Robert Fico: Idem do súboja v najlepšej kondícii

Premiér Robert Fico v rozhovore pre Pravdu po oznámení svojej prezidentskej kandidatúry naznačil, že sa vzdá funkcie predsedu Smeru, ak bude zvolený. Zdôvodnil aj to, čo ho viedlo k tomuto rozhodnutiu a na aké scenáre sa pripravuje Smer.

18.12.2013 20:00 , aktualizované: 19.12.2013 09:00
Robert Fico, rozhovor, kandidát Foto: ,
Premiér Robert Fico pre denník Pravda rozprával o svojej kandidatúre na prezidenta SR.
debata (168)

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Je to pozícia, ku ktorej prejavujem veľký rešpekt a s rešpektom sa staviam k celej súťaži. Aby nevznikal dojem, že z nejakého rozmaru nemám čo robiť, tak odchádzam z pozície predsedu vlády. Význam prezidenta bude narastať. Je to odhad, ktorý sa nám potvrdzuje v rôznych politických analýzach. Prezident bude musieť nielen ľudí dávať dohromady, ale aj garantovať politickú stabilitu a sociálny zmier. Sú to okruhy, kde som v poslednom období nadobudol obrovské množstvo skúseností. Preto sa domnievam, že rozhodnutie, ktoré potvrdil významný orgán Smeru, a ak bude akceptované voličmi, bude viesť ku garanciám stability v krajine.

Bola kandidatúra viac o vašom osobnom chcení alebo vám to odporúčali aj v strane?
Bola to zhoda v strane, ktorá je pre mňa mimoriadne dôležitá. Domnievame sa, že moje prípadné víťazstvo by posilnilo sociálnu demokraciu. V prípade zvolenia budem musieť stranícky život opustiť, ale to neznamená, že prestanem byť sociálne cítiaci človek. Viem, že nech už prezidentská voľba dopadne akokoľvek, Smer bude pokračovať ako stabilná strana a môže zohrať rozhodujúcu úlohu v parlamentných voľbách.

Kto vás v Smere odhováral od kandidatúry?
Takto by som to nestaval. Rozhodnutie predsedníctva bolo jednomyseľné. Hlasovania som sa nezúčastnil. Je dôležité informovať voličov, že sú urobené dohody v Smere, ktoré budú ponúknuté delegátom snemu a predsedníctvu, aby rozhodli. Nič, čo robíme, nie je náhodné.

Už ste dohodnutí, kto bude premiérom a kto predsedom Smeru?
Určite nie. To by bolo príliš namyslené. Dohodnutí sme na mechanizmoch, ktoré použijeme, ak by som bol zvolený za prezidenta.

Bude premiérom Robert Kaliňák?
Už som povedal, že nehovoríme o menách, ale máme dohodnuté mechanizmy.

Dá sa veriť, že idete kandidovať bez toho, aby ste mali predstavu a vedeli, ako strana pôjde ďalej?
Tieto predstavy, pochopiteľne, mám a ponúknem ich s tými mechanizmami, o ktorých som hovoril.

Je v strane jasná dvojka alebo má Smer tých dvojok viac?
Dohodnime sa, že v prípade úspešnej kandidatúry na prezidenta by som zúžil najvýznamnejšie pozície na podpredsedov Smeru. Sme výborný kolektív, žiadna ponorková choroba medzi nami nenastala. Preto som mohol sám prijať rozhodnutie a požiadal som predsedníctvo o podporu mojej kandidatúry. Keby sme to nemali všetko vydiskutované v Smere a nevedeli, čo môže takýto krok pre nás znamenať, tak by som to neurobil.

Mal by byť premiér aj predseda strany tá istá osoba?
Raz som túto tému už otváral. Šiesty rok som predsedom vlády a nie je príliš veľa priestoru na štandardnú politickú prácu. Myslel som si, že je dobrý nápad oddeľovať funkcie, ale zdá sa mi, že ak chceme, aby politický systém fungoval štandardne, mali by sa tak aj správať. Preto predseda vlády by mal byť aj predseda strany.

Na sneme Smeru ste ocenili, ako Pavol Paška zvláda parlament. Mal by ho viesť až do volieb?
Pavol Paška a poslanci Smeru si musia niekedy vypočuť veci, ktoré sa v minulosti v parlamente nehovorili. Je to kultúra divočiny, ktorú do parlamentu vniesla časť opozície. Palo Paška je pre mňa nenahraditeľný predseda parlamentu.

Vystúpite zo Smeru po prípadnom zvolení?
Každý, kto je prezident, sa musí správať nadstranícky. Pokiaľ by došlo k takémuto vývoju, budem sa správať európsky a štandardne.

Akú záruku máte, že Smer bude po vašom možnom odchode stabilný?
Lebo ho poznám a poznám ľudí.

Smer ste založili, je to vaše dieťa. Ako sa chcete od neho odstrihnúť ako prezident?
Uchádzam sa o pozíciu prezidenta v tej najlepšej politickej kondícii, akú som kedy mal. Je to v čase, kedy je Slovensko stabilnou krajinou v celom regióne a uchádzam sa o tento post ako predseda vlády s jedným z najsilnejších mandátov v celej EÚ. Preto nevidím dôvod, prečo by mali nastať kroky, ktoré by poškodzovali Smer či vládu.

Čo nové chcete priniesť do prezidentského úradu, čo tu doteraz nebolo?
Toto by mohlo vyvolať konfrontáciu so súčasným prezidentom a chcem o pánovi Gašparovičovi povedať, že si ho ako prezidenta vážim. Vždy mal záujem viesť s nami dialóg. Rozdiel bude v tom, že by som mal podstatne viac skúseností z fungovania politického systému a z fungovania strán. Aj viac skúseností ako štát funguje z pozície premiéra. Preto by som ich mohol ponúknuť vláde. Napríklad podstatnú časť zahraničnopoli­tickej agendy.

Znamená to, že na summitoch EÚ budete viesť delegáciu vy a nie premiér?
Zatiaľ chodím na summity ja ako premiér. Ponúkam známosti, ktoré ako predseda vlády mám. Mohol by som pomôcť vláde pri udržiavaní sociálneho zmieru. Sú to hodiny odsedené s odborármi, zamestnávateľmi, mestami. Možno by vláda ocenila, keby sa sociálny dialóg presunul z exekutívy do nadstraníckej roviny. Každý prezident má svoj štýl. Aj pán Gašparovič má svoj štýl.

Boli by ste aktívnejší?
Nepôjdem do porovnávania. Povedal som, čo by som mohol ponúknuť.

Ako často by ste chodili na rokovania vlády ako prezident?
Predovšetkým by som rešpektoval vládu. Oceňujem, že prezident rešpektuje vládu. Pokiaľ má iný názor, využije právo veta. Keby som bol zvolený, moje vzťahy s vládnymi činiteľmi by mali inú kvalitu, lebo sme teraz spolu. Keby som chcel vplývať na vládu v mojom nazeraní, mal by som na to množstvo iných nástrojov, ako má dnes pán prezident Gašparovič.

Za vládu ste predkladali vládny program. Ako budete vracať zákony do parlamentu?
V prípade úspešnej kandidatúry na prezidenta musí odísť celá vláda. Nanovo sa zostaví, pôjde do parlamentu s programovým vyhlásením a vyslovuje sa jej dôvera. Aj tu je priestor na to, aby prezident komunikoval s vládou, pretože by tu bolo rovnaké politické zafarbenie a to by vylučovalo zbytočné strety. Veto prezidenta môžete využiť aj vtedy, keď dôjde k chybe v zákone, tak sa prezident požiada, aby ho vrátil.

Chcete byť vlastenecký prezident. Nevytiahne sa počas kampane maďarská karta?
Vlastenecký prezident vedie k ľudí k úcte k symbolom, k štátu. Je dôležité, aby najvyšší ústavní činitelia hľadali moderné formy, ako sa hlásiť k tradíciám. V tom som čitateľný. Hlásim sa k cyrilo-metodskej tradícii. Môj postoj je jasný k holokaustu, k SNP, k roku 1968. Verte, prezident by sa mal správať tak, aby kontroverzné témy odtláčal a viedol aktérov politického súboja k tomu, aby hľadali iné témy. Veľmi by som privítal, keby prezident slušne komunikoval aj s príslušníkmi národnostných menšín. Je jeho povinnosťou robiť všetko pre to, aby sa tu cítili ako doma a Slovensko považovali za svoju vlasť.

Keby ste teda dostali na stôl zákon o registrovaných partnerstvách homosexuálov, nepodpísali by ste ho?
Je to konkrétna vec, na ktorú teraz neodpoviem. Prezident si však musí dať pozor, aby nedával priestor príliš kontroverzným té­mam.

Trúfate si vyhrať už v prvom kole?
Nemožné, som realista. Prvé kolo vyžaduje nadpolovičnú väčšinu všetkých voličov a to nezíska žiadny kandidát.

Koho by ste si želali ako súpera do druhého kola alebo ktorý kandidát by mohol byť podľa vás prezidentom, keď nie vy?
Na Slovensku sa stali všelijaké situácie, ktoré nikto nepredpokladal. Preto mi dovoľte na túto otázku, či som spokojný so svojím protikandidátom, odpovedať až potom, keď ja budem v druhom kole.

Koľko peňazí vložíte do kampane?
Rozpočet sa pripravuje. Je tam presne stanovená suma peňazí v zákone, ktorá sa môže minúť počas samotnej kampane. Bohaté skúsenosti z práce v strane a z financovania kampaní mi hovoria, že to netreba prepaľovať. Dôležité je ísť medzi ľudí, komunikovať a toto budem robiť, ale tak, aby to nemalo vplyv na výkon mojej práce predsedu vlády.

Dáte aj svoje súkromné peniaze?
Ak to bude potrebné, áno, ale je jasné, že Smer vyhral voľby a disponuje určitým objemom financií. To je obrovská výhoda, že sa nemusí obracať na sponzorov. Takže aj zdroje na financovanie kampane budú pochádzať z rozpočtu strany.

Už máte pripravenú reč, keď nevyhráte prezidentské voľby?
Každý, kto nevyhrá, musí zablahoželať prezidentovi.

Nebudete sa cítiť politicky oslabený?
Skúsme tieto moje pocity rozoberať v čase, keď to bude aktuálne. Idem do súboja v najsilnejšej politickej kondícii a budem si veľmi vážiť, keď ľudia povedia, že by som mohol byť veľmi dobrým prezidentom.

Dvojnásobný premiér chce byť prezidentom

Politická kariéra vtedy 27-ročného Roberta Fica začala stúpať v Strane demokratickej ľavice. Jeho prvou politickou zastávkou však bola KSS, ktorá sa po nežnej revolúcii v roku 1989 transformovala na SDĽ. Po odchode Petra Weissa z čela SDĽ sa hovorilo o Ficovi ako o novom predsedovi, v poslednej chvíli však od kandidatúry odstúpil. Zostal na poste podpredsedu strany a vyprofiloval sa na najpopulárnejšieho politika v strane.

Parlamentné voľby 2012, keď Smer dosiahol... Foto: Robert Hüttner, Pravda
vo+by 2012, Smer, Robert Fico Parlamentné voľby 2012, keď Smer dosiahol najväčšie víťazstvo.

Ako jediný z opozičných politikov zostal v parlamente, keď nová vládna väčšina na čele s HZDS začala valcovať krajinu a obsadila všetky kľúčové funkcie vrátane kontrolných. Opozícia bola vytesnená na okraj. Išlo o novembrovú noc v roku 1994, známu ako „noc dlhých nožov“ a Fico ako jediný z opozície zostal v poslaneckých laviciach a namietal proti rozhodnutiam novej väčšiny. Po vstupe SDĽ do prvej vlády Mikuláša Dzurindu v roku 1998 sa jeho vzťah k vládnej koalícii, v ktorej boli SDK, SMK a SOP, začal meniť. SDĽ svojmu najpopulárnejšiemu politikovi neponúkla miesto vo vláde, uprednostnila iné mená. V zákulisí sa začalo hovoriť o jeho záujme byť generálnym prokurátorom. Vtedy však ešte nedosahoval potrebný vek 40 rokov, aby sa ním mohol stať. Medzi vládnymi politikmi navyše nebol záujem kvôli Ficovi meniť zákon. Za generálneho prokurátora bol zvolený Milan Hanzel, ktorý mal blízko k SDĽ.

SDĽ sa často dostávala do vnútorných konfliktov a opozície voči vlastným ministrom vo vláde. Stále tiež viedla boj o predsednícke miesto. V septembri 1999 opustil Fico rady SDĽ. Avizoval vznik novej strany. Jej ustanovujúci snem sa uskutočnil už v decembri v Stupave pod názvom Smer. To predznamenalo aj koniec SDĽ, ktorú Smer neskôr pohltil.

Vo voľbách v roku 2006 Smer vyhral takmer s 30 percentami a Fico sa prvýkrát stal premiérom. V roku 2010 uspeli pravicové strany a Smer odišiel do opozície. Fico bol zvolený za podpredsedu parlamentu. Vo vlaňajších predčasných voľbách strana zvíťazila, tentoraz drvivo, získala takmer 45 percent, 83 mandátov v parlamente a sama vytvorila vládu. Fico druhýkrát zasadol do kresla predsedu vlády. Je jediným politikom, ktorý si ako premiér udržuje aj prvenstvo v rebríčkoch popularity.

Vyštudoval právo na Univerzite Komenského v Bratislave. Venoval sa trestnému právu. Začínal v Právnickom inštitúte ministerstva spravodlivosti. Pôsobil aj ako zástupca Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Pochádza z Topoľčian, má 49 rokov. Jeho manželka Svetlana je tiež právničkou. Majú syna Michala.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentský kandidát #prezidentské voľby 2014