Prvé bábätko v tomto roku sa narodilo v Košiciach

Prvým tohtoročným novorodeniatkom v roku 2014 v Košickom kraji je malá Dorotka, ktorá sa jednu minútu po polnoci narodila vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach.

01.01.2014 12:41
Pôrod, dieťa, novorodenec Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Bol to spontánny pôrod, dieťatko sa narodilo o 00.01 hodine. Mamička Miroslava Zlacká z obce Kráľovce, okres Košice okolie je prvorodička, otecko sa volá Marian a dcérke dali meno Dorota, uviedla lekárka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia FNLP pracovisko Rastislavova Júlia Frívaldská.

Dievčatko sa narodilo zdravé, bez väčších komplikácií, má 3430 gramov a 51 centimetrov. „Dorotka sa narodila hneď po polnoci, čo je určite kuriózne, nestáva sa to bežne. Trošku sme tomu aj pomohli, ale veľa sme pre to nemuseli urobiť, išlo to úplne samo a pekne, nerobili sme žiadne významné zásahy,“ dodala Frívaldská s tým, že mamička aj dieťatko sú zdravé a cítia sa dobre.

Prvým oficiálnym Košičanom, ktorý prišiel na svet v novom roku 2014 je Miško Mirga, ktorý sa narodil o 1.20 h. vo FNLP na Triede SNP v Košiciach. "Chlapček má 2910 gramov, 49 centimetrov, je zdravý, bol to ukážkový pôrod, mamička Martina Mirgová je druhorodička, doplnil lekár gynekologicko-pôrodníckej kliniky FNLP pracovisko Trieda SNP Rastislav Dudič.

Prvým novorodencom, ktorý sa v tomto roku narodil v Žilinskom samosprávnom kraji (ZŠK), je Sebastián. Na svet prišiel v Kysuckej nemocnici v Čadci.

Ako informovala pôrodná asistentka čadčianskej nemocnice Lucia Daníková, Sebastián sa narodil 18 minút po polnoci. Meral 51 centimetrov a jeho hmotnosť bola pri narodení 3700 gramov. Narodil sa ako tretie dieťa 37-ročnej mamičke Márii.

Novorodencom sa v Žilinskom samosprávnom kraji na svet v roku 2014 akosi nechce: žiadnym prírastkom sa zatiaľ nemôžu pochváliť vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, Univerzitnej nemocnici v Martine, ani v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej. Rovnako bez tohtoročného novorodenca boli o deviatej hodine ráno aj Univerzitná nemocnica v Ružomberku a Liptovská nemocnica s poliklinikou Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši.

Prvým Trenčan roku 2014 prišiel na svet pred 02.00 h

Prvým Trenčanom, ktorý prišiel na svet v roku 2014, je Matias. Narodil sa o 01.43 h 33-ročnej prvorodičke Lenke; pri narodení meral 50 centimetrov a jeho hmotnosť bola 3200 gramov. Informovala o tom pôrodná asistentka z Fakultnej nemocnice v Trenčíne Zuzana Duncová.

Prvým tohtoročným prírastkom v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici je podľa Eriky Pagáčovej z novorodeneckého oddelenia Považskobystričanka Dianka. Narodila sa mame Zdenke dve minúty po 04.00 h s mierami 51 centimetrov a 3300 gramov.

V Nemocnici s poliklinikou v Myjave si museli na prvého novorodenca roku 2014 počkať až do 06.00 h. Deväť minút po šiestej hodine rannej sa 21-ročnej prvorodičke Irene zo Senice narodila dcérka Klaudia. Merala 50 centimetrov, jej hmotnosť pri narodení bola 3200 gramov. Informovala zdravotná sestra novorodeneckého oddelenia NsP v Myjave Kveta Biloveská.

Na prvé dieťa čakala Bratislava takmer tri hodiny

Pokým sa v roku 2013 prvé dieťa v Bratislave narodilo len pol minúty po polnoci, v tomto roku sa čakalo takmer tri hodiny. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prišla na svet v Novom roku ako prvá Tatiana o 2.43 hod. Narodila sa 34-ročnej treťorodičke v Nemocnici Ružinov. Dieťatko má 3300 gramov a 49 cm.

Prvé deti v Prešove a v Poprade sa narodili o čosi neskôr ako v Košiciach. Prvé novorodeniatko vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J.A. Reimana v Prešove sa v novom roku narodilo o 4.35 h, volá sa Boris a je to Prešovčan.

„Pokiaľ sa v inej nemocnici nenarodil iný Prešovčan, tak je prvým v novom roku. Chlapček je zdravý, má 52 centimetrov a 3580 gramov,“ uviedol námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť pre nechirurgické odbory FNsP v Prešove Ján Černák. Mamička je druhorodička.

V druhom najväčšom meste v Prešovskom kraji, v Poprade, sa prvá Popradčanka Layla narodila krátko po 6. hodine. „Narodila sa o 6.12 h, takže na seba nechala trochu dlhšie čakať, má 2780 gramov a 50 centimetrov, je zdravá, mamička Katarína bola prvorodička,“ informovala hovorkyňa Nemocnice Poprad, a.s., Sylvia Galajda s tým, že malá Layla mala za sebou okolo 9. hodiny už druhé raňajky.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rok 2014 #novorodenci #bábätká