SaS žiada otvorenie emisnej kauzy, podľa Gašpara bolo vyšetrovanie rozsiahle

Liberáli chcú, aby sa kauza predaja emisií z roku 2008, znova vyšetrila. Informácie z uznesenia, ktorým polícia zastavila vyšetrovanie, zvyšujú totiž podľa SaS podozrenie zo spáchania trestného činu do takej miery, že je z policajného postupu šokovaná.

03.01.2014 13:46
Policajný prezident Tibor Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (31)

SaS zastavenie vyšetrovania považuje za dôkaz toho, že orgány činné v trestnom konaní pracujú pod tlakom politiky a politikov. „Od ministra vnútra Roberta Kaliňáka a predsedu vlády Roberta Fica (obaja Smer) očakávame, že sa zdržia akýchkoľvek zásahov do vyšetrovania,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Podľa šéfa rezortu vnútra sa prípad podarilo vyšetriť, a to s tým záverom, že trestný čin sa nestal. Zdôraznil pritom, že ministerstvo nemôže vstupovať do vyšetrovania, ani nemôže hodnotiť, či bol jeho výsledok pozitívny alebo negatívny. Kaliňák pripomenul, že trestné konanie prebiehalo počas troch vládnych garnitúr a nie je preto možné povedať, že by ho riadil iba jeden človek.

Denník Sme informoval o obsahu uznesenia, ktorým polícia vyšetrovanie emisnej kauzy zastavila. Podľa neho ministerskí právnici o zmluve o predaji emisných kvót nevedeli, ako aj to, že vláda dostala zlú informáciu, že ak sa kvóty nepredajú, prepadnú. Uznesenie tiež ukázalo výsledky policajného vyšetrovania ohľadne sídla firmy Interblue Group v garáži či konečnom kupcovi slovenských emisií.

Policajný prezident Tibor Gašpar označil medializované informácie za sčasti vytrhnuté z kontextu. „Náš pohľad je prísne trestnoprocesný, nie sme tu od toho, aby sme posudzovali morálnosť a etickosť, ale či bol, alebo nebol spáchaný trestný čin,“ povedal. Myslí si, že vyšetrovanie bolo rozsiahle a zhromaždilo sa počas neho množstvo dôkazov. Doplnil, že vyšetrovateľ ale spáchanie trestného činu neskonštatoval.

Polícia trestné stíhanie v kauze predaja emisií za prvej vlády Roberta Fica vlani na jeseň zastavila. Ministerstvo životného prostredia v roku 2008 predalo garážovej firme Interblue Group 15 miliónov ton emisií za podozrivo nízku cenu. Firma na tomto kšefte zarobila asi 50 miliónov eur. Na opätovné otvorenie prípadu po zastavení trestného stíhania vyzýval aj exminister József Nagy (Most-Híd).

31 debata chyba
Viac na túto tému: #gašpar #predaj emisií #SASKA