Frešo: Mnohé pravicové strany robia opak toho, čo chcú ich voliči

Mnohé stredopravé strany robia presný opak toho, čo chcú ich voliči a opakujú chyby. V prejave počas rokovania Ústrednej rady SDKÚ v Bratislave to vyhlásil líder strany Pavol Frešo s tým, že výnimkou je SDKÚ.

14.12.2013 09:43 , aktualizované: 17:45
Pavol Frešo Foto:
Predseda SDKÚ Pavol Frešo
debata (118)

„Pád vlády Ivety Radičovej bol praktickým dôkazom neschopnosti pravice vládnuť. My sme povinní dokázať opak, ale nedeje sa to,“ upozornil. Ako príklad uviedol nedávne krajské voľby, v ktorých KDH aj Most-Híd spolupracovali aj so Smerom.

„Pravicová scéna sa od volieb v roku 2012 stále viac štiepi. SDKÚ ale prvýkrát historicky bola jasnou pravicovou alternatívou. Žiadna ďalšia taká strana neexistuje. KDH išlo so Smerom v Banskej Bystrici a Nitre, Most-Híd išiel do predvolebnej koalície so Smerom v Košiciach. SaS nie, ale nemá také hlboké štruktúry ako my. Na ostatné strany môžeme zabudnúť. Buď nemajú štruktúry, alebo kolaborujú so Smerom. To, čo hovorím, to my robíme aj voľbách. Je to zmena v DNA SDKÚ,“ povedal Frešo. Za ďalšie štiepenie pravice označil aj ambíciu SMK postaviť vlastného prezidentského kandidáta.

Zároveň poukázal, že SDKÚ v prieskumoch verejnej mienky dosahuje od sedem do desať percent. „Mojou stratégiou je držať sa Generálnej línie, teda riešiť dennodenné problémy ľudí, držať sa našich hodnôt a byť úspešný vo voľbách,“ avizoval.

Frešo sa nevyhol ani odchodu trojice poslancov Lucie Žitňanskej, Miroslava Beblavého a Magdalény Vášáryovej. Zopakoval, že ho celá situácia mrzí. Priznal, že posledná debata so Žitňanskou bola o tom, ako posunúť SDKÚ dopredu, ale nedohodli sa. Členom ukázal aj veľký popísaný papier, na ktorý si pri tom so Žitňanskou kreslili. „SDKÚ je dostatočne silná, aby mohla ísť ďalej,“ dodal.

Na zasadnutie Ústrednej rady SDKÚ prišlo 67 členov zo 110. Chýbajú viaceré známe mená, napríklad Mikuláš Dzurinda či Ivan Mikloš.

O podpore prezidentského kandidáta rozhodnú na prelome rokov

Koniec decembra, respektíve začiatok januára. To je definitívny termín, v ktorom Prezídium SDKÚ rozhodne o podpore niektorého z aktuálnych prezidentských kandidátov. Na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Ústrednej rady SDKÚ to vyhlásil Frešo.

„Rozhodli sme sa netrieštiť sily a nepostaviť vlastného kandidáta. Okrem dvoch hlasov bola celá Ústredná rada za. Prezídium dostalo mandát vyrokovať podporu pre konkrétneho kandidáta,“ povedal s tým, že skutočnosť, že je viacero stredopravých kandidátov, nie je chybou jeho strany. „Nie my sme ich postavili,“ zdôraznil.

Šéfka Ústrednej rady SDKÚ Tatiana Rosová na margo nedávneho odchodu trojice poslancov zo strany povedala, že dnes zaznievali hlasy hovoriace o strate, ale zároveň aj o výzve a príležitosti, aby sa SDKÚ zomkla a bola jednotnejšia vo svojej politike. „Aby strana dôraznejšie deklarovala svoje pôvodné hodnoty z Generálnej línie, s ktorou sa odchádzajúci členovia nezhodli. Je to aj príležitosť na mobilizáciu,“ konštatovala.

V súvislosti s budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu Frešo avizoval, že Prezídium v polovici januára vypíše primárky na lídra a primárky na obsadenie kandidátky. „Máme záujem, aby tieto voľby boli úspešné,“ deklaroval.

Strana hodnotila aj nedávne krajské voľby. „Chceme do krajských predsedníctiev dostať schopných a úspešných ľudí. Krajské štruktúry majú pomerne veľkú zodpovednosť a vplyv. Obídem všetky kraje, aby sme úspešných ľudí vtiahli dnu, primárne z SDKÚ-DS, ale aj zvonku,“ povedal.

Frešo je zároveň presvedčený, že tam, kde drží pravica spolu, je úspešnejšia. „Ten, kto sa nepoučí, potom príde neúspech. To bude aj náš apel na ostatných kolegov zo stredopravej scény. Je pre nás neprijateľné na národnej úrovni tvoriť alternatívu a na regionálnej úrovni potom robiť koalície so Smerom. Apelujem hlavne na strany Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd),“ vyzýval.

Na zasadnutí Ústrednej rady sa hovorilo aj o tom, akým spôsobom dnes pracovať so strednou vrstvou. „Vieme o tom, že našich voličov sa hlboko dotkla kríza, bavili sme sa, ako im ponúknuť ekonomickú víziu,“ vysvetlil.

Poslanecký klub dočasne povedie Štefanec

Osemčlenný poslanecký klub SDKÚ dočasne vedie jeho doterajší podpredseda Ivan Štefanec. Nahrádza tak Luciu Žitňanskú, ktorá tento týždeň aj s Miroslavom Beblavým a Magdalénou Vášáryovou zo strany odišla.

Dočasný stav by mal podľa Štefanca trvať do januára, kedy si poslanecký klub zvolí nového predsedu. Rozhodnúť by sa malo práve medzi Štefancom a Jozefom Mikušom, ktorý už klubu SDKÚ-DS v minulosti šéfoval.

Úlohou predsedov poslaneckých klubov je napríklad rokovať v mene strany na poslaneckých grémiách či riadiť prácu poslancov svojej strany. Šéf klubu je tiež ten, komu dávajú v prípade absencií na rokovaní NR SR spolustraníci ospravedlnenky na podpis. Tie následne posudzuje predseda parlamentu.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #SDKÚ #Európsky parlament