Dve tretiny Slovákov hodnotia vývoj spoločnosti ako negatívny

Slováci ostávajú kriticky naladení voči smerovaniu spoločnosti. Podľa väčšiny sa uberá nesprávnym smerom.

30.12.2013 11:15
debata (138)

Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO). V ankete, ktorá sa uskutočnila v dňoch 5. až 12. novembra 2013, odpovedalo 1049 respondentov na otázku, akým smerom sa podľa nich v súčasnosti uberá slovenská spoločnosť. „Až 65 percent respondentov si myslí, že nesprávnym smerom, 29 percent je toho názoru, že správnym a 6 percent opýtaných sa nevedelo vyjadriť,“ zrekapitulovala výsledky sociologička Zora Bútorová z IVO.

Dodala, že hodnotenie sa oproti roku 2012 prakticky nezmenilo. „Vtedy malo kritický pohľad na smerovanie spoločnosti 63 percent,“ uviedla Bútorová. „Súčasný názor je však oveľa kritickejší ako v rokoch 2006 až 2010, keď podiel pesimistov medzi obyvateľmi neprevažoval,“ dodala.

Bútorová informovala, že negatívne hodnotenie prevláda vo všetkých socio-demografických skupinách. "Z regionálneho hľadiska sú najoptimistickejší obyvatelia Trenčianskeho kraja (41 percent hodnotí smerovanie spoločnosti priaznivo) a najpesimistickejší zasa obyvatelia Nitrianskeho kraja (až 77 percent respondentov hodnotí vývoj nepriaznivo).

Značne rozdielny je pohľad prívržencov politických strán. „Medzi priaznivcami Smeru sa približne polovica prikláňa k pozitívnemu hodnoteniu (53 percent), kým medzi priaznivcami všetkých opozičných parlamentných strán výrazne prevažujú kritické názory,“ priblížila výsledky prieskumu Bútorová.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Inštitútu pre verejné otázky