Olympiáda v Tatrách: Bez rúbania to nepôjde

Zokruhovanie cesty v Demänovskej doline, zabezpečenie ubytovania či vybudovanie ďalšej zjazdovky v Jasnej. To sú úlohy, ktoré musí Slovensko splniť v prípade úspešnej kandidatúry na Zimné olympijské hry Krakov 2022.

21.01.2014 12:00
jasna Foto:
V Jasnej by mala vzniknúť ďalšia zjazdovka.
debata (8)

Koľko stromov v Národnom parku Nízke Tatry padne za obeť novej zjazdovke a vybudovaniu cesty, sa zatiaľ nevie. Podklad na posúdenie vplyvov na životné prostredie podľa medzinárodných kritérií EIA pri týchto zásahoch rezort životného prostredia ešte nedostal.

Nová zjazdovka so zasnežovaním má byť vybudovaná na severnej strane Chopku, ktorá je už dnes upravená pre potreby lyžiarov. Napriek tomu budú ďalšie výruby nevyhnutné. „Zjazdovka pôjde od Chopku smerom na Záhradky. Nejaký zásah do životného prostredia bude určite nutný. Teraz sa vypočítava, koľko drevnej hmoty bude treba odstrániť,“ hovorí prezidentka Slovenskej lyžiarskej asociácie Jana Gantnerová. Podľa nej by nemalo ísť o veľkú masu dreva, pretože asi tri štvrtiny tohto úseku sa nachádzajú na území bez stromov po predchádzajúcich zásahoch investorov.

Pre lepšiu cestnú prepravu v Demänovskej doline bude treba vybudovať ešte jednu cestu. Asi tri a pol kilometra dlhá komunikácia bude viesť od Jaskyne Slobody cez Repiská do lokality Biela púť. Navrhovaná trasa sa nachádza v Chránenom vtáčom území Nízke Tatry a zasahuje aj do ochranného pásma Národnej prírodnej pamiatky Vrbické pleso, kde platí 4. stupeň ochrany. Hranice pásma by sa však mali ešte meniť.

Podľa zástupkyne starostu Demänovskej doliny Ľubomíry Klepáčovej nápad postaviť cestu nesúvisí len s olympiádou. „Uvažovalo sa o tom už v roku 1998 a aj pri príprave kandidatúry Poprad Tatry 2006. Cesta je situovaná v Národnom parku Nízke Tatry a vedená bude aj s využitím koridoru už jestvujúcej lesnej cesty,“ spresňuje. Doprava v tejto lokalite je komplikovaná najmä v zime. Cesta je úzka a pri odhŕňaní snehu vznikajú ťažkosti s prechodom áut. Zásahy do prírodného prostredia pri stavbe Klepáčová nemôže vylúčiť. „Určitý zásah sa dá predpokladať, ale v akom rozmedzí ešte nevieme,“ dodáva Klepáčová.

Ochranár Erik Baláž z lesoochranárskeho zoskupenia VLK tvrdí, že situácia v Nízkych Tatrách je už dnes extrémne zlá a ďalšie zásahy ju len zhoršia. „Toto územie by už ani nemalo byť národným parkom, ale len strediskom cestovného ruchu, ktoré tam nemá čo robiť. A ak sa tam bude ďalej investovať, zničí sa ešte viac,“ hovorí. Upozorňuje, že v rámci príprav na olympiádu nezostane len pri plánovanom zokruhovaní cesty, vybudovaní zjazdovky či využití už existujúcich ubytovacích kapacít. „Pod rúškom olympijských hier sa nabalia ďalšie investície. Ďalší záujemcovia budú chcieť byť napojení na štátne financie, čo môžu zdôvodňovať rozvojom infraštruktúry, ubytovacích kapacít či parkovísk v rámci olympiády. Investícií môže byť omnoho viac a ak sa majú realizovať v chránených územiach, nikdy nebudú dobré,“ dodáva Baláž.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Tatry #Krakow #výrub stromov