Žitňanská, Beblavý a Vášáryová odišli z SDKÚ

Frešova SDKÚ sa rozpadáva, jej poslanecký klub sa otriasol vo svojich základoch. Odchod zo strany oznámili Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová.

12.12.2013 19:21 , aktualizované: 21:25
Beblavý, Vášaryová, Žitňanská Foto: ,
Poslanci Miroslav Beblavý, Magdaléna Vášaryová a Lucia Žitňanská odchádzajú po rokovaní prezídia SDKÚ.
debata (198)

Všetci traja prišli na večerné rokovanie straníckeho prezídia, opustili ho po niečo vyše pol hodine. Zhodli sa v tom, že majú veľké pochybnosti o budúcnosti a ďalšom smerovaní strany. „Pre mňa tým zásadným dôvodom je už úplné a hlboké presvedčenie, že tá strana nastúpila na cestu HZDS,“ vyhlásil Beblavý. Žitňanská medzi dôvody zaradila nejednoznačnosť a stratu obsahu politiky SDKÚ ako aj neschopnosť robiť rozhodnutia. Poznamenala, že sa opakovane dostávala do rozporov s vedením strany a situácia bola dlhodobo neriešiteľná.

PIANO

Prečítajte si glosu Petra Javůrka Modrá hmla.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V parlamente budú odídenci pôsobiť ako nezávislí poslanci, novú stranu založiť neplánujú. „Nemám nejakú predstavu o tom, že by som chcela prispieť a zaťažiť občanov tým, že by som participovala na ďalšom päťpercentnom politickom projekte,“ zdôraznila Žitňanská.

Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová bezprostredne po oznámení svojho odchodu uviedli:

Lucia Žitňanská: „Nejasnosť postojov strany, strata obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia a riešiť situáciu pre mňa znamená, že som opakovane v rozpore s Pavlom Frešom a vedením strany. Ukázalo sa, že tento stav je neriešiteľný a dlhodobo neudržateľný. Lepšie je preto nezaťažovať stranu ani seba zbytočnými konfliktmi a zo strany odísť. SDKÚ-DS by potrebovala získať späť odbornú a politickú autoritu v kľúčových témach, ktoré potrebuje Slovensko riešiť. So SMER-om sa nedá súperiť ani populizmom, ani nejasnými postojmi.”

Miroslav Beblavý: „Do politiky som vstupoval preto, aby som sa zasadil o zásadné štrukturálne zmeny v spoločnosti (sociálne a ekonomické reformy, zmena systému vzdelávania) a neviem ďalej zotrvávať v strane, ktorej najväčším cieľom aj výsledkom je udržanie postu župana v jednom kraji. Predpokladám, že za naše rozhodnutie si vypočujeme viacero výčitiek o štiepení pravice. Nie je však možné umelo udržiavať dnešný neradostný stav a ospravedlňovať neschopnosť lídrov zaujať postoj, prijať rozhodnutie alebo zmeniť zaužívaný a pohodlný štýl politiky, ktorý k ničomu pozitívnemu nevedie. Voľby do VÚC by mali byť pre pravicu varovaním a ja dúfam, že v iných stranách ich vyhodnotia reálnejšie ako v SDKÚ-DS.”

Magdaléna Vášáryová: „Keď som v roku 2005 vstupovala do SDKÚ-DS, kládla som si otázku, čo môžem pre SDKÚ-DS priniesť, okrem tisícov hlasov. Prežila som so stranou neľahké obdobia v opozícii, ale stále som mala pocit, že môžem niečo zmeniť, môžem niečo zastaviť, môžem nastoliť nové témy, a že mám podporu nielen vedenia strany, ale aj členskej základne. Už niekoľko mesiacov túto podporu necítim. Nedarí sa mi presadiť nové témy, dostávam sa do rozporu aj s členmi strany. SDKÚ-DS sa nepotrebuje teraz zaoberať hodnotovými rozpormi vo vnútri strany. Zostávam na pozícii demokratky konzervatívneho presvedčenia a budem tieto postoje naďalej šíriť a podporovať.”

Frešo: Je to pre mňa smutný okamih

Odchod Žitňanskej, Beblavého a Vášáryovej z SDKÚ je smutným okamihom. Vyhlásil to v reakcii líder strany Pavol Frešo, podľa ktorého je odchod tejto trojice škodou.

„Je to škoda pre Slovensko, pre SDKÚ a pre celú stredopravú scénu. Som presvedčený, že keby o tomto kroku rozhodovali voliči, určite by s ním nesúhlasili,“ deklaroval. Frešo podľa svojich slov odídencom poďakoval za prácu. „Povedali sme im, čo cítime a popriali si vzájomne pri tomto rozchode, aby bol kultivovaný a taký, ktorý nemá páru na slovenskej politickej scéne. Máme záujem, aby to kultivované zostalo,“ podotkol.

Nespokojnosť trojice označil za dlhodobejší stav, ktorý mal svoj vývoj. „SDKÚ je strana v prvom rade zodpovedná svojim voličom. Chceme pokračovať a v každých ďalších voľbách získavať voličov,“ avizoval.

Na otázku, či sa neplánuje odchod aj ďalších poslancov či členov naviazaných na trojicu odídencov, odvetil, že sú kraje, kde strana členov naberá. Vrátenie poslaneckých mandátov od Žitňanskej, Beblavého a Vášáryovej strana žiadať nebude.

Vyvrcholením nespokojnosti poslancov malo byť prijatie advokáta Dušana Repáka za člena SDKÚ v bratislavskom Starom Meste. Frešo vraj trval na tom, aby Repák bol nominantom strany vo vedení Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Hovorkyňa SDKÚ Jana Zvončeková uviedla, že Repák členom strany nie je. Keď sa zdvihla vlna odporu, advokát sám podľa našich zistení zo strany odišiel. Ľuďom v SDKÚ prekážalo, že advokát má úzke väzby na podnikateľa Ivana Kmotríka. Repák v minulosti zastupoval poslancov HZDS pred Ústavným súdom, ktorí chceli presadiť zrušenie Špeciálneho súdu. Repák mal blízko aj k odídencom z SDKÚ, ktorí založili stranu Slobodné fórum Zuzany Martinákovej.

Klub SDKÚ má 11 členov, po odchode troch členov sa ocitne na hrane prežitia. Zákon hovorí, že ak počet členov klubu klesne pod osem, tak zaniká.

Výhrady má mať k predsedovi Frešovi aj východ republiky. Práve ten ho podržal na minuloročnom kongrese a pomohol mu k predsedníckej funkcii.

Frešo v uplynulých dňoch čelil výčitkám, že sa SDKÚ, a najmä krajská organizácia v Banskej Bystrici, pred regionálnymi voľbami jasne nepostavili za kandidáta na župana Vladimíra Maňku zo Smeru v zápase proti extrémistovi Mariánovi Kotlebovi. Frešo síce hovoril, že keby bol v Banskej Bystrici, volil by Maňku, proti straníckej organizácii však nezakročil.

Žitňanská spolu s Beblavým prekvapili koncom tohtoročnej zimy vedenie SDKÚ projektom Tvoríme Slovensko. Mal pomôcť oživiť pravicu i samotnú stranu novými nápadmi a ľuďmi. Frešo bol smutný, že sa o projekte nedozvedel priamo od poslankyne.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Miroslav Beblavý #Lucia Žitňanská #Magdaléna Vášáryová