Kaliňák: Výrub stromov na bratislavskej Kolibe bol nelegálny

Rozsiahly výrub stromov na bratislavskej Kolibe, ku ktorému došlo začiatkom decembra a v lokalite ich padlo niekoľko stoviek, bol nelegálny.

17.12.2013 21:17
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (21)

Na tlačovej konferencii to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). „Je nelegálny, lebo neexistovalo žiadne povolenie, ministerstvo životného prostredia začalo konať,“ podotkol.

Šéf rezortu vnútra vysvetlil, že v celej kauze išlo o dve porušenia zákona. Okrem nelegálneho výrubu došlo aj k porušeniu zákona v súvislosti s vyňatím pozemkov z lesného fondu. Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer) priblížil, že v marci tohto roku bol lesný pozemok trvalo vyňatý na iné účely ako na plnenie funkcií lesa a predmetná parcela bola v čase výrubu vedená ako ostatná plocha. „Na výrub bol preto potrebný súhlas orgánu ochrany prírody, teda mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, ten nebol vydaný,“ doplnil Žiga s tým, že Slovenská inšpekcia životného prostredia je oprávnená uložiť sankciu za porušenie zákona o ochrane prírody. „Konanie o porušení zákona bolo začaté.“

Podľa Kaliňáka v prípade vyňatia pozemkov z lesného fondu existujú tri rozhodnutia. „Prvé možno kvalifikovať ako nezákonné, lebo bolo vydané neoprávnenými osobami, toto je predmetom skúmania, zistíme ako k tomu došlo. Druhé a tretie sú falošné,“ vysvetlil Kaliňák s tým, že spisové číslo rozhodnutia je evidované v archívoch ako účtovný doklad. Akú úlohu zohrali v kauze súčasní majitelia pozemkov, preukáže podľa jeho slov vyšetrovanie. „Okresný úrad Bratislava už podal trestné oznámenie a orgány činné v trestnom konaní budú skúmať všetky podrobnosti tohto prípadu,“ avizoval. Ministerstvo podľa neho medzičasom zistilo, že to nie je prvý takýto prípad. „Začíname historicky skúmať všetky údaje, ktoré vykazujú podobné známky.“

Momentálne sú podľa Žigu na mieste experti a prebieha vyčísľovanie výšky spoločenskej hodnoty. Vyrúbalo sa podľa neho 300 až 400 stromov, je to teda rozsiahly výrub, a zrejme pôjde predbežne o škodu vo výške 150-tisíc eur. „Na základe toho začne konanie o pokute, potom inšpekcia môže postúpiť celé konanie orgánom činným v trestnom konaní,“ dodal.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) vraví, že ministerstvo začalo konať z vlastného podnetu tým, že obnovuje správne konanie. „Jeho cieľom bude rozhodnutie o zrušení prevodu troch pozemkov a ich prinavrátenie na lesné pozemky,“ podotkol. Ministerstvo potom požiada kataster o znovu zapísanie plôch na lesné pozemky a investor bude musieť znovu vysadiť stromy, ktoré vyrúbal.

O preskúmanie rozhodnutia lesného úradu o vyňatí pozemkov na Kolibe z lesného fondu dnes ministerstvo pôdohospodárstva požiadala aj mestská časť Nové Mesto. Jej starosta Rudolf Kusý chce, aby bolo rozhodnutie úradu zrušené. „Chceme, aby tie pozemky boli opätovne preklasifikované na les. Tým pádom bude zafixované nielen územným plánom, ale aj katastrom a charakterom pozemku, že je to les,“ uviedol s tým, že cieľom je opätovné zalesnenie pozemku.

Lesné pozemky nad Bratislavou sa dostali do súkromných rúk krátko po voľbách v roku 2010, získali ich výmenou za pozemky pri Handlovej so štátnym podnikom Lesy SR.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #Robert Kaliňák #Koliba