Prezident ešte zhodnotí stav republiky

Poslednú, štvrtú správu o stave republiky prezident Ivan Gašparovič prednesie v parlamente ešte pred júnovým odchodom z funkcie. Zatiaľ však nie je jasné, či tak urobí do marcových prezidentských volieb, alebo až po nich. Novoročné posolstvo, s ktorým včera vystúpil, tak nebolo jeho posledným verejným prejavom.

02.01.2014 13:00
NR SR: Prezident o stave republiky za rok 2008 Foto: ,
Prezident Gašparovič vystúpil so správou o stave republiky naposledy vo februári 2009.
debata (26)

„V žiadnom prípade to nebol jeho posledný prejav. Môže kedykoľvek vystúpiť so správou o stave republiky, keď o to požiada predsedu Národnej rady. Predpokladám, že ešte túto právomoc využije,“ povedal prezidentov hovorca Marek Trubač. Nevedel však povedať termín vystúpenia.

Prezident Gašparovič za necelých desať rokov v úrade vystúpil len trikrát so správou o stave republiky. Prvý raz v júni 2005, potom v decembri 2006 a naposledy vo februári 2009. Počas vlády Ivety Radičovej prezident nevystúpil.

Oficiálna prezidentská kampaň sa začne 28. februára. Keby Ivan Gašparovič vystúpil so svojou správou pred týmto dátumom, môže čeliť kritike z ovplyvňovania voličov. Prezident ešte v decembri pred ohlásením prezidentskej kandidatúry premiéra Roberta Fica agentúre SITA povedal, že v oblasti sociálnych a národných otázok je blízky strane Smer. „Takže z tohto sa to dá vydedukovať,“ podotkol Gašparovič ohľadne podpory prezidentského kandidáta.

Podľa politológa Michala Horského Ivan Gašparovič šetril slovami a hodnoteniami počas svojho pôsobenia vo funkcii. „Skromnosť jeho prejavov nevyvolávala vážne ohlasy v spoločnosti. Očakávam preto, že ohlas ďalšej správy bude tiež skromný. Je teda jedno, či prezident vystúpi pred voľbami hlavy štátu, alebo až po nich,“ zhodnotil Horský.

Opozícia a vládny Smer nemajú spoločný názor, kedy má prezident predniesť prejav o stave republiky. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková uviedla, že prezident sa môže rozhodnúť kedykoľvek. Opoziční politici boli kritickejší, skôr sa prikláňajú k prejavu prezidenta až po voľbách. „Ak to má byť bez rizík, že sa to bude považovať za zasahovanie do volebnej kampane, tak by bolo lepšie, keby to urobil na záver svojho funkčného obdobia,“ mienil Július Brocka z KDH. Podľa Ivana Štefanca z SDKÚ teraz hrozí riziko, že prejav hlavy štátu bude použitý počas kampane, pretože Gašparovič naznačil blízkosť k jednému prezidentskému kandidátovi.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič