Pre zásah policajtov v rómskej osade sa začne trestné stíhanie

Zásah policajtov v osade v Moldave nad Bodvou z júna minulého roku má trestnoprávnu dohru. Krajská prokuratúra v Prešove rozhodla, že na základe preskúmania spisov o policajnej akcii musí vyšetrovateľ z inšpekcie ministerstva vnútra začať trestné stíhanie.

16.01.2014 11:11 , aktualizované: 17.01.2014 10:24
debata (14)

Má objasniť, či zasahujúci policajti neporušili domovú slobodu a neublížili na zdraví Rómom z osady. Preverovať tiež budú, či týmto zásahom nezneužili policajti svoje právomoci.

„Po začatí stíhania bude objasňovaný skutkový stav veci podľa Trestného poriadku,“ uviedol hovorca prešovskej prokuratúry Marián Spišák.

Vlaňajšia akcia polície v osade Budulovská a v obci Drienovec vyvolala vlnu kritiky. Mimovládne organizácie aj ombudsmanka Jana Dubovcová vyčítali polícii, že razia bola neprimeraná. Inšpekcia ministerstva vnútra celú akciu preverovala, žiadne pochybenie polície však neskonštatovala. Po kritike verejnej ochrankyne práv preskúmanie zásahu nariadil znovu až generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Na zásah v Moldave majú rozdielny názor aj samotní Rómovia. Rómska iniciatíva Slovenska je presvedčená, že polícia v Moldave nad Bodvou neporušila zákon. „Policajti chránili samých seba pred útokmi Rómov,“ reagoval predseda RIS Václav Kappel. Naopak, Strana rómskej únie plánuje podať v súvislosti so zásahom žalobu na štát. Predseda rómskej strany František Tanko vyhlásil, že nie je možné, aby Rómov stĺkli tak, že dodnes majú zdravotné problémy.

Rezort vnútra rozhodnutie Generálnej prokuratúry rešpektuje. „Veríme, že sa ukáže, kto v prípade od začiatku zavádza. Už prvotné informácie o 80 zranených Rómoch či o zranení malého dieťaťa, ktoré po policajnej akcii v Moldave vychádzali z osady, sa ukázali ako nepravdivé. Potvrdila to aj kontrola inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Zveličovanie, ale aj správa ombudsmanky, ktorá ochraňuje tých, ktorí porušujú zákon, celému prípadu viac uškodili, ako pomohli,“ reagoval hovorca ministra vnútra Ivan Netík.

Podľa policajnej štatistiky stúpla kriminalita v pôsobnosti obvodného oddelenia polície v Moldave za prvý polrok 2013 o viac ako 30 percent. „Do polovice júna 2013 tam polícia vyšetrovala 171 trestných činov a 211 priestupkov. Za celý uplynulý rok to bolo 358 trestných vecí a 185 priestupkov spáchaných formou krádeží a poškodzovania cudzích vecí,“ uviedol Netík. Podľa rezortu je polícia v osade dennodenne. Len vlani mala spolu do oboch osád na Budulovskej a Drienovci vyše 400 výjazdov. Po júnovej policajnej akcii však nárast kriminality klesol a stúpla objasnenosť krádeží.

Napriek tomu, že prípad sa stal v Košickom kraji, dozoruje ho prešovská prokuratúra, aby sa vo veci rozhodlo objektívne. Pre postup ministerstva vnútra a policajného prezídia, ktoré zásah obhajovali, sa Dubovcová obrátila na vládu. Na jej rokovaní však priestor nedostala.

Minister vnútra Robert Kaliňák v akcii policajtov dosiaľ nevidel problém. Rómov z osady, ktorých údajne dobila polícia, označil za klamárov.

Akcia bola podľa polície pôvodne zameraná na pátranie po hľadaných osobách. V osadách zasahovali desiatky kukláčov a predviedli 15 osôb. Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok, dvoch pre podozrenie z útoku na verejného činiteľa. Podľa polície jeden z osadníkov sekerou zaútočil na policajta. Mimovládky, naopak, označili zásah za brutálny, keď policajti mali ľudí z osady kopať, biť obuškami či im dávať elektrošoky.

Podľa miestnych Rómov bola akcia odvetou polície za incident, ku ktorému došlo v osade v noci niekoľko dní predtým, keď osadníci napadli policajnú hliadku. Kameňmi mali hliadke rozbiť okná na aute. Problémom je, že z akcie neexistuje žiadny videozáznam, a tak existujú viaceré verzie, ako akcia prebehla.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #osada #Moldava nad Bodvou