Za vraždou právnika Valka stojí zrejme mafia

Získať údaje o zahraničných bankových kontách a rabovať. To mal byť podľa informácií denníka Pravda motív, prečo páchateľ vnikol v novembri 2010 do domu známeho právnika Ernesta Valka v Limbachu.

02.01.2014 20:00 , aktualizované: 03.01.2014 12:22
Ernest Valko Foto: ,
Nebohý prominentný právnik Ernest Valko.
debata (118)

Polícia tak údajne pracuje už len s jednou verziou Valkovej smrti. Podľa nej vražda advokáta nebola plánovaná a vrah zastrelil Ernesta Valka, keď sa bránil. Polícia vraj už pozná meno zabijaka, ale pre chýbajúce dôkazy zatiaľ nemôže nikoho obviniť. Vraždu vyšetruje už viac ako tri roky.

Policajný zdroj blízky vyšetrovaniu pre Pravdu potvrdil, že najpravdepodob­nejšia verzia je lúpežné prepadnutie na objednávku. Páchateľ mal podľa neho od objednávateľa dostať tip na Valkov dom s tým, že advokát sa tam nemal v čase lúpeže pohybovať. „Dostať tip na prázdne prominentné sídla bohatých ľudí s cieľom rabovať nie je v podsvetí ojedinelým javom,“ hovorí náš zdroj.

Objednávateľ mal však od páchateľa zároveň chcieť, aby v dome získal údaje o zahraničných účtoch, kde mal mať Valko vysoké sumy. Peňažné prostriedky boli v slovenských korunách a pochádzali z obdobia, keď advokát zastupoval štát vo viacerých známych kauzách. Podľa tejto vyšetrovacej verzie mohla páchateľa prítomnosť majiteľa domu prekvapiť a zabíjal neplánovane.

Zdroj denníku Pravda tiež potvrdil, že hoci vyšetrovatelia majú indície, kto Valka zastrelil, chýbajú im zatiaľ dôkazy na to, aby s obvinením uspeli aj pred súdom. „Problém vznikol pri prvej obhliadke domu po nájdení tela advokáta, ktorá nebola urobená dobre. Preto nastala dôkazná núdza. Ak by sa to páchateľom podarilo dokázať, vo väzení by skončili na dlhé roky,“ povedal.

Orgány činné v trestnom konaní vraj zločineckú skupinu dobre poznajú z predchádzajúcej trestnej činnosti, ktorá súvisela s rabovaním bohatých sídiel na objednávky.

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného, ktorý bol zároveň osobným priateľom zavraždeného právnika, nemusí byť spomínaný motív prepadnutia ďaleko od pravdy.

Gašpar: Verzií motívov vraždy Ernesta Valka je viacero

Verzií motívov vraždy renomovaného advokáta Ernesta Valka je viacero. Uviedol v piatok prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, ktorý tak reagoval na mediálne informácie o motívoch vraždy Valka, ktoré rezonovali v posledných dňoch.

„Bolo by dobré prestať špekulovať o motívoch vraždy. Verzií je viacero. Niektoré majú vyššiu relevantnosť, niektoré zase nižšiu. Bolo by predčasné, aby som to komentoval,“ zdôraznil Gašpar. Pripustil však, že jedna z verzií sa javí ako najrelevantnejšia.

„Poprosím vás nechajme vyšetrovateľom a prokurátorom priestor na ich prácu. Keď budú výsledky, budete prví, ktorých budeme informovať,“ požiadal zase v tejto súvislosti novinárov minister vnútra Robert Kaliňák.
(TASR)

„Od začiatku celého prípadu tvrdím, že to stopercentne súviselo s Ernestovou prácou. Niekto si tam niečo, čo v ten deň priniesol Ernest domov, prišiel vziať. Ernest nebol amatér, ale je možné, že páchatelia mali také informácie, že práve v ten deň bude mať niečo pri sebe. Nejaké dokumenty, povedzme aj tohto typu,“ pripúšťa Žitný.

Náhodnú lúpež však Žitný vylučuje. „V ten deň tam bola upratovačka. Keď chcel niekto vylúpiť dom, stačilo zazvoniť, veď dom sa nachádza na polosamote. Upratovačka im mohla otvoriť, oni by ju omráčili a vyrabovali dom. Lenže oni tam prišli, až keď sa Ernest vrátil domov. Podľa mňa si na neho počkali, dostali sa dnu a chceli niečo, čo mal pri sebe,“ tvrdí a v tomto sa rozchádza s policajnou verziou. Podľa neho však nešli dnu s cieľom zabiť ho. Keďže Valko bol skúsený karatista, o čom páchateľ nemusel vedieť, začal sa brániť.

Vo vyšetrovaní sa mal objaviť aj nový dôkaz, ktorý môže políciu posunúť k obvineniu páchateľa. Informovali o tom včera Hospodárske noviny. Polícia vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nechcela prípad vôbec komentovať.

Šéf Národnej kriminálnej agentúry Daniel Goga však pre Pravdu potvrdil, že polícia pracuje s novou informáciou veľmi intenzívne. „Mohla by veľmi napomôcť k zisteniu páchateľa a ja verím, že po dôkladnom preverení tejto informácie nebude dlho trvať a tento prípad, verejnosťou intenzívne sledovaný, bude dotiahnutý z pohľadu polície do úspešného konca,“ uviedol.

Na otázku, či bude nový dôkaz dostačujúci na vznesenie obvinenia voči páchateľovi na súde, Goga neodpovedal. Rovnako ako polícia sa odvolal na prebiehajúce vyšetrovanie.

Valko v minulosti zastupoval Slovensko vo viacerých súdnych sporoch, kde bol úspešný. Štát tak jeho zásluhou ušetril milióny slovenských korún a eur. V rokoch 1999 a 2000 zastupoval napríklad Fond národného majetku v kauze o navrátenie akcií spoločnosti Nafta Gbely. Predmetom sporu bol 45,9-percentný balík akcií Nafta Gbely.

Fond v zastúpení Valka súd vyhral. V roku 2000 Valko žaloval exministra Ľudovíta Černáka za výrok, že slabo obhajoval záujmy Fondu národného majetku, za čo advokát vysúdil 100-tisíc Sk. Úspešný bol aj v spore o tzv. Duckého zmenky, kde v rokoch 2007 až 2009 zastupoval Slovenský plynárenský priemysel.

Zastreleného advokáta našla jeho bývalá manželka a dcéra 8. novembra 2010 večer o 22.45 v jeho dome v Limbachu. Do domu prišli preto, že Valko dlhší čas nezdvíhal mobilný telefón. Jeho telo našli v obytnej časti domu. Vrah ho zastrelil spredu zo vzdialenosti niekoľkých metrov do hrude. Denník Nový čas v súvislosti s vraždou napísal, že páchateľ v oknách právnikovho domu vyvŕtal otvory a dovnútra vstrekol chemikálie. To vraj Valka po príchode domov prinútilo vyvetrať a umožnilo vrahovi dostať sa do vily. Na zápach acetónu sa advokát údajne sťažoval v poslednom telefonáte.

Niektoré súdne kauzy Ernesta Valka

  • 1998: Slovenskú demokratickú stanu (SDK) zastupoval pred Najvyšším súdom, keď HZDS navrhlo zrušiť jej registráciu pre voľby.
  • 1998–1999: STV zastupoval v spore proti štúdiu Beta pre zmluvy, ktoré mali spolu uzavrieť. Štúdio Beta požadovalo 28 miliónov eur za vypovedanie zmlúv o produkcii ranného a denného vysielania, z ktorých sa reálne nikdy nič nevyrobilo.
  • 1999–2000: Fond národného majetku zastupoval v kauze o navrátenie akcií spoločnosti Nafta Gbely. Predmetom sporu bol 45,9-percentný balík akcií Nafty Gbely.
  • 2000: Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zastupoval v spore s Union bankou. Jedna zo zmeniek bola podpísaná v prospech súkromnej spoločnosti ktorá v roku 1998 uzavrela s SPP kúpnu zmluvu na predaj technologických zariadení. Súdy rozhodli, že Union Banka má právo na preplatenie zmeniek.
  • 2007–2009: Zastupoval Slovenský plynárenský priemysel v spore o tzv. Duckého zmenky.
  • 2008: Štátne záujmy obhajoval aj v spore o vyplatenie vysokej sumy štátnej stávkovej kancelárie Tipos súkromnej firme.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #vražda #Ernest Valko