Hedviga Malinová prijala maďarské občianstvo a sťahuje sa do Györu

Hedviga Žáková Malinová prijala maďarské občianstvo, vo štvrtok zložila v Györi občiansku prísahu a v januári sa spolu s rodinou sťahuje do tohto severomaďarského mesta, informovala agentúra MTI.

20.12.2013 07:05
debata (707)
Hedviga Malinová. Verziu, podľa ktorej si útok... Foto: Pravda, Pavol Machovič
Hedviga Malinová Hedviga Malinová. Verziu, podľa ktorej si útok vymyslela a zinscenovala, od začiatku odmieta.

„Maďarsko si plní svoju samozrejmú povinnosť tým, že prostredníctvom občianstva a možnosti prisťahovania sa do Maďarska poskytuje útočisko Hedvige Žákovej Malinovej,“ reagoval pre MTI maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Podľa Semjéna ťažké rozhodnutie Žákovej Malinovej je súčasne aj obžalobou slovenskej politiky a neľudského obťažovania zo strany slovenských orgánov. Dôvodom núteného odchodu z rodnej krajiny Malinovej Žákovej je priebežné hrubé porušovanie jej ľudských práv.

„Jej kalvária je výkričníkom pre slovenskú spoločnosť, ale aj pre byrokraciu Európskej únie, ktorá v tejto kauze nehla ani prstom,“ dodal vicepremiér, ktorý vyjadril mladej žene solidaritu.

Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

707 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #Hedviga Žáková Malinová #národnostný konflikt