Šéfom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií má byť Novotný

Novým predsedom parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal stať poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ).

16.12.2013 18:13 , aktualizované: 17.12.2013 09:12
Viliam Novotný Foto: ,
Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ).
debata (5)

V utorok ho má poslanecký klub SDKÚ navrhnúť na zvolenie. Predseda NR SR Pavol Paška by mal voľbu šéfa výboru zaradiť do programu schôdze na žiadosť SDKÚ. Informovali o tom viacerí členovia poslaneckého klubu SDKÚ.

Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený), ktorý minulý týždeň vystúpil z SDKÚ, sa dnes vzdal funkcie predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

Ako oznámil na sociálnej sieti, o tento krok ho požiadalo vedenie SDKÚ vzhľadom na to, že si nárokuje tento post a dohodlo sa tak už s vládnym Smerom.

„Rešpektujem to. Za rok a osem mesiacov, ktoré som pôsobil vo funkcii, som sa pokúsil dať výboru v parlamente zmysel. Mojím cieľom bolo aspoň trochu posilniť dôveru verejnosti, že aj mocní a vplyvní musia pykať, ak porušia zákon,“ tvrdí poslanec. Za úspech označil udelenie historicky najvyšších pokút pre manažment Národnej diaľničnej spoločnosti (medzi 30 000 a 40 000 eur), pričom išlo zároveň o prvé pokuty za zneužitie verejnej funkcie v histórii. „Išlo o kauzu poistenia súkromnej zodpovednosti manažérov za štátne peniaze,“ pripomenul.

Beblavý spomenul aj začatie viac ako stovky konaní z vlastného podnetu a skutočnosť, že výbor zatiaľ neprehral na Ústavnom súde žiadne rozhodnutie, ktoré urobil za jeho predsedníctva. Za úspech považuje aj prípravu novely ústavného zákona o konflikte záujmov, ktorá by zaručila oveľa vynútiteľnejší zákon. „Smer bohužiaľ neskôr zmenil názor a návrh zablokoval. Napriek tomu čaká na lepšie časy a bude pripravený,“ odkázal poslanec, ktorý svojmu nástupcovi praje, aby k výkonu svojej funkcie pristupoval s rovnakým nasadením.

Beblavý odišiel z SDKÚ aj s poslancami Luciou Žitňanskou a Magdalénou Vášáryovou. Podľa vlastných slov totiž nevie ďalej zotrvávať v strane, ktorej najväčším cieľom aj výsledkom je udržanie postu predsedu samosprávneho kraja. „Predpokladám, že za naše rozhodnutie si vypočujeme viacero výčitiek o štiepení pravice. Nie je však možné umelo udržiavať dnešný neradostný stav a ospravedlňovať neschopnosť lídrov zaujať postoj, prijať rozhodnutie alebo zmeniť zaužívaný a pohodlný štýl politiky, ktorý k ničomu pozitívnemu nevedie,“ zdôraznil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Beblavý #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií