Hrušovský: Politicky sa to začalo zle, skončilo sa ešte horšie

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský hodnotí politický vývoj v roku 2013 na Slovensku negatívne.

31.12.2013 10:55
debata (62)

Ako povedal, to, čo sa na Slovensku v priebehu tohto politického roka odohrávalo, nie vždy bolo dobrým vysvedčením o Slovensku a o spôsobe riešenia problémov. „Jar bola poznačená niečím výnimočným, čo nemalo obdobu doteraz v ústavnej praxi od vzniku SR. To je využitie ústavného práva poslancami podať obžalobu na prezidenta SR. To bolo niečo nové, silné, čo poznačilo aj celý politický život až do konca kalendárneho roka,“ pripomenul.

Politicky to na Slovensku začiatkom roka podľa Hrušovského začalo zle a skončilo sa možno ešte horšie. Nie však prezidentom, ale parlamentom. „Nerešpektovaním parlamentnej demokracie ako súčasti uplatňovania moci v štáte, totálnym opojením mocou stranou Smer, ktorá cez 83 mandátov rozdelila nielen parlament na dva tábory, ale aj spoločnosť na dve nepriateľské skupiny, neuvedomujúc si pritom, že občania rovnako dali svoj mandát nielen Smeru, ale aj iným, aby mohli ich záujmy v parlamente zastupovať. To vnímam ako to zlé, čo ma najviac oprávňuje vyjadriť takýto postoj,“ uviedol.

Obžaloba prezidenta bola podľa Hrušovského oprávnená, pretože došlo ku konfliktu dvoch ústavných orgánov a nerešpektovania ústavných kompetencií jedného a druhého najvyššieho orgánu v štáte. „Totiž Národná rada SR prijala právoplatné uznesenie, ktoré prezident republiky odmietol rešpektovať. To bol pre mňa ten dôvod, prečo som dospel k záveru, že tá obžaloba je dôvodná,“ zdôraznil s tým, že nemalo by sa to často stávať, pretože prezident republiky a Národná rada SR by mali byť lídrami, pre ktorých ústavná zákonnosť bude úplne niečím samozrejmým.

„To sa nestalo, preto aj keď to vyvolávalo zvláštne pocity, že ideme obžalovávať prezidenta, my sme nešli prezidenta súdiť, my sme nešli prezidenta uväzniť, my sme sa domáhali posúdenia Ústavného súdu SR, či prezident republiky konal alebo nekonal tak, ako mu ústava ukladá,“ uviedol. Podľa neho je na škodu, že koaliční poslanci nepochopili tento zámer, ale príliš sa koncentrovala ich pozornosť len do hľadania politických dôvodov, prečo sa opozícia takto rozhodla.

Hrušovský by nepovedal, že prezident pohŕda parlamentom. „Hovoril by som o nerešpektovaní parlamentu ako orgánu, ktorý z ústavy je oprávnený ako jediný prijímať rozhodnutia, ktoré či sa to niekomu páči alebo nie musí aj tá druhá strana, ku ktorej tieto rozhodnutia smerujú, prijať. A prezident republiky odmietol toto rozhodnutie prijať a vykonať,“ dodal.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Hrušovský #bilancia