Nezamestnanosť a životná úroveň trápia Slovákov viac ako vlani

Rebríček spoločenských problémov, ktoré najviac trápia Slovákov, vedie nezamestnanosť a neuspokojivá životná úroveň. Medzi prvé štyri najpálčivejšie problémy u Slovákov patria aj korupcia a zdravotníctvo.

14.01.2014 14:33
debata (8)

Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý uskutočnil od 5. do 12. novembra 2013. Zber údajov na vzorke 1049 respondentov starších ako 18 rokov zabezpečila agentúra Focus.

„Najkritickejšie hodnotené sú problémy nezamestnanosti, životnej úrovne a sociálnych istôt, korupcie a zdravotníctva. Vo všetkých štyroch týchto problémoch citlivosť od volieb narástla. Ľudia ich vnímajú vyhrotenejšie ako pred rokom a pol,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii analytička IVO Zuzana Bútorová.

Ku koncu roka 2012 nezamestnanosť trápila 64 percent opýtaných, o rok 71 percent. Pálčivosť nedostatočnej životnej úrovne stúpla z 50 na 55 percent, korupciu považuje za problém oproti vlaňajšku o tri percentá viac opýtaných a zdravotníctvo o sedem percent opýtaných navyše.

Medzi desať najzávažnejších problémov opýtaní zaradili aj ekonomickú politiku a postavenie Rómov a ich spolužitie s ostatnými obyvateľmi, problém kriminality a neefektívnej práce polície, kvalitu demokracie a politickú kultúru, školstvo, stav súdnictva, vymožiteľnosti práva a rovnosti pred zákonom.

Prívržencov politických strán trápia rôzne problémy

Ľudia s vyšším vzdelaním pripisujú väčšiu váhu problémom korupcie, súdnictva a vymožiteľnosti práva či kvality demokracie a spôsobu vládnutia, menej vzdelaní respondenti považujú za väčší problém otázku životnej úrovne a sociálnych istôt ako aj tzv. rómsky problém.

Rozdielne jednotlivé problémy vnímajú aj prívrženci politických strán. Prívrženci Smeru sa podľa prieskumu IVO od priemeru celej populácie odlišujú tým, že ich viac trápi fungovanie zdravotníctva, postavenie Rómov a ich spolužitie s ostatnými obyvateľmi či kriminalita a neefektívna práca polície. Naopak, menej uvádzajú korupciu a klientelizmus či problém ekonomickej politiky štátu.

Prívrženci opozičných strán majú na pálčivosť jednotlivých problémov rôzne názory. Voliči KDH dávajú vyššiu váhu problému korupcie a fungovaniu zdravotníctva, prívrženci SDKÚ kladú dôraz na ekonomickú politiku, ale sú znepokojení aj spôsobom vládnutia a stavom školstva. Sympatizanti OĽaNO vnímajú citlivo vysokú nezamestnanosť, ale aj stav školstva. Voličov Mostu-Híd trápi životná úroveň aj situácia školstva.

Respondenti odpovedali aj na otázku, ako sa zmenila situácia v spoločnosti od nástupu vlády Roberta Fica v roku 2012 vo vybraných oblastiach. „Iba okrajová časť respondentov pohybujúca sa medzi štyrmi až deviatimi percentami vyjadrila názor, že došlo k zlepšeniu,“ zhodnotili analytici IVO.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prieskum #životná úroveň