Fico stráca trpezlivosť s justíciou, právomoci prezidenta neposilní

Vláda SR stráca trpezlivosť so stavom slovenskej justície. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády SR a kandidát na prezidenta Robert Fico.

11.01.2014 11:31 , aktualizované: 13:58
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (223)

„Dávam dohromady špeciálny tím, ktorý sa bude situáciou zaoberať a v krátkom čase prídeme s rôznymi návrhmi do vnútra justície. Niektoré budú radikálne,“ avizoval. Viac konkrétny však zatiaľ nechcel byť.

Na otázku, či by privítal znovuzvolenie Štefana Harabina za šéfa Súdnej rady SR, odvetil, že režim voľby predsedu Najvyššieho súdu SR zaviedla vláda Mikuláša Dzurindu.

„My túto reformu rešpektujeme. Ja nebudem vstupovať súdnej rade do rozhodovania, že kto bude takým či onakým kandidátom. Ja budem rozhodnutie súdnej rady rešpektovať,“ do­dal.

Právomoci prezidenta nebudú posilňovať

Smer sa podľa predsedu strany Roberta Fica sa nikdy nepokúsi posilňovať právomoci prezidenta. Ako povedal Fico na tlačovej besede, Smer neuvažuje o žiadnych zásahoch do ústavy. Nemá žiadny záujem zasahovať do postavenia prezidenta SR.

„Nikdy sme nemali záujem a úmysel zaoberať sa právomocami prezidenta SR a predkladať akékoľvek zmeny ústavy. Právomoci sú dostatočné, dávajú prezidentovi pozíciu hlavy SR,“ povedal Fico s tým, že nepotrebujeme prezidenta so silnými právomocami, ale so silnou prirodzenou autoritou, ktorý zabezpečí riadny chod ústavných orgánov. Slovensko podľa neho potrebuje prezidenta s politickými skúsenosťami. „Potrebujeme prezidenta, ktorý sa pozná s ostatnými hlavami štátov. Potrebujeme skúseného politického lídra,“ konštatoval.

Ústava SR obsahuje podľa Fica dostatočný okruh právomocí pre prezidenta SR. Ústava hovorí jasne, že zastupuje SR navonok i dovnútra. Pripomenul, že prezident ratifikuje medzinárodné zmluvy, je vrchný veliteľ ozbrojených síl, môže menovať veľvyslancov, rektorov. Môže udeľovať amnestie, má významné právomoci v zahraničnej politike. Disponuje právom veta na zákony prijaté parlamentom. Má právo požadovať od všetkých ústavných orgánov informácie. Prezident podľa Fica môže byť aktívnejší v otázke ozbrojených síl, ale môže byť aktívnejší aj vo vzťahu k vláde a parlamentu. Môže prichádzať s iniciatívami, ktoré si osvojí vláda, alebo poslanci NR SR. Fico by chcel byť v prípade zvolenia veľmi aktívny v zahraničnopo­litickej oblasti.

Právomoci prezidenta však skôr podľa Fica zodpovedajú voľbe prezidenta v parlamente a nie priamej voľbe občanmi. „Na Slovensku prezident nie je šéfom exekutívy ako vo Francúzku či USA. Je rozdiel medzi spôsobom voľby a právomocami. Ak však má plniť úlohu reprezentácie, sú kompetencie dostatočné. Ak by mal byť šéfom exekutívy, kompetencie by mali byť silnejšie,“ konštatoval.

Čarnogurský: Fico chce vplyv aj na súdnu moc

Ján Čarnogurský v utorok povedal, že Fico už zadal svojim poradcom a právnym expertom, aby vypracovali analýzu, ako po jeho zvolení posilniť prezidentské kompetencie a právomoci tak, aby sa bez jeho účasti v tomto štáte nepohol ani lístok. „Fico nepotrebuje na to, aby ovládol štát, ústavnú väčšinu,“ povedal s tým, že Fico pracuje s teóriou, aby prezident mohol napríklad menovať predsedov a podpredsedov okresných súdov. Dnes má Fico v rukách zákonodarnú a vládnu moc, takto by podľa Čarnogurského získal vplyv aj na súdnu moc.

Podľa neho prostredníctvom vykonávacích predpisov a jednoduchých zákonov, na ktoré nepotrebuje ústavnú väčšinu, plánuje nastaviť kompetencie hlavy štátu tak, aby z tejto pozície mohol prakticky zastaviť politický život na Slovensku. Ako príklad uviedol menovanie prezidenta Policajného zboru, ktorého v súčasnosti menuje minister vnútra. Zákonom sa to dá zmeniť tak, aby ho menoval prezident. „Slovensku hrozí, že sa stane druhým Bieloruskom, ak Fico vyhrá voľby. Situáciu vnímam ako vážnu hrozbu pre demokratický systém,“ uviedol.

Podľa Čarnogurského podobne ako s funkciou policajného prezidenta je to aj s inými postami. Napríklad jednoduchým zákonom sa dá zmeniť menovanie napríklad prezidenta Finančného riaditeľstva SR, generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže, generálneho riaditeľa RTVS či riaditeľa SIS, NBÚ alebo guvernéra NBS. Čarnogurskému prekáža, že človek, ktorý neplní sľuby a klame, by mal ovládať celý svet a všetky jeho mocenské zložky iba vďaka 25 percentám populácie.

Fico: Neutekám od zodpovednosti

Fico tvrdí, že sa uchádza o post prezidenta v najlepšej politickej kondícii. „Nejdem završovať politickú kariéru. Neutekám od zodpovednosti. Správy o stave Slovenska sú lepšie a lepšie. Dokázali sme v čase krízy Slovensko stabilizovať,“ zdôraznil. Slovensko ide podľa neho do obdobia, kedy bude potrebná politická stabilita Slovenska a spolupráca troch najvyšších ústavných predstaviteľov.

Fico očakával od ostatných kandidátov jasnú prezidentskú víziu, čo očakávajú od prezidenta. „Hovoria, že má byť protiváhou vlády. Prezident má s vládou spolupracovať. Očakávam, že povedia, ako budú pomáhať SR a nie škodiť,“ povedal. Je pre neho nepochopiteľné, že takzvaní demokrati obviňujú Smer, že chce obsadiť všetky pozície v štáte.

„Smer má v súčasnosti premiéra a predsedu NR SR na základe výsledkov volieb. Bol to demokratický výber? Má sa Smer ospravedlňovať, že má predsedu vlády a NR SR? To, že má Smer dve ústavné funkcie je výsledok demokratického výberu. Teraz je opäť demokratický výber, kde si ľudia môžu vybrať z 15 kandidátov,“ zdôraznil. V prípade, že občania SR mu dajú dôveru, bude sa po voľbách správať európsky podľa ústavy, ale to neznamená že stratí sociálne cítenie.

Fico zdôvodnil, prečo tlačovú besedu o prezidentských kompetenciách zvolal v sobotu a nie cez pracovný týždeň. „Chcem sa vyhnúť špekuláciám, či si mandát premiéra vykonávam riadne. Mandát premiéra vykonávam na sto percent a budem ho vykonávať až do rozhodnutia voličov,“ zdôraznil. Fico chce urobiť všetko, aby sa vyhol v predvolebnej kampani konfrontáciám. „Nenechám sa zatiahnuť do šarvátok. Urobím všetko, aby moje pôsobenie v kampani bolo nekonfrontačné,“ povedal.

Fico: Cirkvi by nemali radiť voličom, koho majú voliť

Cirkvi hrajú v slovenskej spoločnosti významnú úlohu a je normálne, keď sa vyjadrujú k hodnotovým otázkam, alebo prípadne aj kritizujú vládu, ak nesúhlasia s niektorými jej krokmi. Ak by sa však snažili priamo vstupovať do politiky a radiť voličom, koho by mali a koho nemali voliť, bolo by to podľa premiéra Roberta Fica nesprávne. Povedal to počas debaty k Pastierskemu listu biskupov v sobotňajšej diskusnej relácii Sobotné dialógy RTVS.

„Ústava hovorí, že Slovensko je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, ani náboženstvo,“ upozornil Fico. „Mám ako predseda vlády s cirkvami veľmi dobrý štandardný dialóg. A chcem, aby pokračoval ďalej bez vzájomného zasahovania si do právomocí a kompetencií. Ale pokiaľ budem cítiť, že prichádzajú nejaké odporúčania, koho máme, alebo nemáme voliť, toto už považujem za prekročenie niečoho, čo by cirkev mala robiť,“ zdôraznil.

Na otázku, či v dôsledku pastierskeho listu vzťahy medzi ním a katolíckou cirkvou ochladli, však odpovedal záporne. Na margo nedávno publikovaného rozhovoru, v ktorom rozprával o svojom vierovyznaní, upozornil, že len rekapituloval fakty o svojom detstve. „Okrem iného som povedal, že som žil a vyrastal v rodine, kde bolo veľmi silné katolícke zázemie, v rodine sme mali kňazov a rádové sestry. Povedal som, že ako každý dedinský chalan som bol pokrstený, potom som išiel na prvé sväté prijímanie a na birmovku. To sú jednoducho fakty,“ uviedol. To však podľa neho neznamená, že automaticky súhlasí s každým názorom katolíckej cirkvi.

„Môj názor je, že v niektorých veciach katolícka cirkev môže mať pravdu a v iných podľa mňa pravdu nemá,“ konštatoval Robert Fico. „Ja napríklad považujem za správny zákon o umelom prerušení tehotenstva, ktorý máme na Slovensku. Keby sme tento zákon menili, naše ženy by chodili kvôli potratom do zahraničia, alebo by sa nám tu vytvoril čierny trh, kde sa budú tieto zákroky robiť v podstatne horších podmienkach. Veď žena sa môže rozhodnúť či áno, alebo nie,“ vysvetlil premiér.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #súdy #prezidentský kandidát #justícia