až dovtedy, kým vozidlo nevytiahnu. Informoval o tom dispečing Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. V Poprade sa momentálne znova komplikuje poveternostná situácia, pretože tam podľa dispečera stále fúka silný vietor a večer začalo znova snežiť.

Cestu III/018147 medzi Štrbou a Šuňavou sa popradskí cestár snažia sprejazdniť. Ak to bude potrebné, na sprejazdnenie cesty použijú aj snehovú frézu. Obec Šuňava však nie je odrezaná od sveta, keďže do obce vedie zo Štrby aj druhá cesta.

II.kalamitný stupeň v podtatranských okresoch potrvá minimálne celý deň a noc. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okres Poprad výstrahu najvyššieho stupňa, kde sa hlavne na hrebeňoch hôr očakáva výskyt mimoriadne silného vetra s rýchlosťou až do 43 m/s. V Poprade a okolí naďalej fúka silný vietor a sneží.

Cesta medzi Spišským Bystrým a Popradom, Hranovnicou a Popradom i Gánovcami a Popradom boli pre silný vietor a nulovú viditeľnosť až do odvolania uzavreté.

Podľa dispečera bolo napríklad na ceste medzi Gánovcami a Popradom veľa skrížených áut a nemohli sa tam dostať ani vozidlá SÚC PSK. Celkovo v okolí Popradu a v tatranskej oblasti stále fúka silný vietor a na cestách je znížená viditeľnosť. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove preto vyzýva vodičov, aby boli na cestách mimoriadne opatrní.

Čertovica zjazdná len s reťazami, zasnežená je aj diaľnica

Väčšina ciest v Žilinskom kraji je pokrytá čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom do piatich centimetrov, na vyššie položených cestách II. a III. triedy sa nachádza päť až desať centimetrov kašovitého, utlačeného až zľadovateného snehu. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest na diaľnici D1 medzi Ivachnovou a Jánovcami treba rátať s vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do jedného centimetra a na rýchlostnej ceste R3 medzi Sedliackou Dubovou a Tvrdošínom s kašovitým snehom do dvoch centimetrov.

Horský priechod Čertovica je podľa cestárov zjazdný len so snehovými reťazami a Veľké Pole je uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov pre miestami zľadovatený sneh. Ostatné horské priechody v kraji sú prejazdné bez aktuálnych obmedzení.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty, Príslop a Fačkovské sedlo. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou.

Donovaly sú pre kamióny neprejazdné, cez Šturec a Čertovicu prejdú

Horský priechod Donovaly je od noci uzavretý pre vozidlá dlhšie ako desať metrov, tvoria sa tu snehové záveje a na ceste je utlačený sneh do troch centimetrov, informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák.

Ďalšie horské priechody v okresoch Brezno a Banská Bystrica – Šturec a Čertovica – sú zjazdné. Na Šturci je kašovitý sneh do dvoch centimetrov, na Čertovici si treba dávať pozor na snehové jazyky a záveje, na ceste sú tri až štyri centimetre snehu. Cesta na Tále – Srdiečko je prejazdná so snehovými reťazami.

Na cestách v okresoch Brezno a Bystrica sneží a tie v nižších polohách sú mokré po chemickom posype, prípadne je na nich kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Na cestách vo vyšších polohách sa tvoria snehové jazyky a záveje.

Záveje sa vytvárajú na severe Nitrianskeho kraja

K silnému vetru sa v noci a ráno pridalo aj sneženie. Na severe Nitrianskeho kraja sú v permanencii cestári, ktorí odhŕňajú zafúkané cesty. Ako informoval vedúci strediska Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre Ľubor Andrášik, vietor a sneh robia problémy v Zlatomoraveckom okrese v okolí Kolíňan, Jedlových Kostolian a Skýcova, na Vrábeľsku pri Hosťovej a na podhorskej ceste medzi Nitrou a Topoľčanmi smerom na Lefantovce.

Je tu približne päť centimetrov snehu. V Komárňanskom okrese sa na cestách II. a III. triedy vytvára kašovitý sneh do troch centimetrov a v teréne je všetkých deväť sypačov. Väčšina ciest v kraji je mokrá. Noc bola podľa hovorcu nitrianskych krajských hasičov Viliama Pánskeho pokojná, posledný výjazd k spadnutým stromom mali v piatok okolo 1 800.

Silný vietor opäť lámal stromy na viacerých miestach v Nitrianskom kraji. Hasiči mali počas dňa šesť výjazdov. Spadnuté stromy odstraňovali v meste Topoľčany na Krušovskej ulici, v Čechynciach v Nitrianskom okrese, v Palárikove a v Bánove v Novozámockom okrese a v obci Obid neďaleko Štúrova.

Ako informoval Viliam Pánsky, nikto nebol zranený a nemali hlásené škody na majetku. Cesty v Nitrianskom kraji sú zjazdné, väčšina je suchá. V Komárňanskom okrese sa v niektorých zákrutách vytvára súvislá vrstva vody z topiaceho sa snehu, vodiči by si preto mali dávať pozor na zamrznutú vozovku.

Plavbu lodí v Gabčíkove a premávku kompy obnovili

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p., po vyše 28 hodinách od 16.30 opäť obnovil plavbu lodí cez Vodné dielo Gabčíkovo (VDG) a premávku kompy na prívodnom kanáli VDG medzi obcami Kyselica a Vojka nad Dunajom. Informoval hovorca SVP Ľuboš Krno.

Ako povedal, plavba bola odstavená pre silný vietor, ktorý v nárazoch dosiahol až 90 km/h. „Plavba cez komory sa musí zastaviť už pri rýchlosti vetra 45 km/h,“ vysvetlil. Pripomenul, že na preplavenie cez funkčnú plavebnú komoru VDG čaká v odpadovom kanáli 16 lodí a v priestore prívodného kanála v Bratislave – Čuňovo 11 osobných a nákladných lodí. „Predpokladáme, že cez noc budú všetky plavidlá preplavené,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #Tatry #Poprad #sneh