Bezákova rehabilitácia je vraj otázkou niekoľkých týždňov

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák by sa čoskoro mohol dočkať rehabilitácie. Podľa rakúskeho pastorálneho teológa Paula Zulehnera je riešenie "za dverami" a rehabilitácia je "otázkou niekoľkých týždňov", napísala agentúra APA.

09.01.2014 19:53
Róbert Bezák Foto: ,
Róbert Bezák na archívnej fotografii.
debata (155)

Bezáka zbavil úradu v roku 2012 bývalý pápež Benedikt XVI. Zulehner na štvrtkovej tlačovej konferencii vo Viedni povedal, že Bezákov prípad je v „pohybe“. Tento teológ navštívil Slovensko, kde sa od niekdajšieho disidenta a kresťanskodemo­kratického poslanca Františka Mikloška dozvedel, že sa v tejto veci v uplynulých troch týždňoch konalo viacero stretnutí. Mikloško sa tiež angažuje o Bezakovo očistenie.

Prípadu sa podľa Zulehnera ujal sám pápež František, ktorý rokoval s prefektom Kongregácie pre biskupov kardinálom Marcom Ouelletem, apoštolským nunciom na Slovensku a slovenským kardinálom Jozefom Tomkom.

Nakoniec sa konala aj schôdzka medzi Bezákom a Ouelltom, pri ktorej Ouelletov sekretár Ilson de Jesus Montanari podľa Mikloška povedal, že „aj Vatikán môže robiť chyby“, vyhlásil Zulehner. Kanaďan Ouellet je podľa médií kľúčovou postavou v Bezákovej kauze, pretože jeho kongregácia je zodpovedná za výber kandidátov do biskupských úradov.

Bezák prišiel o post arcibiskupa po vizitácii z Vatikánu. Niektorí ľudia z cirkvi mu vyčítali aj homosexuálnych kňazov v jeho okolí. Prekážalo im tiež, že často kritizoval pomery vo vnútri cirkvi i svojho kontroverzného predchodcu v úrade arcibiskupa Jána Sokola, ten v minulosti čelil kritike za údajnú spoluprácu s komunistickou Štátnou bezpečnosťou alebo za niektoré finančné transakcie. Vatikán však vraj tiež nevôľou niesol, že Bezák často nosil civilné oblečenie.

Bezák dlhodobo tvrdí, že presné dôvody svojho núteného odchodu z čela trnavskej arcidiecézy nepozná. Na začiatku minulého decembra sa presťahoval do Talianska, kde sa zdržuje v kláštore redemptoristov v Bussolengu neďaleko Verony.

Zosadenie populárneho arcibiskupa, ktorý je na považovaný za výnimku medzi konzervatívnymi duchovnými, prijali slovenskí katolíci s nevôľou. V minulosti na protest proti rozhodnutiu Vatikánu zorganizovali niekoľko demonštrácií. Vlna kritiky sa zdvihla aj v Rakúsku, kde sa platforma Wir sind Kirche (My sme cirkev) snaží medzinárodnou petíciou dosiahnuť očistenie niekdajšieho arcibiskupa.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #katolícka cirkev #Róbert Bezák #KBS