Volebné kódexy nebudú ani v januári, Kaliňák a opozícia sa nedohodli

Volebné kódexy parlament neschváli ani na januárovej schôdzi, poslanci o nich budú rokovať zrejme najskôr v marci.

21.01.2014 17:34
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (4)

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) a opozícia sa totiž ani na utorkovom rokovaní nezhodli na podobe stálej volebnej komisie, ktorá by mala dozerať na priebeh volieb, kampaň a financovanie politických strán. Komisia je posledný otvorený problém, na ostatných sa už partneri zhodli. Najbližšie by sa mali zísť do dvoch týždňov.

Podľa návrhu ministerstva by komisia mala mať 14 členov. Päť by mala nominovať koalícia, päť opozícia, mal by tam byť zastúpený aj Najvyšší kontrolný úrad, generálny prokurátor, zástupcovia súdnej moci, hovorilo sa aj o možnosti bývalých prezidentov SR. „To sme považovali za veľmi dobré obsadenie,“ povedal Kaliňák po rokovaní.

Nápad s bývalými prezidentmi neuspel, rovnako ani návrh, aby mala svoje zastúpenie v komisii verejná ochrankyňa práv. Ombudsmanku by v komisii rada videla nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská, ktorá si nemyslí, že by v komisii mal byť zástupca prokuratúry. Miroslav Kadúc z OĽaNO by chcel mať v komisii viac nezávislých členov. „Chceme, aby tam boli ľudia, ktorí sú akoby oddelení od štátu,“ uviedol.

Kaliňák pripustil, že by bolo lepšie, ak by stála komisia dozerala len na kampaň a na financovanie politických strán. Priebeh volieb by mohol zostať na Ústrednej volebnej komisii ako doteraz. Nezaradený poslanec Daniel Lipšic s kontrolou volieb cez ÚVK súhlasí, nemyslí si však, že na kontrolu financovania strán treba komisiu. Mal by to podľa neho robiť Najvyšší kontrolný úrad, avšak rozšíril by mu kompetencie. „Je to nezávislá inštitúcia, kde nie sú politici. Parlament volí predsedu. Alebo nájdime iné riešenie. Ale štátna komisia, kde budú priami nominanti parlamentných politických strán asi nezávislá nebude,“ vysvetlil Lipšic.

Volebné zákony majú zjednotiť pravidlá pre všetky voľby. Majú zaviesť tiež finančné stropy pre kampane, volebné moratórium pre všetky voľby, ktoré v súčasnosti platí len pre niektoré. Rovnako sa má zakázať zverejňovanie predvolebných prieskumov, a to dva týždne pred voľbami. Tretie strany, napríklad mimovládne organizácie alebo aj jednotlivci, by podľa dohody ministra s opozíciou mohli viesť kampaň, ale napríklad budú musieť mať zriadený transparentný účet.

Minister pôvodne plánoval, že sa zákony dotknú už prezidentských volieb. S tým mala opozícia problém, pretože kampaň už beží a podľa nej by teda došlo k zmene pravidiel uprostred hry. Keďže sa zákony už niekoľko týždňov presúvajú, nedotknú sa prezidentských volieb ani eurovolieb. Kaliňák odhaduje, že sa možno budú už týkať komunálnych áno, ktoré budú koncom roka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #volebné kódexy #Robert Kaliňák