Osemročné gymnáziá už nebudú pre všetkých

Na osemročné gymnáziá sa o dva roky už nebude môcť hlásiť ktorýkoľvek piatak. Podmienkou bude, aby patril k najúspešnejším riešiteľom testovania z matematiky a vyučovacieho jazyka v takzvanom Testovaní 5.

10.12.2013 12:00
monitor, žiak, škola, trieda, učiteľ Foto: ,
Druhé pilotné testovanie žiakov 5. ročníkov bolo 13. novembra tohto roka. Na snímke piataci zo ZŠ na Tbiliskej ulici v Bratislave.
debata (19)

Minister školstva Dušan Čaplovič tvrdí, že týmto opatrením odlíši od zvyšku žiakov tých, ktorí majú na ťažšie štúdium predpoklady, a zároveň zdvihne klesajúcu kvalitu tohto typu gymnázií. Za hlavný problém týchto škôl označuje Čaplovič ani nie tak úroveň ich vyučovania, ako skôr slabé vedomosti žiakov v čase, keď na štúdium nastupujú. Každá škola má totiž vlastné prijímačky, ktoré sa môžu v rôznych regiónoch líšiť. „Prostredníctvom testovania ministerstvo plánuje tento stav, ktorý v súčasnosti dospel do nižšej ako očakávanej kvality 8-ročných gymnázií, systémovo regulovať,“ uvádza hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Do dvoch rokov má byť preto hlavným kritériom to, ako žiak napíše Testovanie 5. To zatiaľ prebehlo dvakrát v pilotnej verzii na vybraných školách, naposledy pred mesiacom. „Naostro“ by sa malo po prvý raz vyskúšať v roku 2015. Tieto výsledky by už mali byť kľúčové pre prijatie žiaka na výberovú školu. „Na základe výsledkov testov žiakov z matematiky a vyučovacieho jazyka budú vybraní najúspešnejší žiaci v oboch predmetoch. Len tí žiaci, ktorí splnia stanovené kritériá, na základe ktorých bude zrejmé, že majú predpoklady na štúdium na tomto type školy, budú mať možnosť študovať na 8-ročných gymnáziách,“ dodáva Kaliňák.

„K tomuto sme sa museli dopracovať, pretože je nutné definovať si spoločné predpoklady toho, čo musí žiak zvládať,“ reaguje riaditeľ bratislavského gymnázia Pavel Sadloň, podľa ktorého ide o krok správnym smerom. Novinke ministerstva vyčíta len prílišnú všeobecnosť. „Ja by som predpoklady nezužoval len na jazyk a matematiku, lebo gymnáziá majú rôznu profiláciu a neviem, či takto zjednodušené kritériá sú dostatočnou cestou, aby sme otvorili cestu talentovaným a nadaným deťom,“ dodáva Sadloň.

žiak, škola, učiteľ,

Riaditeľka Spojenej strednej školy na Tilgnerovej ulici v Bratislave Alena Turčanová hovorí, že už dlhodobo presadzovali, aby prijímačky na osemročné gymnáziá boli jednotné. „Toto sa dá brať ako modifikácia tejto myšlienky,“ hodnotí zámer ministerstva Turčanová. Upozorňuje, že aby bola novinka prínosom, musí sa týkať všetkých škôl, nielen štátnych. „V opačnom prípade by deti šli na súkromné gymnáziá a problém by to nevyriešilo,“ myslí si.

Osemročné gymnáziá bude pri prijímaní nových žiakov o dva roky limitovať aj ďalšie nové opatrenie. Podľa nového školského zákona, ktorý minulý týždeň odobril parlament, sa odvtedy na toto štúdium dostane maximálne päť percent populácie daného ročníka, čiže piatakov. Čaplovič pôvodne požadoval, aby toto pravidlo platilo už od najbližšieho septembra, no schválená verzia zákona napokon počíta s dvojročným odkladom.

Ak pôjde o plošné znižovanie podľa počtu piatakov v každom kraji, v krajoch vzniknú veľké rozdiely. Napríklad v Bratislave, kde je osemročných gymnázií najviac, by v triedach zostalo po sedem či osem žiakov. Gymnáziá preto aj samy avizovali, že od ministerstva očakávajú, že dvojročný odklad využije na to, aby na opatrenie nedoplatili kvalitnejšie školy a zostali zachované gymnáziá s lepšími výsledkami. Znižovanie žiakov totiž bude automaticky sprevádzať aj prepúšťanie učiteľov či boj o prežitie.

Riaditeľka bratislavského Gymnázia Federica Garcíu Lorcu Marcela Dlugošová navrhuje, aby sa pri znižovaní počtu tried na školách zriaďovateľmi zohľadňovali také kritériá ako napríklad maturitné výsledky, záujem o školu či úspešnosť študentov. Súhlasí s ňou aj riaditeľka Jana Zrníková z Gymnázia na Varšavskej ceste v Žiline, ktoré je jedným z troch štátnych osemročných gymnázií na Slovensku. „Pre nás by boli plošné škrty likvidačné,“ povedala Zrníková.

Na budúci rok požadovala žilinská škola od zriaďovateľa, ktorým je Žilinský kraj, otvorenie dvoch tried po 30 žiakov. Namiesto toho im povolili dve triedy po 24 detí. Takto príde gymnázium o peniaze pridelené podľa normatívu na 12 detí. „Keby sme osem rokov ťahali takýto znížený počet, tak by sa to odrazilo na množstve hodín, ktoré môžeme odučiť a bola by to taká pomalá smrť školy,“ pokračuje Zrníková. Prihliadať je podľa nej dôležité aj na to, že na školu sa stále hlási trojnásobný počet detí, ako je možné prijať, a zároveň tunajší žiaci majú v porovnaní s inými školami jedny z najlepších výsledkov.

Počet žiakov osemročných gymnázií je viac ako 26-tisíc. V roku 2005 na nich študovalo rekordne 42-tisíc žiakov. Podľa prognóz ministerstva školstva by sa toto číslo malo postupne znižovať, v roku 2025 by to malo byť asi 17-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #škola #žiak #monitor #Testovanie 5 #osemročné gymnázium