Väzni budú pod dohľadom kamier

Počtom samovrážd väzňov patrí Slovensko medzi krajiny EÚ, ktoré ich majú najviac. Vlani si siahli na život v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a v ústavoch na výkon väzby traja ľudia. Ďalších 34 sa o samovraždu pokúsilo. Naposledy takto zomrel muž odsúdený za pokus o vraždu vo väznici v Sabinove na Nový rok. Trest mu mal vypršať o päť rokov.

20.01.2014 14:00
väzenie, väznica Foto: ,
Na Slovensku tvoria samovraždy väzňov vyše 50 percent všetkých úmrtí vo väzniciach.
debata (1)

Štúdia Rady Európy z pred dvoch rokov ukázala, že na Slovensku samovraždy väzňov tvoria vyše 50 percent všetkých úmrtí vo väzniciach. Horšie na tom boli už iba severské krajiny Dánsko, Švédsko a Nórsko.

Zmeniť by to malo zavedenie kamerového systému vo väzniciach, ktorý bude monitorovať priestory, v ktorých sa nachádzajú problematickí väzni. „Podľa zmeny zákona o výkone väzby a výkone trestu možno na účely ochrany života a zdravia obvinených, odsúdených, príslušníkov zboru justičnej stráže a iných osôb vybaviť niektoré cely kamerovým systémom,“ uviedol Adrián Baláž, riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Ministerstvo spravodlivosti aj zbor si od toho sľubujú zníženie počtu samovrážd aj pokusov o ne medzi odsúdenými i obvinenými. Tých sedí v 17 ústavoch na výkon väzby a výkon trestu takmer 10-tisíc, z toho 8 658 si odpykáva trest.

Kamery budú monitorovať nielen správanie samotných väzňov, ale aj väzenských dozorcov. Obrazové a zvukové záznamy budú môcť byť použité ako dôkazy v trestných alebo disciplinárnych konaniach. Novelu zákona o výkone trestu a odňatia slobody schválil parlament vlani v októbri, platiť začala v januári. Toto opatrenie reaguje aj na incident v košickej väznici z minulého roku, keď dozorcovia ponižovali odsúdených.

Vlani spáchali samovraždu väzni v ústavoch v Ilave, Šaci a Žiline. Zbor v roku 2013 zaznamenal aj osem úmrtí väzňov. Psychológovia upozorňujú, že len legislatívne zmeny k zníženiu počtu samovrážd väzňov nestačia. Častejšie si na život siahnu väzni, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe a čakajú na súd. Pri obvinení zo závažnej trestnej činnosti trvá táto väzba často dlhé mesiace či roky.

Bývalý väzenský psychológ hovorí, že samovraždy páchajú najmä obvinení. „Samovraždy páchajú najčastejšie ľudia vo väzbe, kde sú podmienky podstatne tvrdšie ako vo výkone trestu,“ spomína psychológ. Najčastejším dôvodom je, že na obvineného dolieha najmä veľký rozdiel medzi životom na slobode a izoláciou v cele, ktorú možno opustiť len na hodinu denne. 

Podľa zákona môžu byť kamery v miestnostiach, kde sú umiestnení väzni, ktorí sú agresívni a ohrozujú spoluväzňov či stráž. V celách, kde si väzni odpykávajú disciplinárny trest a samoväzbu, či v celách, kde sedia chránení svedkovia. Tiež v celách s bezpečnostným režimom či celách, kde sedia väzni so špeciálnym zaobchádzaním, napríklad odsúdení, pri ktorých súd rozhodol o ich ochrannom liečení, či v celách v uzavretom oddelení. Väzni musia byť oboznámení s tým, že cela je monitorovaná kamerou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #väzenie #samovražda #kamerový systém