Slánske lesy má opäť štát, súd však potrestal Pravdu

Po pätnástich rokoch Slánske lesy opäť patria štátu po rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici. V dlhotrvajúcej kauze sa o pozemky v hodnote viac ako 40 miliónov eur súdili štátny podnik Lesy SR a spoločnosť podnikateľa, ktorý tvrdil, že lesy získal prevodom od údajnej dedičky a nevlastnej dcéry niekdajšieho vlastníka grófa Károlyiho.

18.12.2013 10:00
debata (10)

V kauze bol trestne stíhaný dotyčný podnikateľ spolu s ďalšími dvoma osobami. Mali sa dopustiť podvodu a falšovania úradnej listiny, banskobystrický súd však ich trestné stíhanie zastavil. Podľa hovorcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Ľuboša Murgaša má teraz súd 30 dní na vyhotovenie písomného odôvodnenia rozhodnutia, ktoré následne doručí stranám v procesnom konaní. Tie majú právo podať opravný prostriedok proti rozhodnutiu.

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry už avizovala, že podá sťažnosť proti verdiktu súdu, rozhodne o nej Najvyšší súd. O kauze v roku 1999 písala aj Pravda a upozornila na vážne podozrenia z poškodzovania záujmov štátu. Podnikateľ vystupujúci v prípade Slánskych lesov Pravdu zažaloval a na základe rozhodnutia Krajského súdu v Košiciach musel denník Pravda vyplatiť odškodné viac ako 50-tisíc eur vrátane trov súdneho konania.

„Sú to likvidačné rozhodnutia. Som znepokojený, takéto rozsudky ohrozujú slobodu tlače a vnímam to ako zastrašovanie médií, ktoré si robia svoju prácu,“ reagoval predseda Asociácie vydavateľov tlače Michal Arpáš.

"Bolo vo verejnom záujme informovať o prípade, v ktorom bol štát poškodený. Neviem si predstaviť, že by sme to nenapísali. O to nepochopiteľnejšie je, ako súd rozhodol. Podali sme mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd s tým, aby rozsudok zrušil. Verím, že uspejeme,“ uviedla šéfredaktorka Nora Slišková.

Okresný súd v Košiciach najskôr podnikateľovi priznal 3 milióny korún ako nemajetkovú ujmu a vyplatenie trov konania. Odvolací krajský súd prvýkrát rozhodol o priznaní náhrady nemajetkovej ujmy 3 300 eur s tým, že ani jedna zo strán sporu nemá právo na náhradu trov konania.

Podnikateľ podal dovolanie na Najvyšší súd a ten rozhodnutie krajského súdu zrušil. Najvyšší súd argumentoval, že rozhodnutie krajského súdu je nedostatočne odôvodnené a z tohto dôvodu nepreskúmateľné. Paradoxne ten istý senát Krajského súdu v Košiciach opätovne tento rok v júni vyniesol rozsudok, že podnikateľovi patrí náhrada nemajetkovej ujmy, ale už v sume 25-tisíc eur a náhrada trov konania 26 327,99 eura.

Súd pritom žiadny nový dôkaz či doplnenie výpovedí nevykonal. Prečo teda dospel k inému záveru, ako vo svojom prvom rozhodnutí, keď podnikateľovi priznal 3 330 eur, nie je jasné.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Slánske lesy