Súkromné školy podľa Čaploviča zaostávajú, chce im ubrať peniaze

Mnohé súkromné školy kvalitatívne výrazne zaostávajú za cirkevnými aj verejnými školami. Tvrdí to šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer).

06.01.2014 11:26
vlada, fico, caplovic Foto: ,
Minister školstva Dušan Čaplovič.
debata (59)

Koncom novembra na stretnutí so školskými odborármi vyhlásil, že sa pokúsi znížiť normatív súkromných škôl o tretinu. „Táto téma musí byť dôkladne prerokovaná s ďalšími partnermi,“ povedal minister s tým, že treba citlivo rozlišovať aj medzi samotnými súkromnými školami. „Aj laik vidí obrovské rozdiely medzi súkromnými či firemnými odbornými školami a súkromnými školami orientovanými na finančne menej náročnú výučbu,“ dodal Čaplovič.

Výsledky minuloročných písomných maturít ani deviatackého testovania výrazné rozdiely medzi verejnými, súkromnými a cirkevnými školami neukázali. Čaplovič tiež tvrdí, že verejné školy vyučujú aj žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, o ktorých súkromné školy nemajú záujem. „Nadovšetko v poslednom období sú čoraz častejšie aféry okolo morálneho zlyhania zriaďovateľov niektorých súkromných škôl,“ doplnil.

Prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Saskia Repčíková hovorí, že minister školstva by sa nemal riadiť aférami, ale realitou a faktami. „Na odstránenie pochybení škôl bez ohľadu na typ ich zriaďovateľa má konkrétne nástroje, ktoré môže použiť, a nie ospravedlňovať aférami kroky, ktoré škodia školám a žiakom, ktorí ich navštevujú,“ podčiarkla.

Odobratie časti normatívnych prostriedkov na prevádzku a mzdy učiteľov v súkromných školách by podľa nej bolo v rozpore s Ústavou SR. „Rovnako by to bolo porušením školského zákona, v ktorom je zakotvený princíp rovnocennosti vzdelania bez ohľadu na zriaďovateľov škôl,“ dodala Repčíková.

Ministerstvo školstva plánuje v tomto roku meniť financovanie škôl. Čaplovič hovorí, že v prvom polroku budú finišovať práce na príprave nového zákona o financovaní a v druhom polroku sa ním bude zaoberať vláda a parlament. Súčasné financovanie na žiaka podľa ministra neodzrkadľuje kvalitu. Medzi nové kritériá tak má podľa neho patriť počet žiakov v triedach, uplatniteľnosť v ďalšom vzdelávaní a na trhu práce, merateľné aj kvalitatívne ukazovatele či štúdium požadovaných predmetov a odborov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Dušan Čaplovič #súkromné školy