Do rizikových okresov nastupuje takmer 900 policajtov

Polícia nasadzuje do okresov s najvyššou kriminalitou stovky nových policajtov. Po celom Slovensku je ich takmer o deväťsto viac ako pred rokom. Zmeny sa týmto nekončia. Polícia pripravuje novú mapu rozmiestnenia policajtov. Kedy sa tak stane, jej vedenie zatiaľ nepovedalo.

23.01.2014 20:00 , aktualizované: 24.01.2014 08:00
summit, polícia Foto: ,
Najväčšia kriminalita spomedzi krajov je podľa neoficiálnych údajov v Bratislavskom kraji, v ňom je zlá situácia najmä v Ružinove a Petržalke.
debata (69)

Väčšina z novoprijatých policajtov, zväčša absolventov policajných odborných škôl, posilnila oddelenia na východe a v Bratislavskom kraji. Starostovia a primátori miest takúto pomoc vítajú. Policajné prezídium hovorí, že len doplnilo neobsadené tabuľkové miesta.

Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka je opodstatnené, ak polícia dopĺňa stavy najmä v regiónoch s vysokou zločinnosťou alebo tam, kde sa jej nedarí znižovať počet tragických dopravných nehôd.

„Teraz ide o to, či budú policajti pripravení preventívne zasahovať a bojovať s tým druhom kriminality, ktorý sa v danej lokalite nedarí znižovať,“ upozorňuje dlhoročný bývalý policajt.

Najväčšia kriminalita spomedzi krajov je podľa neoficiálnych údajov v Bratislavskom kraji, v ňom je zlá situácia najmä v Ružinove a Petržalke. Tá je spôsobená aj tým, že v týchto dvoch bratislavských mestských častiach žije najviac ľudí. Policajné oddelenia sa v nich posilnili o najväčší počet strážcov zákona. V petržalských oddeleniach o 43, v druhom bratislavskom okrese o 32 policajtov.

Košický kraj získal navyše 145 policajtov. „Najviac boli posilnené okresné riaditeľstvá v Košiciach, o 54 policajtov, a okresné riaditeľstvo Košice-okolie o 30 policajtov,“ uviedol krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Oba okresy sa radia medzi regióny Slovenska s najvyššou zločinnosťou, kde sa vlani stalo najviac trestných činov a polícia evidovala najviac násilnej kriminality – krádeží, lúpeží či ublížení na zdraví.

Okresy s najväčšou kriminalitou
Okres počet trestných činov
Košice I 5 774
Bratislava II 4 379
Trnava 3 804
Žilina 3 134
Nitra 3 052
Okresy s najnižšou kriminalitou
Okres počet trestných činov
Svidník 530
Bánovce nad Bebravou 531
Partizánske 540
Stará Ľubovňa 592
Šaľa 635
Pozn. Údaje sú za rok 2012, vlaňajší rok nemá ešte polícia spracovaný, zdroj: vv, PZ SR  

Do okresu Košice-okolie patrí aj dedina Jasov, kde sídli policajné oddelenie. Starosta Gabriel Nagy presné informácie o jeho posilnení nemá. „Bavili sme sa síce o tom s riaditeľom tunajšieho oddelenia, ale zatiaľ nie je jasné, koľkí by mali pribudnúť,“ povedal Nagy s tým, že teraz ich je na oddelení zhruba dvadsať. Na starosti majú okrem Jasova aj obce Zlatá Idka, Malá Ida, ale aj Nováčany či Medzev.

Jasov má 3 250 obyvateľov, z toho asi 1 700 býva v osade. Nagy hovorí, že problém majú najmä so zlodejmi. „Hlavne teraz po sviatkoch sme tu mali množstvo krádeží a lúpeží. Dokonca jednu staršiu paniu vykradli, keď bola doma, krádeže boli hlásené takmer každý deň,“ povedal starosta s tým, že určitou úľavou je aspoň to, že zatiaľ sa nevyskytli žiadne násilnosti. Vraždu tu naposledy zaznamenali pred niekoľkými rokmi. „Bola to jedna partia, už sedia za mrežami, hádam tam ešte nejaký čas budú,“ dúfa Nagy.

Rozšíri sa aj policajné oddelenie v Spišských Vlachoch. „Neviem, koľko policajtov u nás pribudlo, ale sťahujú sa do nových priestorov na kraji mesta. Do starých sa už nezmestia,“ povedal primátor Ľubomír Fifik. Na policajných funkcionárov má len jednu požiadavku, aby chodilo po meste viac peších hliadok. „Nie, aby len prefrčali na policajných autách,“ povedal Fifik. Podľa neho má polícia najviac práce v čase, keď chodia miestni Rómovia zo Žehry na poštu v meste po sociálne dávky. Riešia tiež záškoláctvo detí z rómskych osád v Bystranoch a Žehre, ktoré patria pod toto policajné oddelenie.

V Prešovskom kraji je viac o 131 nových policajtov, najviac posíl dostali okresné riaditeľstvá v Poprade, 43 a Prešove 42 policajtov. Pod okres Poprad spadá päť miest a 70 obcí. V Prešovskom okrese si 42 nových policajtov rozdelilo deväť oddelení. V Nitrianskom kraji posilnilo Policajný zbor 112 nových zamestnancov. Najviac ich prišlo na okresné riaditeľstvo v Nitre – 25 a v Komárne 23. Päť obvodných oddelení v Nitre sa stará o poriadok vo vyše sto obciach.

Infografika Foto: Pravda.sk
tabulka Infografika

Vedenie polície hovorí, že neprijímalo zamestnancov navyše, ale dopĺňalo chýbajúce stavy. Výpadok policajtov nastal v roku 2010, keď ich zo služby odišlo okolo tritisíc. „V roku 2012 bolo v polícií neobsadených viac ako 1 300 policajných miest, vlani 643. V priebehu roka bolo doobsadených cca 700 voľných tabuliek,“ informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiašová. Dnes je v službe okolo 22-tisíc policajtov.

Stovky prijatých policajtov súvisia s pripravovanou reorganizáciou policajných obvodov, ktorej výsledkom má byť nová mapa rozmiestenia policajných oddelení. Analýza, ktoré mestá či dediny dostanú viac policajtov, kde, naopak, príslušníkov zboru bude menej, prípadne kde vzniknú alebo zaniknú policajné stanice, stále nie je hotová. Vedenie polície pritom vyhodnotenie štatistických, demografických a socioekonomických údajov z krajov a okresov sľubovalo ukončiť do konca minulého roku.

Dnes je územie Slovenska rozdelené do 229 policajných obvodov v 53 policajných okresoch. Hovorkyňa na otázku kedy dôjde k zmene, odpovedala stroho. „Vec je v štádiu riešenia,“ reagovala Dobiašová.

Po zmene obvodov by viac policajtov malo pribudnúť na východe krajiny. Najmä v okresoch, kde dlhodobo narastá bežná kriminalita či neklesá počet dopravných nehôd a priestupkov. Naopak, v regiónoch, kde kriminalita klesá, by sa mali niektoré oddelenia rušiť. Podobná reorganizácia v susednom Česku vyvolala protesty v krajoch a mestách, kde sa policajné stanice rušili. Žiadny okres sa totiž „svojich“ policajtov nechcel vzdať.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #kriminalita