O veriacich bez nich. Dotazníky pre Vatikán vypĺňajú len kňazi

Ako pristupujú biskupi k homosexuálom? Majú rozvedení či znova zosobášení veriaci záujem o katolícke sviatosti? Na otázky týkajúce sa rodiny odpovedajú v týchto dňoch farári na celom svete.

14.01.2014 14:00
saleziáni, kostol, fara, cirkev Foto: ,
Na otázky týkajúce sa rodiny z dotazníka, ktorý rozoslal Vatikán, odpovedajú v týchto dňoch farári na celom svete. Na snímke centrum saleziánov v Bratislave.
debata (84)

Dotazník im poslal Vatikán. V Česku a v Rakúsku vypĺňali dotazník aj obyčajní ľudia. U nás budú za nich odpovedať kňazi. Pápež František tak dostane súhrn odpovedí od slovenských biskupov, ktoré nemusia mať nič spoločné s tým, čo si veriaci myslia. Sociologička Sylvia Porubänová tvrdí, že cirkev obchádza verejnosť zámerne.

Biskupské úrady majú poslať odpovede do Vatikánu do konca januára. František sa chce vďaka nim dozvedieť o dianí v katolíckej cirkvi a prispôsobiť tomu aj jej smerovanie. Výsledky ankety použije ako podklady pre mimoriadnu októbrovú Synodu biskupov.

Denník Pravda oslovil v Bratislave veriacich s otázkou, či by mali záujem zúčastniť sa na ankete, ak by bola prístupná aj pre verejnosť. Opýtaní o nej nevedeli, ale možnosť odpovedať by privítali. „Keby prišla nejaká takáto anketa, určite by som sa na nej chcela zúčastniť. Myslím si, že by som mala k tomu čo povedať,“ vraví 83-ročná pani Mária z farnosti rehole saleziánov v Bratislave. Andrej (25) s ňou súhlasí. „Som veriaci, ale uvedomujem si niektoré zmeny v spoločnosti. Je čoraz viac rozvedených rodín, ľudí žijúcich mimo manželského zväzku, alebo aj párov rovnakého pohlavia. Netvrdím, že to považujem za prirodzené, ale cirkev musí vedieť reagovať aj na tieto veci, lebo sú prítomné. Čas na otázky by som si určite našiel, ak by to pomohlo k objektívnejším údajom,“ mieni.

Adam (27) si myslí, že dotazník ponúknutý verejnosti by bol výborným prostriedkom na zlepšenie informovanosti cirkvi o jednotlivých spoločenstvách. „Takto má katolícka cirkev možnosť otvárať sa nielen navonok voči ostatným cirkvám a spoločnosti ako takej, ale aj dovnútra voči vlastným veriacim,“ dodal.

Dotazníky bude vypĺňať každá farnosť a cirkevné inštitúcie, ktoré sa venujú rodinám. Tie potom údaje pošlú na diecézy. „Tam urobia súhrn za diecézy a pošlú ich na centrálu, kde sa urobí celkový súhrn za Slovensko,“ uviedol hovorca biskupov Jozef Kováčik. To, či sa budú na odpovediach podieľať aj veriaci, zostáva na rozhodnutí farárov. „Každý kňaz bude mať svoj postup, ale, samozrejme, je na ňom, ako to vyplní,“ dodal Kováčik.

Kňaz z jednej z väčších slovenských farností bol ochotný vyjadriť sa len pod podmienkou zachovania anonymity. „Každá diecéza rieši dotazník vlastných spôsobom. O tom, že by mal ísť veriacim, nič neviem. Ide o dotazník na odbornú debatu, nie je to záležitosť typu, že dáme hlasovať verejnosti. Podľa môjho názoru by som verejnosť ťažko zapájal. Akoby som nechal hlasovať o veciach medicíny laikov,“ hovorí.

Sociologička Sylvia Porubänová tvrdí, že ak by mal pápež záujem len o oficiálnu súhrnnú správu z diecéz, nerobil by to formou dotazníka pre všetky farnosti. „Jeho rozhodnutie svedčí o tom, že má záujem o informácie, ktoré môžu poskytnúť len priamo veriaci. V Rakúsku napríklad jeho zámer pochopili správne a oslovili veriacich aj vo vlastnom záujme. Farári totiž nemôžu vedieť o nich všetko, pretože sú medzi nimi ľudia, ktorí sa im so svojimi problémami nezverujú ani na spovedi,“ vysvetľuje. Tým, že naši biskupi ľudí obídu, sa podľa nej ochudobnia o prieskum zadarmo, cez ktorý by zistili ich skutočné zmýšľanie. „To, že sa vzdali tejto možnosti, naznačuje, že si ju ani nechcú pripustiť. Obávajú sa totiž toho, že s oficiálnym názorom cirkvi by sa odpovede ľudí v mnohých veciach nestotožňovali,“ dodala.

To, že v ankete nedostanú priestor veriaci, je podľa cirkevného analytika Jaroslava Šebeka chybou. „Správny postup je, ak sa do toho zapoja aj laici, pretože práve oni žijú v týchto podmienkach, sú súčasťou rodín, a to kňaz nemôže poznať. Ak dotazník majú v rukách len kňazi, ide o klerikalizmus, proti ktorému vystupuje aj František,“ vysvetľuje. Podľa neho verejnosť nemusí vypĺňať dotazníky len on-line formou. V rámci farnosti by kňaz mohol poveriť jedného pracovníka, aby odovzdal ľuďom hárky na vyplnenie. Spolupráca kňaza s veriacimi by mala byť podľa Šebeka samozrejmosťou.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Monolit. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Otvorenejší prístup pri získavaní odpovedí zvolila cirkev v Česku aj v Rakúsku. Veriacim ponúkli dotazník e-mailom alebo on-line. „Česká biskupská konferencia požiadala všetky diecézy o rozposlanie otázok a vyzvala miestne cirkvi na účasť. Otázky boli k dispozícii i elektronickou formou, v jednej diecéze bola možnosť odpovedať aj on-line. Vzhľadom na odborné zameranie otázok neodpovedal každý respondent na každú otázku,“ uviedla Marie Oujezdská z Národného centra pre rodinu, ktoré zber týchto údajov koordinuje. Centrum je neziskovou organizáciou, ktorú založila česká konferencia biskupov.

Vybraté okruhy otázok

  • manželstvo
  • pastoračná starostlivosť o rodiny v evanjelizácii
  • pastoračná starostlivosť v určitých ťažkých manželských situáciách
  • zväzky osôb rovnakého pohlavia
  • vzdelávanie detí v rozvedených manželstvách
  • dotazník má celkovo osem okruhov

Príklady otázok

  • Existujú zväzky, ktoré nie sú uznané ani nábožensky, ani civilne? Sú na to dostupné štatistiky?
  • Sú vo vašej farnosti páry žijúce oddelene, rozvedené a znovu zosobášené páry? Ako sa vyporadúvate s touto situáciou?
  • Aké otázky kladú cirkvi rozvedení a znova zosobášení ľudia?
  • Ak majú ľudia rovnakého pohlavia adoptované dieťa, ako sa im snažíte sprostredkovať vi­eru?
  • Ako možno podporiť nárast pôrodov?
  • Do akej miery majú krízy vo viere vplyv na rodinný život?

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #cirkev #homosexuáli