Problémom sú úplatky lekárom, odkazuje únia

Dávanie a branie úplatkov a zneužívanie pozície pre osobný zisk sú rozšírené medzi ľuďmi, ktorí pracujú v zdravotníctve. Súhlasí s tým až 53 percent opýtaných Slovákov.

08.01.2014 12:00
debata (12)

Uvádza sa to v štúdii Eurobarometer 2012, ktorú zverejnila Európska komisia. Štúdia mapovala korupciu v zdravotníctve v 28 krajinách. Z nej vyplýva, že na Slovensku sú najvýraznejšie úplatky lekárom.

Výsledky štúdie Eurobarometer 2012 uvádzajú, že korupcia v zdravotníctve sa vyskytuje vo všetkých členských štátoch Európskej únie, pritom jej povaha a typológia je v jednotlivých členských štátoch odlišná. Slovensko, Česko, Lotyšsko, Rumunsko, Taliansko, Bulharsko a Grécko sú považované za štáty s rozsiahlou korupciou. Najväčší problém majú s úplatkami pri poskytovaní zdravotníckych služieb, ako aj s pochybným nakupovaním zdravotníckeho materiálu a liekov.

„Úplatkárstvo pri poskytovaní lekárskej starostlivosti je v transformujúcich sa ekonomikách strednej a východnej Európy považované za systémové, kým v západoeurópskych krajinách je úplatkárstvo vzácne a obmedzené na konkrétne oblasti, akými sú prípady v pred- a pooperačnej liečbe,“ vysvetľuje rozdiely medzi krajinami štúdia.

V slovenskom zdravotníctve je podľa Eurobarometra dávanie a branie úplatkov rozšírené. S týmto tvrdením súhlasí 53 percent opýtaných Slovákov. Štúdia ďalej uvádza, že 61 percent opýtaných považovalo zdravotnú starostlivosť za najskorumpovanejší sektor. Vychádzala pritom z výsledkov prieskumu, ktorý robila agentúra Focus.

zväčšiť Percento respondentov, ktorí potvrdili, že... Foto: Eurobarometer
tabuľka, úplatok, korupcia, prieskum Percento respondentov, ktorí potvrdili, že úplatky v zdravotníctve sú rozšírené.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár tvrdí, že o braní úplatkov lekármi sa stále iba hovorí, pritom skutočné počty odsúdených lekárov sú možno len asi dva. „Úplatok je trestný čin pre toho, kto ho dáva, aj pre toho, kto berie, a pokiaľ je podnet odstúpený orgánom činným v trestnom konaní, lekárska komora nemá právomoc vstúpiť do celého procesu,“ povedal Kollár. Až na základe právoplatného rozhodnutia súdu môže komora lekárovi odobrať licenciu.

Kollár tiež pripomenul, že treba rozlišovať medzi pozornosťou pre lekára vo forme bonboniéry či drobného darčeka a vysokou finančnou hotovosťou – úplatkom. „Lekárska komora je jednoznačne proti akýmkoľvek úplatkom,“ dodal.

Ďalším častým typom korupcie je nákup zdravotníckeho vybavenia a liekov. Štúdia nám vyčíta, že verejné zákazky sú často organizované takým spôsobom, že kritériá vyhovujú len jednému už dopredu vybratému záujemcovi a zariadenie sa často nakupuje za vyššiu ako trhovú cenu. Zakúpené zariadenia sú často nadhodnotené o 50 až 100 percent, pritom rozdiel skončí vo vreckách tých, čo spracovávajú zákazky. Podobný systém platí aj pri liekoch, v jednom prípade bol rozdiel o 300 percent vyšší, ako bola jeho trhová cena.

zväčšiť Foto: Eurobarometer
tabuľka, úplatky, korupcia, prieskum

Prieskum poukazuje aj na konflikt záujmov lekárov. Dôkazy, hoci len neoficiálne, naznačujú, že pri predpisovaní liekov svojim pacientom sú ovplyvňovaní farmaceutickými firmami. „Výmenou za neformálne platby, akými sú rôzne dovolenky či kongresy v zahraničí, predpisujú konkrétne lieky. Pritom je obmedzený počet tých, čo boli postihovaní za korupciu,“ píše sa v štúdii.

Farmaceutické firmy majú viac ako dva roky povinnosť každý mesiac zverejňovať, aké sumy dávajú do marketingových aktivít. V nich sú zahrnuté aj náklady na školenia lekárov. Či takéto zverejňovanie nejakým spôsobom ovplyvnilo korupciu, dosiaľ nik nevyhodnotil.

Naše prostredie umožňuje, aby korupcia pretrvávala, jej aktéri nie sú potrestaní. Môže za to aj nedostatok pozornosti zo strany zodpovedných orgánov. Výraznejším problémom Slovenska je nedostatok vytrvalosti dotiahnuť trestné stíhanie. Prípadov, keď boli úradníci či jednotliví lekári potrestaní, je veľmi málo.

Ministerstvo zdravotníctva v záujme napĺňania Strategického plánu boja proti korupcii v Slovenskej republike zriadilo e-mailovú schránku pre nahlasovanie podozrení z korupcie. „Prostredníctvom nej môžu občania oznamovať svoje podozrenia z korupčných trestných činov, prípadne iného protiprávneho činu či amorálneho konania v rezorte,“ reagovala hovorkyňa rezortu Martina Lidinská a pripomína občanom, že ak sa stretnú s tým, že si lekár od nich vypýta úplatok, môžu sa obrátiť aj priamo na políciu. Od zriadenia schránky v roku 2011 prišlo len 11 opodstatnených e-mailov, z nich iba dva boli odstúpené polícii. Dôvodom, prečo ľudia nemajú záujem korupciu ohlasovať, je, že to nemôžu urobiť anonymne. Do e-mailu musia uviesť svoje meno, čo mnohých odrádza.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #úplatok