Bratislava chce pre kauzu na Kolibe štátne lesy pod svoju správu

O štátne lesy, ktoré sa nachádzajú na území Bratislavy, sa chce starať mesto. Aj takto Bratislava reaguje na nedávny rozsiahly výrub stromov na Kolibe.

19.12.2013 13:25
Koliba, výrub, stromy Foto: ,
Pohľad na les na bratislavskej Kolibe, kde doššlo k nelegálnemu výrubu stromov začiatkom decembra.
debata (6)

Kauza je totiž dôsledkom súčasného stavu systému, viacerých systémových chýb v starostlivosti o lesy a ochranu prírody a nie celkom dokonalej legislatívy. Na štvrtkovej konferencii to vyhlásil Jaromír Šíbl z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Začiatkom decembra sa na Kolibe vyrúbalo odhadom 300 až 400 stromov, predbežne ide o škodu vo výške 150.000 eur. „Tým, že tieto pozemky boli vo vlastníctve štátu, zámena sa udiala bez kontroly verejnosti a bez možnosti volených zástupcov ľudí túto zámenu ovplyvniť, či sa o nej vôbec dozvedieť. V takýchto prípadoch ťaháme za kratší koniec,“ podotkol Šíbl. Na rozsiahle plochy štátnych lesov nemá podľa neho mesto prakticky žiadny vplyv. „Nevyjadruje sa ani k lesným hospodárskym plánom, k intenzite ťažby, je úplne mimo hry.“

Námestník primátora Ján Budaj preto, aj vzhľadom na posledné udalosti na Kolibe, opäť zopakoval svoju výzvu štátu, aby lesy prešli do správy mesta a mestskej organizácie. Ak by sa tak stalo, systém by podľa Šíbla oveľa účinnejšie chránil lesy pred podobnými udalosťami a kontrola by bola väčšia.

„Pri tvorbe lesného hospodárskeho plánu má rozhodujúce slovo mesto a občania majú možnosť svoje pripomienky presadzovať v oveľa väčšom rozsahu,“ podotkol ochranca s tým, že plánovaná zámena by určite vyvolala búrlivú reakciu občanov. Vyňatie z kategórie lesa či rozsiahly výrub by tiež podľa neho musel prejsť cez mestské zastupiteľstvo. „Napriek istým nedostatkom, ktoré tam ako občania vidíme, je to dostatočne transparentné na to, aby sa o nejakom rozsiahlom výrube verejnosť včas dozvedela a mohla vyjadriť.“

Výrub stromov na Kolibe. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Koliba, výrub, stromy Výrub stromov na Kolibe.

Výrub stromov na Kolibe pred dvoma dňami za nelegálny označil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). „Neexistovalo žiadne povolenie,“ zdôvodnil. V celej kauze išlo podľa neho o dve porušenia zákona, to druhé sa týkalo vyňatia pozemku z lesného fondu. V marci sa totiž z parcely vedenej ako lesná plocha stala ostatná plocha, k čomu podľa Kaliňáka existujú tri rozhodnutia. „Prvé možno kvalifikovať ako nezákonné, lebo bolo vydané neoprávnenými osobami, toto je predmetom skúmania, zistíme, ako k tomu došlo. Druhé a tretie sú falošné,“ vysvetlil v utorok Kaliňák s tým, že spisové čísla rozhodnutí sú evidované v archívoch ako účtovný doklad.

Lesné pozemky nad Bratislavou sa dostali do súkromných rúk v roku 2010, získali ich výmenou za pozemky pri Handlovej so štátnym podnikom Lesy SR. Akú úlohu zohrali v kauze súčasní majitelia pozemkov, preukáže podľa Kaliňáka vyšetrovanie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Koliba #štátne lesy