Kaliňák: Reforma ESO priniesla vlani úsporu 130 miliónov eur

Na Okresnom úrade v Galante v pondelok otvorili klientske centrum, ktoré vzniklo v rámci reformy štátnej správy ESO. Občania tu budú môcť na jednom mieste vybaviť agendu z oblasti živnostenského podnikania, dopravného inšpektorátu, odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií, životného prostredia, pozemkového a lesného odboru i osvedčovania listín.

20.01.2014 17:07
Fico Kaliňák Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
debata (25)

V rámci reformy ESO bude v ďalších okresných mestách vybudovaných 89 takýchto centier. Podľa slov ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer) má byť väčšina z nich otvorená ešte v tomto roku. Pilotné klientske centrum bolo spustené v novembri minulého roka v Nitre.

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer) reforma ESO zefektívni štátnu správu a prinesie nemalé finančné úspory. My predpokladáme, že pokiaľ bude dokončená, prinesie do štátneho rozpočtu 700 miliónov eur na úsporách, čo je obrovská suma. Aj to, že sa toto rozhodnutie urobilo tu v Galante, má svoje úspory. Len na zriadení tohto klientskeho centra a tým, že sa posťahovali rôzne miestne úrady do jednej budovy, ročne budeme šetriť 40-tisíc eur. Ak to vynásobíme všetkými okresmi, ktoré na Slovensku máme, tak sa dostávame k obrovským peniazom, skonštatoval Fico.

Minister vnútra zdôraznil, že v roku 2013 sa v rámci reformy ESO podarilo usporiť 130 miliónov eur. Väčšina z týchto peňazí sú štrukturálne zmeny, ktoré sa prenášajú každý rok. A verím, že takýmto spôsobom uvedené číslo nielen dosiahneme, ale že ho dokážeme naozaj zásadným spôsobom aj prekročiť a záverečné zúčtovanie reformy ESO bude v roku 2016 úspešné, povedal.

Ako zároveň pripomenul, druhou výhodou reformy je okrem úspor aj zjednodušenie komunikácie občanov s úradmi. K tomu prispeje aj postupná elektronizácia služieb a agendy, ktorá spadá pod rezort vnútra. Namiesto hodín a dní, kedy si museli vyberať ľudia dovolenky, sa čas na vybavovanie úradných záležitostí podstatne skráti a mnohé z nich si ľudia budú môcť vybaviť priamo zo svojho domova, povedal Kaliňák.

Ďalšie klientské centrá by sa mali otvoriť v tomto roku

Minister verí, že väčšinu z 89 plánovaných klientskych centier sa podarí otvoriť ešte v tomto roku. Zvyšné na budúci rok. Narážame aj na niektoré problémy. V minulosti boli mnohé štátne budovy prevedené na mestá. Tie, čo si ich zachovali, nám ochotne dávajú budovy naspäť. Ale mnohé samosprávy ich predali, takže sú mestá, kde sme absolútne bez štátnej budovy. Musíme to teraz riešiť, ale vydáme zo seba maximum, aby čo najskôr boli tieto klientske centrá zriadené, skonštatoval Kaliňák.

Podľa Fica by po dokončení reformy ESO mala byť v regiónoch efektívna štátna správa a silné okresné úrady. Nikomu nechýbajú ani všeobecné, ani špecializované krajské úrady, ktoré sme zrušili. Teraz rôzne roztrúsené špecializované úrady na miestnej úrovni zase dávame dohromady a vytvárame silné okresné úrady. Chceme, aby okresný úrad bol najsilnejším reprezentantom štátu na území okresu. O to nám išlo a ja verím, že takto sa celá reforma ESO aj skončí, dodal Fico.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ESO #Robert Kaliňák #Petra Ficová