Kaliňák nemá pre ombudsmanku dosť miesta v štátnych priestoroch

Štátne inštitúcie, ktoré v súčasnosti platia podnájmy, by sa mali postupne presťahovať do štátnych priestorov.

09.01.2014 11:15 , aktualizované: 11:52
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Kaliňák sa dohodol na spolupráci pri odhaľovaní daňovej kriminality s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom a policajným prezidentom Tiborom Gašparom.
debata (10)

Minister vnútra Robert Kaliňák hovorí, že v rámci reformy verejnej správy ESO sa snažia zlikvidovať všetky podnájmy alebo ich znížiť na minimum. „Tam, kde sa to priamo týka štátneho rozpočtu, máme záujem, aby sme minimalizovali počet nájmov a hľadali alternatívu,“ povedal Kaliňák.

Po priestoroch od štátu volá ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá momentálne tiež platí prenájom súkromníkovi. „Ona si pre svoj úrad žiada 1 500 metrov štvorcových, nemáme také miesto,“ uviedol minister po stredajšom rokovaní vlády. Poznamenal, že rezort má priestory v Jelšave, kde by sa mohla verejná ochrankyňa práv presťahovať. „Bude bližšie tým, o ktorých hovorí, že sa porušujú ich práva,“ povedal. Priestory od štátu podľa neho žiada okrem ombudsmanky napríklad aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Mimovládky vyzývajú na podporu Dubovcovej

Centrum pre výskum etnicity a kultúry vyzýva ľudí na podporu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Ombudsmanka v stredu nedostala na rokovaní vlády slovo, keď chcela hovoriť o policajnom zásahu v rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou z leta minulého roka.

„Nevypočutie ochrankyne práv v parlamente a vo vláde je prejavom arogancie charakteristickej pre nedemokratické režimy,“ uviedlo v texte výzvy Centrum pre výskum etnicity a kultúry. Krok vlády je podľa centra ďalším v rade opatrení obmedzovania ľudských práv na Slovensku. „Pripomíname, že podstatou ľudských práv je aj ochrana pred svojvôľou štátnych orgánov,“ píše organizácia a vyzýva na podporu Dubovcovej v petícii, ktorú možno nájsť na webstránke www.peticie.com.

Verejná ochrankyňa práv Dubovcová v stredu na vláde pri rokovaní o jej vyrozumení o nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra k minuloročnému policajnému zásahu v osade Budulovská nedostala slovo. Podľa premiéra Roberta Fica nepostupovala Dubovcová podľa zákona o verejnom ochrancovi práv a nemala sa na vládu ani obracať. „Nemohla som predstaviť svoj materiál. Na základe nesprávneho právneho výkladu a na základe toho, že si niekto neprečítal podrobne vyrozumenie, vláda rozhodla ešte pred rozpravou o tom, že som materiál nemala predložiť na vládu,“ povedala Dubovcová v stredu po stretnutí s vládou.

Podľa jej slov Fico uviedol, že nadriadeným orgánom polície je ministerstvo vnútra a nie vláda SR. „Lenže opakujem, že som mala dva nálezy. Jeden sa týkal polície, druhý opatrení, ktoré malo prijať ministerstvo vnútra a použila som všetky postupy, ktoré mi zákon umožňoval,“ vysvetlila ombudsmanka. Na vládu sa obrátila, lebo podľa nej ministerstvo nedodržalo zákonnú povinnosť a neinformovalo ju o prijatých opatreniach. Rezort vnútra nemá nadriadený orgán a tak ostáva jediná možnosť, a to obrátiť sa na vládu.

Minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák po rokovaní vlády uviedol, že ombudsmanka postupovala v rozpore so zákonom. Podľa neho sa mala najskôr obrátiť na krajské policajné riaditeľstvo v Košiciach. Všetky jej obvinenia spojené s policajným zásahom v Moldave nad Bodvou podľa Kaliňáka stoja na vymyslených výpovediach práve tých, čo porušovali zákon. Okomentoval to slovami, že je to zvrátené a Dubovcová robí politiku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #Robert Kaliňák #Jana Dubovcová