Koniec vypisovaniu bločkov v taxíkoch

Dostať od taxikára po zaplatení bloček by od januára malo byť samozrejmosťou. Po novom budú musieť byť všetci vybavení taxametrami, ktoré takéto potvrdenie samy vytlačia.

20.12.2013 20:00 , aktualizované: 21.12.2013 15:00
taxi, taxikar, blok, potvrdenka, kaxameter Foto: ,
Taxametre budú po novom vydávať bločky.
debata (30)

Opatrenie má ochrániť zákazníkov pred podvodníkmi. Taxikári to však vidia inak, štátu zazlievajú, že ich tlačí do zbytočných výdavkov.

Taxislužby mali doteraz výnimku v zákone a nemuseli používať registračnú pokladnicu. Doklad o zaplatení vypisovali pre zákazníkov ručne. Od januára ich čaká zmena, ručne vypisované lístky nahradia bločky z taxametrov. Doklad dostane každý, kto si ho vypýta. Okrem toho, že toto opatrenie obmedzí tzv. čiernych taxikárov, odrádzať by aj malo od krátenia dane.

„Predstava, že nám bločky ušetria čas, je mylná. Na potvrdení nebude napríklad ani to, odkiaľ a kam šiel zákazník, čiže sa to bude musieť dopisovať ručne na vybodkované miesto,“ hovorí taxikár Emil Jurček. Ak bude zákazník potrebovať bloček napríklad na zaplatenie do práce, taxikár ho bude musieť opečiatkovať či podpísať.

„Ďalšia vec je, že každý bloček budeme musieť tlačiť dvakrát, pretože jeden musí ísť do účtovníctva. To, čo sme doteraz cez kopirák vypísali naraz dvojmo, teraz budeme robiť jednotlivo a ak na to pozabudneme alebo sa jednoducho budeme ponáhľať k inému zákazníkovi, môžeme mať z toho ešte aj problém,“ pokračuje Jurček.

Bratislavský taxikár Milan Gőrči nákup nových taxametrov považuje za vyhodené peniaze. „Nové opatrenia nič nemenia, no stoja nemalé prostriedky,“ dodal. Podľa predsedu Únie taxikárov Ondreja Wenzla najlacnejší taxameter stojí 310 eur, k tomu ešte treba pripočítať náklady na montáž a ciachovanie.

Ľudia napriek výhradám taxikárov zmeny vítajú. „Doteraz som si bloček od taxíka nepýtala nikdy, lebo viem, že je s tým veľa vypisovania a nikdy sa mi nechcelo čakať naň. Keď ho bude stačiť vytlačiť, asi to využijem. Budem aspoň môcť odkontrolovať, či ma neoklamal a myslím, že to aj odradí podvodníkov,“ vraví Silvia Kušnírová z Banskej Bystrice.

Za nedostatok nového opatrenia označujú vodiči aj to, že podľa zákona nemusia mať taxametre fiškálnu pamäť. Práve tá pritom daňovým kontrolórom umožňuje minimálne päť rokov dozadu kontrolovať, čo bolo zaúčtované pre výpočet dane a čo skutočne prešlo pokladnicou.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že nový systém sprehľadní prácu taxikárov. Ráta aj s výnimkami. „Taxameter nemusí mať vozidlo taxislužby použité na prepravu skupiny cestujúcich, ktorí zaplatili cestovné pred začatím prepravy alebo na obvyklých miestach na pravidelnej trase prepravy,“ vysvetľuje hovorca rezortu Martin Kóňa. S otázkou fiškálnej pamäti odkazuje na rezort financií, ktorý sa však k veci nevyjadril.

Vynovené taxametre nie sú jedinou novou povinnosťou taxislužieb. Od 4. decembra môžu jazdiť len tí, ktorí si vybavili nové koncesie. Nie všetci ich už majú. Wenzl vraví, že mnohí si to nechávali na poslednú chvíľu a na rozhodnutia ešte len čakajú. Keďže úrady majú na vydanie koncesie 30 dní, môže sa stať, že ešte v prvých januárových dňoch bude v uliciach menej taxíkov. Napríklad v Bratislave momentálne namiesto 1 700 taxíkov jazdí len asi polovica. „Vypadli najmä tí, ktorí doteraz nemali skúšky odbornej spôsobilosti, nemali v poriadku register či nebývajú v Bratislavskom kraji,“ povedal Wenzl.

Nové koncesie stoja 30 eur. K tomu si vodiči musia najnovšie priplatiť aj 50 eur za povinné preukazy spôsobilosti. Tie majú byť znakom toho, že taxikár nie je podvodník a má aj odborné predpoklady. Preukazy musia umiestniť na viditeľnom mieste. „Vydanie potvrdenia je zdĺhavé a sú s tým zbytočné papierovačky, ktoré s odbornosťou nemajú nič spoločné. Je to však zrejme cesta, ako od nás vytiahnuť ďalšie peniaze. Okrem základného poplatku sa totiž na každom druhom úrade platí za nejaký kolok či vystavenie potvrdenia,“ dodal Gőrči.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #bloček #taxislužba #taxikár #taxameter