Paška vypíše termíny pre kandidátov na šéfa NKÚ po novom roku

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer) vypíše termín na podávanie kandidátov pre novú voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) po novom roku.

23.12.2013 10:33
Pavol Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer)
debata (6)

Pripomenul, že na základe dohody patrí post predsedu NKÚ opozícii. Mala by podľa neho prísť s takým kandidátom, ktorý má šancu prejsť v tajnej voľbe. Paška sa nazdáva, že štandardné politické strany ako KDH, SDKÚ a Most-Híd majú ľudí, ktorí by mohli byť bez problémov úspešní v tajnom hlasovaní.

Opozícia navrhovala už viacerých nominantov, ani jeden neuspel. Posledná voľba šéfa NKÚ sa mala uskutočniť 28. mája, ale nestalo sa. Keďže vládny Smer presadil tajnú voľbu, opozícia svojho doteraz posledného kandidáta Maroša Žilinku stiahla. Opozícia trvala na verejnom hlasovaní.

NKÚ tak ani na piaty pokus nespoznal svojho nového šéfa a na čele úradu zostáva aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Paška uviedol, že Jasovský je vo funkcii aj po uplynutí funkčného obdobia legitímne, keďže to zákon umožňuje.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Pavol Paška