Zadržiavaní paraglajderi sú doma, po dvesto dňoch v Iráne

Aj zvyšní dvaja z osemčlennej skupiny slovenských paraglajderov zadržiavaných v Iráne sú už na Slovensku. Po vyše 200 dňoch ich v piatok 13. decembra krátko po 01.30 hodine priviezol vládny špeciál na bratislavské letisko.

12.12.2013 08:18 , aktualizované: 13.12.2013 04:39
paraglajderi, Robert Fico, Miroslav Lajčák Foto: ,
Slovenskí­ paraglajderi, ktorých zadržiavali v Iráne, sa vrátili domov vládnym špeciálom. Zľava: Marek Stolarčík, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, Pavol Šeliga a premiér Robert Fico.
debata (103)

Opustiť krajinu mohli po niekoľkohodinových rokovaniach, do ktorých boli zainteresovaní premiér Robert Fico a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Tí sa v Teheráne stretli s hlavným zástupcom iránskeho prezidenta a prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím. Rokovania potom pokračovali na expertnej úrovni.

Ako po prílete priblížil premiér Fico, proces ich prepustenia bol veľmi komplikovaný. „Štvrtkový deň ukázal, že sme si tak trošku ťukali na nervy, pretože sme v rámci dohody absolvovali aj stretnutie s viceprezidentom. Potom trvalo ešte niekoľko neuveriteľne dlhých hodín, kým sa nám podarilo vybaviť potrebné povolenia,“ uviedol s tým, že oboch Slovákov síce prepustili, ale nemohli opustiť krajinu.

Premiér je presvedčený o tom, že ak by sa Slovensko v tomto neangažovalo a nevyvinulo maximálne politické, diplomatické a spravodajské úsilie, tak by určite neboli na slobode, ale čelili vysokým trestom odňatia slobody.

Lajčák doplnil, že situácia v Iráne bola ako šachová partia, pričom bola zložitejšia než sa vo štvrtok, keď tam odlietali, zdala. „Faktom je, že sa tam za podobné záležitosti sedí mnoho rokov vo väzení,“ zopakoval.

Rovnako pochválil spoluprácu všetkých zainteresovaných zložiek na slovenskej strane. „Začína to vyzerať, že je to jednoduché dostať našich ľudí z iránskeho väzenia, ale nie je to tak. Nikomu nechcem odporučiť, aby to išiel skúsiť do tretice,“ podčiarkol.

Prvým prípadom bol Matej Valúch, ktorého zatkli v auguste 2012 pre údajnú špionáž, pričom v iránskom väzení strávil takmer pol roka. Nasledovalo májové zadržanie skupiny ôsmich paraglajderov, z ktorých sa šiesti vrátili v septembri na Slovensko. Vo väzení zostali Pavol Šeliga a Marek Stolarčík.

„Dôležité je, že sa podarilo splniť to, pre čo sme do Iránu išli,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Stolarčík sa po návrate poďakoval za snahu a úsilie tak premiérovi, ministrovi, všetkým zainteresovaným, ako aj rodinám a priateľom, ktorí sa za nich modlili. „Je to skvelý pocit, že sme konečne doma,“ povedal po vystúpení z lietadla.

Podmienky, v ktorých ich zadržiavali, opísal ako korektné a správanie sa k nim za ústretové. Po prepustení šiestich členov ich skupiny mali lepšie aj horšie chvíle, snažili sa však situáciu brať s nadhľadom a optimizmom, že to aj pre nich jedného dňa skončí.

Na otázku, či ešte pôjde o Iránu, odpovedal, že v tomto živote už asi nie. „Poučili sme sa a budeme sa snažiť do budúcna lepšie pripraviť a premyslieť, kam budú viesť naše kroky,“ uviedol.

Podľa Šeligu mali v posledných týždňoch takmer pravidelný kontakt s rodinou aj veľvyslanectvom SR v Teheráne. Ako poznamenal, pred zatknutím stretli všade priateľských a ústretových ľudí, preto by nechcel svojou skúsenosťou negatívne prispieť k predsudkom voči tejto krajine.

Slovákov zadržali neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu. Dôvodom malo byť to, že do Iránu priniesli nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne. Z padákových klzákov mali robiť zábery zakázaných oblastí.

Premiér Robert Fico a minister zahraničných... Foto: Úrad vlády SR
Robert Fico, Miroslav Lajčák, Irán, paraglajdisti, Premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák hovoria so slovenskými občanmi v Iráne.

Šesť paraglajderov prepustili už v septembri

Slováci do Iránu vycestovali v dvoch skupinách začiatkom mája. Krátko na to ich iránska polícia zadržala pre podozrenie, že za letu fotografovali jadrové zariadenia či vojenské objekty, čo je v krajine zakázané. Stalo sa to v provincii Isfahán, kde je niekoľko pracovísk iránskeho jadrového programu vrátane továrne v Natanze, v ktorej sa obohacuje urán. Podľa údajov ministerstva zahraničia slovenskí občania pricestovali do Iránu ako turisti. Iránske orgány v rovnakej veci zatkli taktiež jedného Iránca.

Šiesti z ôsmich Slovákov, ktorých pre údajnú špionáž niekoľko mesiacov zadržiavali v Iráne, sú od začiatku septembra na Slovensku. „Rokovania s iránskou stranou boli korektné a ako môžete vidieť, ich výsledkom je prepustenie šiestich z ôsmich zadržiavaných občanov SR,“ vyhlásil pri návrate šiestich Slovákov premiér Robert Fico. Nechcel komentovať zostavu delegácie, ktorá v Iráne o prepustení rokovala, ani priebeh samotných rokovaní.

Ladislav Frigo, jeden zo šiestich prvotne prepustených, po návrate povedal, že Iránci sa k nim vraj správali veľmi dobre. „Mali sme spoločnú celu, ktorá bola veľmi veľká, boli tam sociálne zariadenia, televízia, chladnička, mohli sme si variť, chodili nám na nákupy, keď sme to požadovali, bola pravidelná strava, mali sme možnosť cvičiť. Bolo to znesiteľné,“ opísal viac ako stodňový pobyt v Iráne Frigo. Zadržali ich vraj preto, lebo mali dvojpásmové vysielačky. „Ale to pásmo, ktoré bolo v Iráne zakázané, sme nepoužili. Ale mali sme ich, takže to bolo to, čo sme porušili,“ poznamenal.

V tomto roku išlo už o druhý prípad zadržania slovenských občanov v Iráne. V januári tamojšie úrady zadržali Slováka Mateja Valúcha, ktorý podľa Iráncov spolupracoval s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA). Tamojšie médiá tvrdili, že 26-ročný muž kontaktoval iránskych vedcov v záujme „získania informácií o vedeckom pokroku“ krajiny. Valúch sa na Slovensko vrátil začiatkom februára.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Irán #paraglajderi