Politológ: Účasť vo voľbách ovplyvní konfrontačná kampaň

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že medzi prezidentskými kandidátmi je veľa outsiderov, ktorí sa len potrebujú zviditeľniť. Za relevantných kandidátov okrem Roberta Fica označil Pavla Hrušovského, Andreja Kisku, Radoslava Procházku a Milana Kňažka.

10.01.2014 09:30
voľby, urna Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

V čom môžu byť nadchádzajúce prezidentské voľby odlišné od tých minulých?
Asi v konfrontačnej kampani. V prvom kole to bude jednoznačný postup Roberta Fica do druhého kola. Možno tiež odhadovať, že všetky iné hlasy ako pre Fica môžu ísť v druhom kole pre jeho súpera. Zo silnejších kandidátov tam nie je nikto, koho hlasy by mohli ísť práve Ficovi.

Ako hodnotíte vysoký počet 14 a možno až 15 kandidátov?
Je tam veľa nečakaných kandidátov a veľa outsiderov. Neviem, asi to potrebujú k životu, že sa chcú zviditeľniť, ale šance nemajú žiadne. Pokiaľ sa budeme baviť o relevantných kandidátoch, ako sú Pavol Hrušovský, Radoslav Procházka, Milan Kňažko či Andrej Kiska, tak je to príznakom, že pravica je mimoriadne roztrieštená. V pravicovom politickom spektre je príliš veľa ambicióznych kandidátov.

Dokážu sa voliči orientovať v takom širokom výbere kandidátov?
Bude to o osobných preferenciách a myslím si, že ľudia budú vedieť, koho voliť, už v prvom kole. Relevantní kandidáti sú dostatočne známi.

Ovplyvní široká ponuka aj voličskú účasť?
Voličskú účasť bude ovplyvňovať viac konfrontačná kampaň. Voľby budú postavené hlavne na tom, že keby Robert Fico vyhral voľby, že dôjde pre demokraciu k nie celkom dobrej koncentrácii moci. Tento motív môže mobilizovať pravicového voliča. Volič Smeru bude voľby brať ako povinnú jazdu. Je disciplinovanejší ako volič pravice a ukazuje sa to pravidelne pri viacerých voľbách.

Kto môže vo voľbách nečakane prekvapiť?
Bude sa to točiť okolo Kisku, Procházku a Kňažka. Keby postúpil Hrušovský do druhého kola, bolo by to pre mňa prekvapenie. Fico je jasný. Ak by on nepostúpil do druhého kola volieb, bol by to šok. Tá pravdepodobnosť je však takmer nulová.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #kandidáti #prezidentské voľby #voliči #Koziak