Kaliňák: Riziko smerujúce k posilneniu hraníc s Ukrajinou zatiaľ nenastalo

Riziko, ktoré by smerovalo k posilneniu hraníc s Ukrajinou, zatiaľ nenastalo. Táto štátna hranica spĺňa najprísnejšie kritéria a SR je schopná rýchlo a operatívne reagovať. Novinárom to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) na margo nepokojov v Kyjeve. O pripravenosti Slovenska na možný vážnejší konflikt u nášho východného suseda hovoril Kaliňák s poslancami na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

24.01.2014 11:35
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (7)

Diskusiu vyvolal opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený). Podľa jeho slov dnes totiž nevieme, aká bude situácia. „Môže nastať výbušný stav hroziaci občianskou vojnou. To nikto z nás nechce, ale môže taká situácia byť. Potom príde rozsiahla migrácia ľudí, ktorí budú mať obavu o svoje zdravie a život. Rokovali sme, ako je na to Slovensko pripravené,“ vysvetlil.

Kaliňák upozornil, že sme štátom, ktorý má s Ukrajinou najkratšiu hranicu. „Ak by mal nastať exodus, bude sa to riešiť celoeurópsky. To by sa ale musela začať občianska vojna, čo verím, že aj pod tlakom medzinárodného spoločenstva, nenastane. Ukrajina je súčasťou civilizovanej časti sveta a nerád by som veril, že by mohla takáto situácia nastať,“ podotkol. Zároveň upozornil, že v prípade utečencov obávajúcich sa o svoj život, by sme mali dvere skôr otvárať.

Minister vnútra je presvedčený, že ak by aj taká situácia nastala, stretli by sa všetci zainteresovaní ministri aj z priľahlých krajín, ktoré sú viac ohrozené aj preto, že prechod cez slovenskú hranicu je mimoriadne komplikovaný. „Takíto ustráchaní a vyčerpaní ľudia by volili najľahšiu cestu,“ myslí si.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Robert Kaliňák #Ukrajina